U jami Nedam dosegnute nove dubine

ponedjeljak, 20.06.2022.

Slika.U sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša od 15. - 22. lipnja 2022. na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit održava se speleološka ekspedicija Nedam 2022. kojoj je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o velebitskom krškom podzemlju. Organizatori ekspedicije su SO PDS Velebit i Komisija za speleologiju HPS-a.

Slika.Voditeljica ekspedicije Maja Marinić izvijestila je dana 20. 6. 2022. da su tijekom istraživanja jame Nedam otkriveni i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Dosegom te dubine jama Nedam pomaknula se na ljestvici najdubljih poznatih jama u Hrvatskoj. Službeni podatak o novoj dubini jame bit će objavljen nakon cjelovite obrade podataka. Najdublji je jamski sustav Lukina jama - Trojama, dubok 1431 m, koji se također nalazi u području Hajdučkih kukova na sjevernom Velebitu.

Slika.U jami Nedam je tijekom ovog istraživanja izveden niz izrazito zahtjevnih speleoronilačkih zarona u sifonima u nižim dijelovima jame. Istraživači su iza prvog sifona zaronili u još dva sifona, od kojih je jedan viseći, a drugi je nova najdublja točka jame. Ta točka nalazi se oko 95 metara iznad razine mora. Tijekom ove ekspedicije topografski je snimljeno i nacrtano više od 300 metara nove duljine i novih 85 metara dubine.

Speleološki klubovi i odsjeci organizirani u Komisiji za speleologiju HPS-a tijekom ljeta izvest će još niz speleoloških ekspedicija i logora te će nastaviti istraživanja jama na području sjevernog i srednjeg Velebita, na području Crnopca na južnom Velebitu te na području Cetine, Konavala i drugdje.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.