Podunavski pješački put 2022

srijeda, 27.04.2022.

Slika.

U nedjelju 24. travnja 2022. planinari iz PD „Zanatlija“ iz Osijeka održali su po 22. put svoj tradicionalni pohod, Podunavski pješački put (PPP) koji započinje na Mišinom brdu ispred Aljmaša, prolazi kroz Aljmaš, nastavlja uz Dunav i završava u Erdutu. Put je osmišljen 2000. godine, njegov idejni začetnik je osječki planinar i član PD „Zanatlija“ prof.dr.sc Vlado Obad, a članovi društva su ga i markirali. Put je pravi istočno-slavonski, tehnički i kondicijski nezahtjevan i traje ukupno oko pet sati. Prolazi zelenim predjelima podunavskog krajolika koji je bogat vinogradima i vinskim cestama, a zbog poznatog Marijanskog svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu, područje je poznato i po vjerskom turizmu. U Društvu je odlučeno da upravo zbog svoje ljepote i raznolikosti, ovaj put bude dostupan ne samo planinarima nego i drugim ljubiteljima prirode i turistima. Stoga je lako dostupan i dobro označen.


Slika.

Osim 2020. godine kada zbog pandemije pohod u ovakvom obliku nije održan, svake godine se na naš poziv odazove i više stotina planinara iz brojnih društava iz Hrvatske i inozemstva. Tako smo i ove godine ugostili preko 250 planinara iz 16 društava iz Hrvatske i inozemstva (BiH i Slovenije). Goste smo, kao što je i red u Slavoniji, dočekali s domaćim kiflicama i slavonskom rakijom u Aljmašu, a nakon Svete mise u Crkvi Gospe od Utočišta kojoj je nazočio dio planinara, uz vodiče Društva planinari su krenuli put Erduta. Put iz Aljmaša započinje na samom ušću Drave u moćni Dunav, a to je prizor koji ostavlja bez daha. Staza dalje prati tok Dunava sve do Erduta, a planinari većinu vremena vide svu njegovu raskoš, ljepotu i snagu. Putem sudionici staju na okrjepu na malim, uređenim OPG-ovima. Veliki broj fotografija prirode i puta koje su na društvenim mrežama podijelili sudionici pohoda svjedoči o ljepoti krajolika i bogatoj turističkoj ponudi istoka Slavonije.

Nakon prehodane staze, planinare su u Erdutu dočekali domaćini iz PD „Zanatlija“, s ponudom graha i domaćih kolača koje su ispekle vrijedne planinarke, članice Društva. Uz fine delicije i malo glazbe, ugodno druženje je potrajalo do 17 sati kada su se zadovoljni planinari uputili svojim kućama.

Pozivamo sve planinare da nam se i na godinu pridruže. Obećavamo, nećete požaliti.

Članica PD „Zanatlija“
Sanja Vladović

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

100. obljetnica planinarstva u Petrinji

24.05.2022.

Kod planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje u nedjelju 22. svibnja održana je svečanost povodom 100. obljetnice HPD-a Zrin u Petrinji. Predsjednik HPS-a Darko Berljak istaknuo je da je HPD Zrin u Petrinji bilo formirano 1922. kao podružnica zagrebačkog Hrvatskog planinarskog društva i da se već u razdoblju do Drugog svjetskog rata istaknulo se kao jedna od najaktivnijih podružnica tadašnjeg HPD-a. Društvo je tijekom stotinu godina, od 1922. do danas djelovalo pod imenima Zrin, Zrinska gora, Petrinja, Gavrilović pa od 1999. ponovno Zrin.

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

Održana 34. sjednica Skupštine HPS-a

22.05.2022.

U subotu 21. svibnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Skupštine HPS-a. Na sjednici su prema dnevnom redu iznesena i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada i financijski plan za 2023. godinu. Uz redovne godišnje izvještajne i planske dokumente usvojeni su i pravilnici Komisije za vodiče i Komisije za zaštitu prirode te Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina.

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

Dani hrvatskih planinara 27. - 29. svibnja 2022. u Vrgorcu

20.05.2022.

Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara 2022. koji će se održati od 27. do 29. svibnja 2022. u Vrgorcu, s organiziranim usponima u Vrgorskom gorju i na Biokovu.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.