Gostovanje na slovenskom ispitu za alpinista 2022.godine – poziv!

utorak, 03.05.2022.

Ovog vikenda, 07.-08.svibnja 2022.godine, održat će se praktični dio, slovenskog ispita za alpinista.

Ispit je podijeljen na ljetni stijenski dio i zimski dio. Ljetni dio se održava na penjalištu Vipava, a zimski na Vršiču. Neovisno o vremenskoj prognozi ispit će se održati.

Nakon ispita radi se analiza na kojoj se procjenjuje tko je zadovoljio uvjete te koji su općeniti problemi. Ispit vodi Alen Marinović, voditelj osposobljavanja Komisije za alpinizam Planinske zveze Slovenije.

Pozvani smo da aktivno sudjelujemo pri ovom događaju, da usavršimo naše znanje te napravimo podlogu za daljnju suradnju. Ovo je ujedno i odlična prilika za ponavljanje starog gradiva kao i stjecanje novih znanja te upoznavanje s aktualnim tehnikama koje se rade izvan granica Republike Hrvatske. Također je dobra prilika za stvaranje zajedničkih akcija sa slovenskom komisijom za alpinizam.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail alpinizam@hps.hr.

Potrebno je imati višegodišnje iskustvo u alpinizmu i poznavati ljetne i zimske tehnike.

Cijela akcija djelomično će biti financirana iz sredstava komisije.

Komisija za alpinizam

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.