Tečaj A standarda na Mosoru

srijeda, 01.06.2022.

Slika.

Tijekom dva vikenda dva vikenda u mjesecu svibnju (7.-8.05.2022. i 14.-15.05.2022.) na Mosoru je održan tečaj za planinarske vodiče HPS-a standarda A, kojem je pristupilo 28 polaznika iz dalmatinskih planinarskih udruga: PD „Paklenica“ – Zadar (3), PD „Belveder“ – Biograd na moru (1), HPD „Kamenar“ – Šibenik (1), HPK „Sv. Mihovil“ – Šibenik (1), HPD „Malačka“ – Kaštela (4), NOPD „Koćari“ – Sinj (1), PD „Jelinak“ – Trilj (1), PK „Gojzerice“ – Split (3), PD „Hvar“ – Hvar (2), HPD „Imotski“ – Imotski (2), HPD „Veliko Brdo“ – Makarska (1), dok je najbrojnija bila skupina domaćih planinara iz HPD „Mosor“ – Split (8).

Na predavanjima u, prije gotovo četiri godine obnovljenom, planinarskom domu „Umberto Girometta“ na Ljuvaču i terenskim vježbama uokolo tog najvećeg planinarskog objekta u Dalmaciji, kandidati za planinarske vodiče su mogli saznati koliko je vodički poziv težak i odgovoran, a sigurni smo kako će već svojim prvim vođenjem planinara otkriti da je zadovoljstvo sudionika, kvalitetno organiziranim i uspješno realiziranim izletom, vrijedno svog truda i uloženog vremena.


Slika.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata, da bi se zadnjeg dana na završnoj vježbi upotrijebila sva stečena znanja. Osim toga, kandidati za planinarske vodiče su zajedno s instruktorima sudjelovali u iznošenju drvne građe, od sela Sitno Gornje do Ljuvača, potrebne za skoru zamjenu krova na planinarskom domu u kojem su nas ugostili uvijek izvrsni domaćini iz HPD-a „Mosor“, domar Špiro Gruica s obitelji i dežurne planinarke Antonija Jadrijević i Jelena Baleta.


Slika.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Denisa Vranješa sačinjavali još instruktor Karoline Supina Vrabec iz SPV Zagreb, instruktor Tatjana Bračanov iz SPV Zadar, instruktor Gradimira Bumbak iz SPV Šibenik, instruktori Aleksandra Kuzmanić i Gordan Đirlić, te asistent Luka Čulina iz SPV Split, kao i asistenti Mirjana Roščić, Nikola Jurić i Bruno Turina iz SPV Makarska. Vježbu prve pomoći je uspješno vodio Dario Maršić iz SPV Split. Zajedničkog smo stava kako je predznanje s kojim su kandidati došli na tečaj bilo na dosad najvišem nivou, čemu prvenstveno zasluge idu sve kvalitetnijoj edukaciji na općim planinarskim školama koje se danas uspješno organiziraju u svim dijelovima Dalmacije.

Hvala svim instruktorima, asistentima i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu, na dobrobit planinarske zajednice u kojoj sve više dolazi do izražaja kako je upravo vodički rad, ne samo u volonterskom vođenju planinara, već i na edukaciji i popularizaciji planinarstva, neprocjenjiv za daljnji razvitak planinarstva u Hrvatskoj.

Denis Vranješ - Vinci

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.