U jami Nedam dosegnute nove dubine

ponedjeljak, 20.06.2022.

Slika.U sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša od 15. - 22. lipnja 2022. na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit održava se speleološka ekspedicija Nedam 2022. kojoj je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o velebitskom krškom podzemlju. Organizatori ekspedicije su SO PDS Velebit i Komisija za speleologiju HPS-a.

Slika.Voditeljica ekspedicije Maja Marinić izvijestila je dana 20. 6. 2022. da su tijekom istraživanja jame Nedam otkriveni i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Dosegom te dubine jama Nedam pomaknula se na ljestvici najdubljih poznatih jama u Hrvatskoj. Službeni podatak o novoj dubini jame bit će objavljen nakon cjelovite obrade podataka. Najdublji je jamski sustav Lukina jama - Trojama, dubok 1431 m, koji se također nalazi u području Hajdučkih kukova na sjevernom Velebitu.

Slika.U jami Nedam je tijekom ovog istraživanja izveden niz izrazito zahtjevnih speleoronilačkih zarona u sifonima u nižim dijelovima jame. Istraživači su iza prvog sifona zaronili u još dva sifona, od kojih je jedan viseći, a drugi je nova najdublja točka jame. Ta točka nalazi se oko 95 metara iznad razine mora. Tijekom ove ekspedicije topografski je snimljeno i nacrtano više od 300 metara nove duljine i novih 85 metara dubine.

Speleološki klubovi i odsjeci organizirani u Komisiji za speleologiju HPS-a tijekom ljeta izvest će još niz speleoloških ekspedicija i logora te će nastaviti istraživanja jama na području sjevernog i srednjeg Velebita, na području Crnopca na južnom Velebitu te na području Cetine, Konavala i drugdje.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

23.06.2022.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine.

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

16.06.2022.

U Mariji Bistrici je 15. lipnja 2022. Hrvatska gorska služba spašavanja uz sudjelovanje spašavatelja i gostiju iz svih krajeva Hrvatske svečano obilježila dan Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.