Gostovanje na slovenskom ispitu za alpinista 2022.godine – izvještaj

ponedjeljak, 23.05.2022.

07.-08. svibnja 2022. godine prisustvovali smo na slovenskom ispitu za alpinista.

Ispit je započeo u subotu u 8 sati sastankom ispod penjališta Vipava. Nakon što su kandidate rasporedili u naveze po dvoje, karavana se uputila prema stijeni. Prvi dan na redu su bile stijenske ljetne tehnike i elementi sportskog penjanja. Ispit je završio oko 15 sati, nakon čega su se instruktori našli na analizi.

Navečer smo se preselili na koču na Gozdu, na Vršiču, gdje smo prenoćili.

U nedjelju su na rasporedu bile zimske tehnike i prva pomoć. Taj dio ispita održao se ispod stijena Prisojnika, oko pola sata udaljeno od Koče na Gozdu.

Nakon ispita uslijedila je detaljnija analiza oba dana.

Ispitu je prisustvovalo 28 kandidata, a ispitivanje je vodilo 10 -15 instruktora. Ispit je vodio Alen Marinović, voditelj osposobljavanja Komisije za alpinizam Planinske zveze Slovenije.

Iz Hrvatske pridružili smo se:

  • Tin Cvitković, AO Željezničar
  • Goran Glumac, AO Matica Zagreb
  • Tea Čalogović, pročelnica komisije za alpinizam

Posjet akciji je uspio. Postojeće znanje smo obnovili i nadodali nešto novog. Dogovorena je i daljnja suradnja a razgovaralo se o zajedničkim logorima i akcijama.

Zahvaljujemo se Planinskoj zvezi komisije i njenim članovima na pruženoj gostoljubivosti i Hrvatskoj komisiji za alpinizam za organizaciju i sufinaciranje putovanja.

tekst: Tea Čalogović
slike: Goran Glumac, Tin Cvitković

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.