U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

četvrtak, 16.06.2022.

U Mariji Bistrici je 15. lipnja 2022. Hrvatska gorska služba spašavanja uz sudjelovanje spašavatelja i gostiju iz svih krajeva Hrvatske svečano obilježila dan Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja. Nakon svete mise u nacionalnom marijanskom svetištu održana je prigodna svečanost na kojoj su se okupljenim članovima HGSS-a i gostima obratili pročelnik HGSS-a Josip Granić, predsjednik HPS-a i pročelnik HGSS Stanice Zlatar Bistrica Darko Berljak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) specijalizirana je služba javnog karaktera za spašavanje i pružanje pomoći u planini, na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine. Rad HGSS-a definiran je Zakonom o sustavu civilne zaštite i Zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Rad Službe organiziran je u stanicama, koje su teritorijalne jedinice HGSS-a. Rad je organiziran putem Zbora spašavatelja, Vijeća Stanica, Izvršnog odbora, a dio administrativnih poslova obavljaju profesionalni djelatnici. Stručne djelatnosti usklađuju i razvijaju stručne komisije za helikoptersko spašavanje, speleospašavanje, medicinu spašavanja, opremu i veze, tehniku spašavanja i školovanje kadrova, potrage i lavine, sigurnost na skijalištima te za informiranje i analitiku. Službu čine iskusni planinari, alpinisti i speleolozi, primljeni na poziv, koji se dodatno osposobljavaju i uvježbavaju za pružanje pomoći, potrage i transport unesrećenih.

Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj formirana je 1950. godine kao stručna služba Hrvatskog planinarskog saveza. HGSS je i danas dio planinarske udruge, a HGSS i sve stanice HGSS-a su članice HPS-a. HGSS je ujedno i vrlo prepoznatljiva javna služba i nezamjenjiva terenska operativna snaga Civilne zaštite.

Dan svetog Bernarda obilježava se 15. lipnja, od 1923. godine kada je papa Pio XI, koji i sam bio strastveni planinar, proglasio Bernarda svecom zaštitnikom planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja. Bernard je je službeno priznat kao svetac kanonizacijom pape Inocenta XI u 17. stoljeću.

Slika.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.