100. obljetnica planinarstva u Petrinji

utorak, 24.05.2022.

Slika.Kod planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori kod Petrinje u nedjelju 22. svibnja održana je svečanost povodom 100. obljetnice HPD-a Zrin u Petrinji. Predsjednica HPD-a Zrin Kristina Suppe u svom obraćanju podsjetila je okupljene planinare na dugu tradiciju petrinjskog planinarstva i brojne istaknute planinare koji su dali značajan doprinos razvitku hrvatskog planinarstva. Predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak čestitao je HPD-u Zrin 100. obljetnicu uspješnog planinarskog djelovanja. Istaknuo je da je HPD Zrin u Petrinji bilo formirano 1922. kao podružnica zagrebačkog Hrvatskog planinarskog društva i da se već u razdoblju do Drugog svjetskog rata istaknulo se kao jedna od najaktivnijih podružnica tadašnjeg HPD-a. Društvo je tijekom stotinu godina, od 1922. do danas djelovalo pod imenima Zrin, Zrinska gora, Petrinja, Gavrilović pa od 1999. ponovno Zrin.

Slika.Predsjednik HPS-a Darko Berljak također je naglasio da je od svojih početaka do danas društvo uvijek aktivno i vrlo uzorno brinulo o uređivanju planinarskih putova i o domu na Hrastovičkoj gori. Briga o putovima i o domu nikad nije bila jednostavna, pogotovo kad znamo kroz kakve je Petrinja sve okolnosti i izazove prolazila tijekom svoje novije povijesti. I kada je 2020. godine razorni potres teško oštetio Petrinju i planinarski dom Matija Filjak društvo je odmah uz potporu Grada, planinarskih društava i HPS-a učinilo sve da se popravi dom i stavi ponovno u funkciju. Upravo imajući to u vidu, Hrvatski planinarski savez prošle je godine HPD-u Zrin dodijelio godišnju nagradu u kategoriji „najbolji upravljač planinarske kuće“.

Slika.HPD Zrin vrlo aktivno surađuje s društima iz svih krajeva Hrvatske, o čemu najbolje svjedoči uvijek dobar odaziv na Planinarsku kestenijadu koja je postala jedna od najprepoznatljvijih redovnih jesenskih aktivnosti u hrvatskom planinarstvu. Tu su i planinarske škole i brojni planinarski izleti u Hrvatskoj i inozemstvu, suradnja s drugim društvima i mnogo drugih akcija. Sve to su samo neke od brojnih aktivnosti kojima je HPD Zrin dalo svoj velik doprinos hrvatskom planinarstvu.

Središnji dio svečanosti bio je koncert Gradske limene glazbe Petrinja, koja je izvela dio svojega orkestralnog repertoara. Nakon glazbenog dijela svečanosti okupljenima se obratila i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, zahvalivši HPD-u Zrin na dosadašnjih 100 godina uspješnog planinarskog djelovanja.

Slika.

Najnovije vijesti

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

16.06.2022.

U Mariji Bistrici je 15. lipnja 2022. Hrvatska gorska služba spašavanja uz sudjelovanje spašavatelja i gostiju iz svih krajeva Hrvatske svečano obilježila dan Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.