4. Pohod na Snježnik

petak, 17.06.2022.

Slika.

Ove godine u sklopu najavljene manifestacije održao se na Platku tradicionalni 4.Pohod na Snježnik u organizaciji planinara HPD“Platak“. Uz uobičajene goste planinarskih društava HPD“Matica-Zagreb“, HPD“Željezničar“ iz Zagreba te planinarskih društava iz PGŽ, ove godine su nam se pridružili planinari iz Osijeka PD“Zanatlija“ sa svojom općom planinarskom školom. Skupilo se oko dvijestotinjak planinara, što je domaćinu potvrdilo smisao ovakve manifestacije.

Prvi pohod i nova Platkova obilaznica, povodom 70-godišnjice društva koja se održala 2019 godine, pokazala je opravdanost razmišljanja u našem društvu da bi se senzibiliziralo građane i planinare PGŽ za rekreacijom i iskorištavanjem svih resursa koje pružaju tereni oko Platka.

Potaknuti i idejom oko sanacije i ponovnog uređenja doma ispod samog vrha Snježnik koji kada je izgrađen entuzijazmom i dobrovoljnim radom planinara „Platka“ godine 27.07.1950. Nažalost ljudski resursi planinara „Platka“ su bili nedovoljni, a zbog iznimno surovih zimskih uvjeta na tome području Gorskog Kotara, dom je oštećen i po drugi puta je obnovljen entuzijazmom samih planinara 16.06.1974. U novijoj povijesti, zbivanjima u Republici Hrvatska s domovinskim ratom i popratnim gospodarskim kretanjima u društvu, a sve prisutnim vremenskim neprilikama ovoga kraja, dom je ostao sam „zubu vremena“ na daljnje propadanje. U međuvremenu su se granice NP“Risnjak“ proširile, te je dom na Snježniku sada u granicama NP i time pod brigom uprave NP.

S ovom činjenicom planinari HPD“Platak“ se ne mire i pokreću niz akcija sa kojima bi se potaklo pozitivno razmišljanje između planinara za pokretanje obnove doma. Sam položaj doma, koji je izgrađen nosi titulu doma na najvišoj visini u Hrvatskoj. Blizina planinarskoga puta od parkirališta do samoga vrha Snježnik, kroz „grlo“ svega 1:30 sati, ne previše zahtijevnoga puta i veličanstveni pogled sa vrha na cijeli Kvarnerski zaljev sa pripadajućim otocima na jugu, kao i pogled za burna vremena na sjever prema slovenskom Snežniku, pobratimljenom vrhu koji od 1974. Veže dva planinarska društva PD“Snežnik“ iz Ilirske Bistrice i HPD“Platak“ iz Rijeke transverzalom „Snježnik-Snežnik“.

Sve nabrojano iz povijesti društva je zalog da se daljnje akcije na tragu povijesti i dalje održavaju. Tjedan prije manifestacije pohoda, održan je uspon „od Korza do Platka“ na koji su se odazvala svega četvorica planinara na čelu sa Marinom kao vodičem, jer je za, ne toliku visinsku razliku od 1100m, već dužinu puta od 24km sa stalnim usponom je po lipanjskom suncu trebala dobra kondicijska pripremljenost. Da bi ublažili „muke“ napravljena je dobra logistika na polovici puta, te su tri planinarke sa Marinom ovu dionicu puta započeli u 6:05 sati i završili dolaskom ispred doma Sušak u 13:04 sati. Ovo je bio uvod u najavljeni „Pohod na Snježnik“

4.Pohod na Snježnik održao se drugi vikend u lipnju, na spomen osnivanja našega društva 14.06.1948. godine. Okupljanje je bilo ispred doma Sušak (Mali dom). Nakon pozdravnog govora predsjednika društva, riječ su preuzeli službeni vodiči da bi uputili grupe na okupljanje. Potaknuti željom planinara svih životni dobi i mogućnosti, naši vodiči su omogućili tri grupe po težini planinarenja. Najjača grupa je išla preko „grebena“ do vrha, pa kraticom prema „srebrnim vratima“ i usponom na Mirnjak (Lazačka glavica) te preko Međuvrha do Guslice te dijelom planinarskom stazom, a dijelom makadamom natrag do doma Sušak. Ovaj put je kondicijski vrlo zahtijevan, a na mjestima i tehnički težak, te je od grupe zahtijevao izuzetan napor. Tura je trajala ukupno 7:00 sati.

Grupa „B“ se kroz „grlo“ popela do vrha Snježnik i istim putem se vratila do doma Sušak. Na polovici puta su ih vrijedne planinarke Platka dočekale sa čajem i sokovima. Ukupno trajanje hoda za grupu „B“ je bilo 4:00sata.

Za one „najstarije“ ali ne i najslabije omogućena je šetnja po padinama Pribeniša po šetnicama Platka sa dolaskom u dom Sušak.

U sklopu manifestacije pohoda, pročelnica SPV Rijeka, naš vodič instruktor Anita Bistričić je raspisala vježbu orijentacije za Vodiče HPS, pod nazivom „Trofej Platak“. Novina ove vježbe je bila što su se pridružili tečajci iz opće planinarske škole „Platka“ koji su s vodičima HPS stručno vođeni i educirani u pronalaženju KT. Vrijeme se nije mjerilo već je bio cilj vježbe pronaći svih 5 KT i perforatorom ih potvrditi. Sudionicima vježbe su podijeljene planinarske karte sa ucrtanim KT koje su sudionici pronašli za oko 2,00 sata. Staza je bila duga 4 km.

Ispred doma domaćini su priredili doček uz muziku i mogućnošću ručka u domu. Nakon okupljanja svih sudionika podijeljene su zahvale prisutnim društvima, ovjerio se dnevnik pohoda „70.godina Platka“ i pozvalo se na slijedeće događanje pohoda iduće godine, u nadi i želji da će se dom na Snježniku dotada obnoviti i dati na korištenje planinarima za što postoje pozitivne indicije iz NP“Risnjak“

Bistričić Zoran

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.