Sastanak Komisije za vodiče HPS-a na Baškim Oštarijama

srijeda, 13.06.2012.

Komisija za vodiče HPS-a ovog je vikenda održala sastanak sa novim pročelnikom Dorijanom Klasnićem. Sastanak je održan 9. lipnja 2012. na Baškim Oštarijama i prisustvovali su mu Dorijan Klasnić, pročelnik, Stjepan Posavec (predstavnik SPV Varaždin), Marijan Buzov (predstavnik SPV Zadar), Mladen Mužinić (predstavnik SPV Split), Alan Čaplar (predstavnik SPV Zagreb), Zoran Bistričić (predstavnik SPV Rijeka), Darko Grba (predstavnik SPV Karlovac), Goran Gabrić (pročelnik potkomisije za školovanje, član SPV Split), Dragutin Valečić (pročelnik potkomisije za VDI, član SPV Zagreb), Ivana Lujić (zapisničarka članica SPV Split), Tomislav Čanić (potpredsjednik HPS-a, predstavnik SPV Lika).

Sastanak je bio vrlo kvalitetan, donešene su neke vrlo važne odluke, te se rad Vodičke službe usmjerio prema kvalitetnom razvoju. Imenovani su pročelnici potkomisija; pročelnik podkomisije za školovanje imenuje Goran Gabrić, a pročelnik potkomisije za vodiče društvenih izleta (VDI) Zoran Bistričić. Gorana Gabrića pročelnik je predložio zbog njegovog dosadašnjeg iskustva u toj potkomisiji, a u svrhu postavljanja kvalitetnih temelja školovanja. Zoran Bistričić je iskusni vodič koji ima dobre kontakte, što je dobra osnova za razvitak i usmjerenje VDI-a u Vodičkoj službi HPS-a. Zatim je prihvaćen Izvršni odbor komisije (IOK) - IOK čine Dorijan Klasnić - pročelnik; Mladen Mužinić - zamjenik pročelnika; Goran Gabrić - pročelnik potkomisije za školovanje; Zoran Bistričić - pročelnik potkomisije za Vodiče društvenih izleta, Darko Mršnik, Alan Čaplar. Suradnici IOK-a zaduženi za pojedina pitanja su Ivana Lujić -zadužena za promidžbu i odnose s javnošću; i Petar Kasum - zadužen za administrativne poslove Komisije za vodiče HPS-a.

U raspravi koja je uslijedila, zaključeno je da je nužno za razvoj Vodičke službe, da se donese program školovanja, te pravilnik o vođenju izleta, koji je nužan da bi se regulirala pravila o vođenju. U izradi Programa školovanja slijedili su se standardi UIAA. Među ostalim, u njemu su detaljnije razrađene kategorije vodiča. Kategorije su važne jer sa sobom nose i jasnu određenost ture koju određena kategorija vodiča može voditi. Također se u Programu razlaže način osposobljavanja Instruktora za školovanje u vodičkoj službi.

Komisija za vodiče prihvatila je članstvo predstavnika Stanice planinarskih vodiča Lika. Članstvo je prihvaćeno samom činjenicom da je Komisija prihvatila zaključke HPS-a, u kojima je zaključeno da je Stanica planinarskih vodiča Lika prihvaćena u članstvo HPS-a.

Predložena i prezentirana je nova vodička iskaznica, koja će uključivati i kategorije usklađene s UIAA standardima, pri čemu će u iskaznici biti opisana kvalifikacija terena po kojem je vodič s određenom kategorijom osposobljen i ovlašten voditi. Osposobljenost prema kategorijama ovjeravat će HPS.

Na sastanku je raspravljano i o potrebi školovanja velikog broja vodiča VDI-a, kao dio plana razvoja Vodičke službe, te je zaključeno da je prioritet školovati što veći broj vodiča po standardima koje smo usvojili kroz Program školovanja.

Dogovoren je i seminar za osposobljavanje vodiča instruktora s privremenom licencom, u svrhu provođenja tečajeva. Dogovoreno je da se započne s procesom osposobljavanja vodiča instruktora koji će uključivati tehničke vježbe, metodološke seminare te rad u svojstvu predavača i asistenta na tečajevima. Seminar će biti održan kroz mjesec kolovoz, a svrha mu nije da kandidati nauče znanje, već da nauče kako prenositi znanje. Od onih koji dobiju privremenu licencu tražit će se da sudjeluju u daljnjem školovanju i usavršavanju.

Dogovoreno je da se održi 4. skup vodiča društvenih izleta na Belecgradu. To će biti zadnji skup takve vrste. Na njemu će se predstaviti novi pročelnik potkomisije za VDI. Na skupu će se upoznati vodiče s novim UIAA standardima te će biti održano nekoliko nekoliko stručnih predavanja u koje će se uklopiti novosti u vodičkoj službi.

Na kraju Sjednice zaključeno je kako je napravljen veliki iskorak u radu Vodičke službe. Svi su se složili kako treba iskoristiti ovaj zamah. Mišljenje prisutnih je da se Komisija postavlja na dobre noge i da treba ovako nastaviti. Svi predstavnici Stanica iskazali su osobno zadovoljstvo sa radom Komisije ova dva dana.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.