Najava tečaja čuvara planinske prirode i novosti iz Komisije

utorak, 14.06.2022.

Slika.

Komisija za zaštitu prirode HPS-a održala je svoj 12. sastanak u petak 10. lipnja 2022. u prostorima Hrvatskog planinarskog saveza. Članovi su donijeli nekoliko važnih odluka nakon što je Izvršni odbor HPS-a usvojio izmjene Programa tečaja za čuvare planinske prirode 4. travnja 2022. godine te nakon što je Skupština HPS-a na svojoj 34. sjednici održanoj 21. svibnja 2022. usvojila izmjene Pravilnika Komisije za zaštitu prirode. Izmjenama Pravilnika uvedene su promjene u organizaciji i strukturi Komisije i po potrebi je moguće stvaranje radnih grupa čiji članovi mogu biti istaknuti planinari, čuvari planinske prirode, članovi akademske zajednice i gospodarstvenici kako bi se unaprijedio stručni i projektni rad Komisije. Mogućnost stvaranja stručnih radnih grupa odmah se realizirala te su na sastanku sudjelovali prof.dr.sc. Nenad Buzjak s Geografskog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta i prof.dr.sc. Ivan Martinić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije koji će pridružiti Komisiji u programima obrazovanja. Zbog povećanja administrativnog dijela posla u Komisiji izmjenama Pravilnika uvedena je funkcija tajnika te je tajnica Komisije postala Sanja Škrlec.

Koristimo priliku da pozovemo istaknute planinare, stručnjake iz akademske zajednice i gospodarstvenike koji se zalažu za zaštitu prirode da se pridruže našim aktivnostima zaštite i očuvanja planinske prirode.

Novim su Pravilnikom bolje definirane aktivnosti i organizacija rada čuvara planinske prirode. Osim prepoznatljivosti čuvara planinske prirode koji će dobiti službene oznake (znak i značku) i identifikacijske dokumente (iskaznica čuvara planinske prirode), osniva se registar čuvara planinske prirode koji će biti javno dostupan na internetskim stranicama Komisije.

Ovim putem pozivaju se čuvari planinske prirode koji su program stručnog usavršavanja položili po prethodnim programima da se jave Komisiji s preslikom diplome, kako bismo ih upisali u registar.

Nakon obilaska centra za posjetitelje parka prirode Žumberak u Sošicama, koji je prigodno organiziran uz Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja 2022. godine, Komisija je na sastanku donijela odluku o lokaciji i terminu održavanja sljedećeg tečaja za čuvare planinske prirode.

Tečaj za čuvare planinske prirode održat će se prema novom programu u dva uzastopna vikenda, 15./16. listopada i 22./23. listopada 2022. godine u Sošicama u suradnji s javnom ustanovom Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Prijava na tečaj bit će otvorena 1. rujna 2022.putem prijavnice koja će biti dostupna na internetskim stranicama HPS-a. Predavači na tečaju bit će Nenad Buzjak, Marta Blažević, Alan Čaplar, Miljenko Gašparac, Ivan Martinić, Davor Škrlec i ravnatelj PP Žumberak Kristijan Brkić. Terenski dio nastave izvodit će se uz pomoć čuvara prirode PP Žumberak i stručnjaka Komisije.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez