Izvješće o markacističkim aktivnostima na području Slavonije, Baranje i Srijema, 4. - 5. lipnja 2022.

ponedjeljak, 06.06.2022.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s planinarskim društvom „HPD Dilj Gora“ iz Slavonskog Broda, kao suorganizatorom, dana 4. i 5. lipnja 2022. u Slavonskom Brodu na lokaciji planinarskog doma „Đuro Pilar“ (jedan od osnivača Hrvatskog planinarskog društva, danas HPS) i obroncima Dilj gore, održala Tečaj za markaciste i to za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Slavonije, Baranje i Srijema, prvenstveno na planinama Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Voditelj tečaja bio je Sven Pavlaković, markacist instruktor HPS-a i član Komisije, organizacija tečaja Nenad Greblički, markacist voditelj HPS-a i član Komisije, oboje, kao i Hrvoje Gold, markacist instruktor HPS-a i zamjenik pročelnice Komisije i Žarko Roček, markacist voditelj HPS-a te suradnik Komisije za planinarske putove za Slavoniju, bili su predavači na tečaju. U organizaciji tečaja su aktivno sudjelovali i Ivan Kovač, markacist voditelj HPS-a, Majda Rončević, markacist voditelj HPS-a, Nada Banović, markacist voditelj HPS-a, te vrijedni markacisti i markacistice društva domaćina HPD "Dilj Gora" kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji.

Tečaju su, uz članove društva suorganizatora „HPD Dilj Gora“ prisustvovali i članovi „HPD Bršljan-Jankovac“, Osijek, „HPD Gojzerica“, Požega, „HPD Sokolovac“, Požega, „PD Zanatlija“, Osijek, „PD Psunj“, Pakrac, „PD Petrov vrh“, Daruvar, „PD Đakovo“, Đakovo, „HPD Strmac“, Nova Gradiška, „HPD Liska“, Ilok, „HPD Cibalia“, Vinkovci i „HPD Lipa“, Lipik.

Teorijski dio tečaja sa završnom pisanom provjerom znanja (testom) održan je u subotu u prostorijama planinarskog doma "Đuro Pilar". Sudionici su svoje teorijsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima testova, što najbolje pokazuje s kolikim su uloženim trudom i spremnošću usvojili izložena markacistička znanja.

Na praktičnom dijelu tečaja u nedjelju, izvedena je demonstracija uređenja raskrižja planinarskih putova te su obilježeni i očišćeni dijelovi planinarskih putova od vrha Čardak (421m) na Dilj gori i to zapadno prema Sovskom jezeru, sjeverno prema Boroviku i istočno prema Lipovici, te dio planinarskog puta od dječjeg rekreacijskog centra "Šuma Striborova" (prema djelu dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, dugogodišnje građanke Slavonskog Broda) prema Rastušju (rodno mjesto pjesnika Dragutina Tadijanovića). U pripremi za praktični dio tečaja polaznici su izradili nosiljke za markacistički pribor: boje, kistove, četke. Svoje zadatke radili su s voljom i naročitom pažnjom.

Čardak je vrh na glavnom hrptu Dilj gore, označen visokom zidanom trigonometrijskom piramidom. Iako to nije najviši vrh Dilj gore, popularniji je od najviših Degmana i Cinkovca (oba vrha 461 m). S Čardaka na svaku od četiri strane svijeta odlazi markacija - sjeverno prema Boroviku, južno prema Ljeskovim vodama, zapadno prema Sovskom jezeru, a istočno prema Lipovici u istočnom Dilju.

Kao što je uobičajeno, uz tečaj je održan i sastanak predstavnika Komisije, ovoga puta zamjenika pročelnice, s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na ovom području, a u cilju ostvarenja što bolje suradnje i kvalitetne brige o planinarskim putovima kao značajnom dijelu planinarske infrastrukture ovoga kraja. Sastanku su prisustvovali predstavnici „HPD Cibalia“, Vinkovci; „HPD Liska“, Ilok, „HPD HZZO“ i „HPD Gojzerica“, Požega; „HPD Papuk“, Virovitica; „PD Dilj gora“, Slavonski Brod; „PD Đakovo“, Đakovo i „PD Zanatlija“, Osijek.

Nakon međusobnog upoznavanja i uvodnog izlaganja o ustroju i djelokrugu rada Komisije, suradnji Komisije, planinarskih društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova, potrebi obavještavanja Komisije o izmjenama na terenu kako bi podaci o planinarskim putovima i markacistima bili pravovremeno osvježeni u Registru planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima kao i vidljivi na Interaktivnoj planinarskoj karti RH, te zadacima markacista u provedbi strategije hrvatskog planinarstva, prisutni predstavnici planinarskih društava su iznijeli svoja zapažanja na izložene teme, podržali ovakav rad Komisije i dogovorili načine još bolje međusobne suradnje.

Tečaj koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, uspješno je završilo 27 polaznika kojima su uručene diplome sa stručnim nazivom markacist HPS-a.

Novim markacistima želimo da što prije primjene stečena znanja kako bi planinarski putovi Slavonije, Baranje i Srijema pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Komisija za planinarske putove HPS-a

P.S. Obavijest o održavanju tečaja objavljena je na mrežnim stranicama udruge Slavonski planinari i stranicama lokalnog portala sbplus.

Slika 1 od 44.Slika 2 od 44.Slika 3 od 44.Slika 4 od 44.Slika 5 od 44.Slika 6 od 44.Slika 7 od 44.Slika 8 od 44.Slika 9 od 44.Slika 10 od 44.Slika 11 od 44.Slika 12 od 44.Slika 13 od 44.Slika 14 od 44.Slika 15 od 44.Slika 16 od 44.Slika 17 od 44.Slika 18 od 44.Slika 19 od 44.Slika 20 od 44.Slika 21 od 44.Slika 22 od 44.Slika 23 od 44.Slika 24 od 44.Slika 25 od 44.Slika 26 od 44.Slika 27 od 44.Slika 28 od 44.Slika 29 od 44.Slika 30 od 44.Slika 31 od 44.Slika 32 od 44.Slika 33 od 44.Slika 34 od 44.Slika 35 od 44.Slika 36 od 44.Slika 37 od 44.Slika 38 od 44.Slika 39 od 44.Slika 40 od 44.Slika 41 od 44.Slika 42 od 44.Slika 43 od 44.Slika 44 od 44.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.