Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

četvrtak, 23.06.2022.

Slika.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine:

 1. Prije polaska dobro isplanirajte svoj boravak i kretanje u planini. Proučite zemljovide i zapise u planinarskim vodičima te odaberite izlet ili turu koja odgovara vašim željama i mogućnostima.
 2. Upoznajte se s vremenskom prognozom i stanjem na terenu te prilagodite izlet prema meteorološkim uvjetima i okolnostima.
 3. Slika.Za planinarenje koristite čvrste planinarske cipele i prikladnu odjeću. Odaberite odjeću i opremu prilagođenu očekivanim uvjetima na izletu ili turi. Ponesite napunjen mobitel i opremu za zaštitu od nevremena. U ruksaku uvijek sa sobom nosite komplet prve pomoći.
 4. Za kretanje koristite markirane i sigurne planinarske putove. Dok hodate gledajte put ispred sebe, izbjegavajte radnje „u hodu“ i ne žurite. Tijekom kretanja vodite računa o orijentaciji i satnici.
 5. Izbjegavajte improvizacije i adrenalinske izazove, osobito one kod kojih postoje povećani rizici (približavanje rubovima stijena i provalija, penjanje bez osiguranja, nesigurne sajle i klinovi i sl.)
 6. Slika.U ljetnim mjesecima glavnu otežavajuću okolnost za planinarenje predstavljaju sunce i vrućina pa se treba suzdržavati od dugotrajnog hodanja po otvorenim terenima i od izlaganja suncu u vrijeme najveće žege. Glavu i zatiljak zaštite kapom ili drugim odgovarajućim pokrivalom za glavu.
 7. Ponesite sa sobom dovoljnu količinu vode i koristite ju na optimalan način.
 8. Pružite svojem tijelu dovoljno odmora. Planirate li noćenje u planinarskom domu ili kući javite se pravovremeno domaćinu i s njime dogovorite svoj boravak u objektu.
 9. Ako predosjećate opasnost, ne srljajte u nju već se zaštitite i suzdržite od izlaganja nevoljama. Forsiranjem se ne može ostvariti zadovoljstvo, koje je glavni cilj svakog izleta.
 10. Slika.
 11. Na zahtjevne ture se nikad ne upućujte sami jer u slučaju nevolje ili nesreće neće vam nitko moći pružiti pomoć. Planinarenje je društvena aktivnost u kojoj posebno dolaze do izražaja vrijednosti zajedništva i altruizma.
 12. Priključite se organiziranim izletima i turama koje vode planinarski vodiči u okviru svoje osposobljenosti. Poštujte i primjenjujte upute i preporuke planinarskih vodiča.
 13. Za proširivanje planinarskih znanja i vještina potražite savjete i poduku od iskusnijih planinara. Znanja i vještine za sigurno planinarenje najbolje se stječu i razvijaju pohađanjem planinarskih škola koje se provode po programima Hrvatskog planinarskog saveza, uvježbavanjem i primjenom osobnih iskustava te učenjem iz planinarskih priručnika i drugih pouzdanih izvora.


Želimo vam siguran i ugodan planinarski korak!

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.