Održan instruktorski seminar

ponedjeljak, 06.06.2022.

Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i provela 4. i 5. lipnja stručni seminar za instruktore i asistente u školovanju planinarskih vodiča. Na seminaru je sudjelovalo 18 instruktora i asistenata iz stanica planinarskih vodiča Zagreb, Zagorje, Varaždin, Karlovac, Rijeka, Zadar, Šibenik i Makarska. Seminar je izveden u Radoboju, a vodio ga je pročelnik potkomisije za instruktorski kadar Eugen Zobaj.

U okviru seminara detaljno je predstavljen način izvođenja vježbi te su analizirana iskustva s vodičkih tečaja i ispita te su slijedom toga razrađeni postupci kod izvođenja pojedinih vježbi i ishodi učenja. Posebno je naglašena važnost kvalitetne analize i povezivanja sadržaja iznesenih u predavanjima s vježbama koje se izvode na terenu. Pročelnica Komisije za vodiče Karoline Supina Vrabec i pročelnica Potkomisije za školovanje Tatjana Bračanov dale su upute i smjernice vezane uz organizacijske i administrativne poslove povezane s tečajima i ispitima, uključujući komunikaciju s polaznicima i s Potkomisijom za školovanje. Također je obrađena metodika provođenja ispita te je dogovorena revizija ispitnih pitanja u pismenom ispitu. Na kraju seminara izvedena je vježba vođenja i obraćanja skupini. Glavni zaključci bit će uključeni u novo izdanje Metodičkog priručnika za školovanje vodiča.

Slika.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.