Tečaj za vodiče C standarda, svibanj. 2022

utorak, 05.04.2022.

Slika.

Komisija za vodiče HPS-a organizira Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard) 21. i 22. svibnja 2022. u NP Paklenica.

Tečaj se organizira radi osposobljavanja zainteresiranih vodiča za vođenje na sportsko penjanje (C standard).

Tečaj traje 2 dana u terminu 21.- 22. svibnja 2022. Predavanja i vježbe održavat će se prema rasporedu koji će polaznici dobiti od voditelja tečaja.

Okupljanje polaznika je u 09:00 sati ispod dugog sportskog smjera Karamara sweet temptations (6a+, zapadna stijena Velikog Ćuka) unutar NP-a Paklenica. U slučaju prognozirane kiše u planiranom terminu, tečaj će se održati tjedan dana kasnije, 28. i 29. svibnja 2022.

Kandidati će o eventualnoj promjeni termina tečaja biti pravovremeno informirani.

Prijava

Pravo pristupa osposobljavanju za vodiča C standarda imaju kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

 • članstvo u HPS-u, dokazuje se članskom iskaznicom s ovjerenom markicom za tekuću godinu
 • članstvo u matičnoj stanici planinarskih vodiča u tekućoj godini
 • položen ispit za vodiča A standarda
 • uspješno završeno osposobljavanje u HPS-u za penjanje dugih sportskih smjerova (škola sportskog penjanja koja svojim programom obuhvaća penjanje dugih sportskih smjerova ili ljetna alpinistička škola)
 • barem 10 različitih kratkih sportskih smjerova ispenjanih u vodstvu, s postavljanjem kompleta, na barem tri različita penjališta u RH, u posljednjih godinu dana
 • barem 5 različitih dugih smjerova minimalne ocjene 4b (po francuskoj ljestvici) i minimalne visine 100 m, ispenjanih u posljednje dvije godine
 • sposobnost penjanja smjera težine 4c (po francuskoj ljestvici), u vodstvu s postavljanjem kompleta (podložno provjeri u stijeni)
 • uplaćena školarina organizatoru tečaja

Slika.

Prijave se primaju putem on-line prijavnice za tečaje u Vodičkoj službi HPS-a. Prijave se zaprimaju do 08. svibnja 2022.

Odmah po ispunjenoj prijavnici potrebno je na e-mail adresu skolovanje.vodica@hps.hr poslati dokaze o ispunjavanju uvjeta za sudjelovanje na tečaju (preslika diplome škole sportskog penjanja dugih smjerova HPS-a ili preslika diplome ljetne alpinističke škole HPS-a te penjački karton).

Maksimalni broj prijavljenih je 8 (osam) polaznika.

Tečaj organizira Komisija za vodiče HPS-a, a provode ga vodiči instruktori HPS-a i vodiči C standarda.

Troškovi

Kotizacija iznosi 750,00 kuna po polazniku, a uplaćuje se prije početka tečaja na žiro-račun HPS-a po predračunu koji se elektroničkom poštom dostavlja na adresu koju kandidat upiše u prijavnici. Kotizacija obuhvaća pokriće organizacijskih troškova tečaja i ispita.

Smještaj i prehrana

Polaznici tečaja se upućuju na samostalno organiziranje smještaja tj. noćenja. Svaki polaznik sa sobom u ruksaku treba imati dovoljne količine odgovarajuće hrane i tekućine za dvodnevno penjanje i izvođenje praktičnih vježbi u sektoru sportskih smjerova nacionalnog parka. U večernjim satima moguće je u okolici posjetiti lokalne ugostiteljske objekte.

Potrebna oprema

Polaznik treba donijeti:

 • valjanu člansku iskaznicu HPS-a
 • vodičku iskaznicu
 • svu potrebnu penjačku opremu za penjanje kratkih i dugih sportskih smjerova
 • penjački karton

Informacije i kontakt

Podrobnije informacije o školovanju vodiča na sportsko penjanje dostupne su:

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.