Najava tečaja čuvara planinske prirode i novosti iz Komisije

utorak, 14.06.2022.

Slika.

Komisija za zaštitu prirode HPS-a održala je svoj 12. sastanak u petak 10. lipnja 2022. u prostorima Hrvatskog planinarskog saveza. Članovi su donijeli nekoliko važnih odluka nakon što je Izvršni odbor HPS-a usvojio izmjene Programa tečaja za čuvare planinske prirode 4. travnja 2022. godine te nakon što je Skupština HPS-a na svojoj 34. sjednici održanoj 21. svibnja 2022. usvojila izmjene Pravilnika Komisije za zaštitu prirode. Izmjenama Pravilnika uvedene su promjene u organizaciji i strukturi Komisije i po potrebi je moguće stvaranje radnih grupa čiji članovi mogu biti istaknuti planinari, čuvari planinske prirode, članovi akademske zajednice i gospodarstvenici kako bi se unaprijedio stručni i projektni rad Komisije. Mogućnost stvaranja stručnih radnih grupa odmah se realizirala te su na sastanku sudjelovali prof.dr.sc. Nenad Buzjak s Geografskog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta i prof.dr.sc. Ivan Martinić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije koji će pridružiti Komisiji u programima obrazovanja. Zbog povećanja administrativnog dijela posla u Komisiji izmjenama Pravilnika uvedena je funkcija tajnika te je tajnica Komisije postala Sanja Škrlec.

Koristimo priliku da pozovemo istaknute planinare, stručnjake iz akademske zajednice i gospodarstvenike koji se zalažu za zaštitu prirode da se pridruže našim aktivnostima zaštite i očuvanja planinske prirode.

Novim su Pravilnikom bolje definirane aktivnosti i organizacija rada čuvara planinske prirode. Osim prepoznatljivosti čuvara planinske prirode koji će dobiti službene oznake (znak i značku) i identifikacijske dokumente (iskaznica čuvara planinske prirode), osniva se registar čuvara planinske prirode koji će biti javno dostupan na internetskim stranicama Komisije.

Ovim putem pozivaju se čuvari planinske prirode koji su program stručnog usavršavanja položili po prethodnim programima da se jave Komisiji s preslikom diplome, kako bismo ih upisali u registar.

Nakon obilaska centra za posjetitelje parka prirode Žumberak u Sošicama, koji je prigodno organiziran uz Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja 2022. godine, Komisija je na sastanku donijela odluku o lokaciji i terminu održavanja sljedećeg tečaja za čuvare planinske prirode.

Tečaj za čuvare planinske prirode održat će se prema novom programu u dva uzastopna vikenda, 15./16. listopada i 22./23. listopada 2022. godine u Sošicama u suradnji s javnom ustanovom Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Prijava na tečaj bit će otvorena 1. rujna 2022.putem prijavnice koja će biti dostupna na internetskim stranicama HPS-a. Predavači na tečaju bit će Nenad Buzjak, Marta Blažević, Alan Čaplar, Miljenko Gašparac, Ivan Martinić, Davor Škrlec i ravnatelj PP Žumberak Kristijan Brkić. Terenski dio nastave izvodit će se uz pomoć čuvara prirode PP Žumberak i stručnjaka Komisije.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.