Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

utorak, 26.04.2022.

Slika.Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

Središnje je mjesto svih događanja Gradski park u Vrgorcu. U prostoru parka osigurano je mjesto za podjelu hrane, pića i napitaka, pozornica te prostor za kamp za planinare koji noće u šatorima. Središnja svečanost održat će se u parku u subotu 28. svibnja u 18:00 sati.

Noćenje za planinare moguće je u kampu na prostoru parka, u sportskoj dvorani ili u hotelu „Prvan“ u Vrgorcu. Parkiranje, noćenje u kampu i sportskoj dvorani za sve je planinare besplatno, a za noćenje u hotelu „Prvan“ osiguran je popust za planinare s važećom članskom iskaznicom HPS-a.

Za sve planinare u subotu i nedjelju poslije planinarskih tura organiziran je besplatni ručak i besplatni čaj i kava u jutarnjim satima. U prostoru kampa bit će stol za podjelu pića i napitaka po popularnim cijenama, a u petak i subotu poslijepodne u ponudi će biti i hrana s roštilja po popularnim cijenama. Prehranu na planinarskim turama osigurava svaki planinar za sebe (iz ruksaka).

Slika.Za prijevoz od kampa do polazne točke na planinarske ture – izlete i povratak u prostor kampa osigurani su autobusi, besplatno za sve planinare. Autobusi polaze s kolodvora (cca 2–3 minute hodanja od kampa). Planinari na ture polaze iz prostora kampa do kolodvora, organizirano s vodičima za svaku turu.

U subotu je za planinare priređeno pet organiziranih tura:

  • A: Zavojane – Podastine – Sv. Mihovil, ukupno trajanje izleta: 8 h
  • B: Vrgorac – Matokit (vrh Sv. Rok), ukupno trajanje izleta: 6 – 7 h
  • C: Višnjica – Drveničke stine (vrh Sokolić), ukupno trajanje izleta: 7 h
  • D: Višnjica – staza Alberta Fortisa, ukupno trajanje izleta: 6 h
  • E: Vrgorac – Gradina (vrh Gomila), ukupno trajanje izleta: 6 h

Ture A, C i D obuhvaćaju organizirani prijevoz autobusom do polazišta i natrag u Vrgorac.

Izlete će voditi planinarski vodiči HPS-a, a osiguravati članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Kontakti za informacije i prijave:
Hrvatsko planinarsko društvo Vrgorac, e-mail: hpd.vrgorac@hps.hr
Telefoni za kontakt: Nikola: 098/448-131, Antonia: 098/93-45-970, Ana: 098/971-94-50.

Domaćini iz HPD-a Vrgorac pripremaju bogat i sadržajan program te vas pozivamo da planirate svoje sudjelovanje 27.-29. svibnja 2022. na Danima hrvatskih planinara u Vrgorcu.

Ovdje možete preuzeti Program Dana hrvatskih planinara sa svim informacijama (PDF)

Slika.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.