U jami Nedam dosegnute nove dubine

ponedjeljak, 20.06.2022.

Slika.U sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša od 15. - 22. lipnja 2022. na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit održava se speleološka ekspedicija Nedam 2022. kojoj je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o velebitskom krškom podzemlju. Organizatori ekspedicije su SO PDS Velebit i Komisija za speleologiju HPS-a.

Slika.Voditeljica ekspedicije Maja Marinić izvijestila je dana 20. 6. 2022. da su tijekom istraživanja jame Nedam otkriveni i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Dosegom te dubine jama Nedam pomaknula se na ljestvici najdubljih poznatih jama u Hrvatskoj. Službeni podatak o novoj dubini jame bit će objavljen nakon cjelovite obrade podataka. Najdublji je jamski sustav Lukina jama - Trojama, dubok 1431 m, koji se također nalazi u području Hajdučkih kukova na sjevernom Velebitu.

Slika.U jami Nedam je tijekom ovog istraživanja izveden niz izrazito zahtjevnih speleoronilačkih zarona u sifonima u nižim dijelovima jame. Istraživači su iza prvog sifona zaronili u još dva sifona, od kojih je jedan viseći, a drugi je nova najdublja točka jame. Ta točka nalazi se oko 95 metara iznad razine mora. Tijekom ove ekspedicije topografski je snimljeno i nacrtano više od 300 metara nove duljine i novih 85 metara dubine.

Speleološki klubovi i odsjeci organizirani u Komisiji za speleologiju HPS-a tijekom ljeta izvest će još niz speleoloških ekspedicija i logora te će nastaviti istraživanja jama na području sjevernog i srednjeg Velebita, na području Crnopca na južnom Velebitu te na području Cetine, Konavala i drugdje.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar za 2024. godinu

Iz tiska izašao Planinarski kalendar za 2024. godinu

11.12.2023.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2024. godinu, pod naslovom »Hrvatske planine kako ih vide ptice«. Kalendar sadrži atraktivne zračne fotografije hrvatskih planina planinarskog fotografa Tomislava Markovića (snimke dronom). Kalendar je posvećen 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, a u kalendaru su upisani svi izleti iz ciklusa »150 izleta za 150 godina planinarstva u Hrvatskoj«.

Međunarodni dan planina 11. prosinca

Međunarodni dan planina 11. prosinca

08.12.2023.

Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez