Preporuke za sigurno i ugodno planinarenje

četvrtak, 23.06.2022.

Slika.

Kako bi planinarenje bilo sigurno i ugodno, za svaki odlazak u planinu potrebno je kvalitetno se pripremiti i opremiti te primjenjivati osnovna planinarska pravila. U cilju sigurnosti na početku ljeta podsjećamo sve planinare i posjetitelje planina na pravila koja su primjenjiva za sve odlaske u planine:

 1. Prije polaska dobro isplanirajte svoj boravak i kretanje u planini. Proučite zemljovide i zapise u planinarskim vodičima te odaberite izlet ili turu koja odgovara vašim željama i mogućnostima.
 2. Upoznajte se s vremenskom prognozom i stanjem na terenu te prilagodite izlet prema meteorološkim uvjetima i okolnostima.
 3. Slika.Za planinarenje koristite čvrste planinarske cipele i prikladnu odjeću. Odaberite odjeću i opremu prilagođenu očekivanim uvjetima na izletu ili turi. Ponesite napunjen mobitel i opremu za zaštitu od nevremena. U ruksaku uvijek sa sobom nosite komplet prve pomoći.
 4. Za kretanje koristite markirane i sigurne planinarske putove. Dok hodate gledajte put ispred sebe, izbjegavajte radnje „u hodu“ i ne žurite. Tijekom kretanja vodite računa o orijentaciji i satnici.
 5. Izbjegavajte improvizacije i adrenalinske izazove, osobito one kod kojih postoje povećani rizici (približavanje rubovima stijena i provalija, penjanje bez osiguranja, nesigurne sajle i klinovi i sl.)
 6. Slika.U ljetnim mjesecima glavnu otežavajuću okolnost za planinarenje predstavljaju sunce i vrućina pa se treba suzdržavati od dugotrajnog hodanja po otvorenim terenima i od izlaganja suncu u vrijeme najveće žege. Glavu i zatiljak zaštite kapom ili drugim odgovarajućim pokrivalom za glavu.
 7. Ponesite sa sobom dovoljnu količinu vode i koristite ju na optimalan način.
 8. Pružite svojem tijelu dovoljno odmora. Planirate li noćenje u planinarskom domu ili kući javite se pravovremeno domaćinu i s njime dogovorite svoj boravak u objektu.
 9. Ako predosjećate opasnost, ne srljajte u nju već se zaštitite i suzdržite od izlaganja nevoljama. Forsiranjem se ne može ostvariti zadovoljstvo, koje je glavni cilj svakog izleta.
 10. Slika.
 11. Na zahtjevne ture se nikad ne upućujte sami jer u slučaju nevolje ili nesreće neće vam nitko moći pružiti pomoć. Planinarenje je društvena aktivnost u kojoj posebno dolaze do izražaja vrijednosti zajedništva i altruizma.
 12. Priključite se organiziranim izletima i turama koje vode planinarski vodiči u okviru svoje osposobljenosti. Poštujte i primjenjujte upute i preporuke planinarskih vodiča.
 13. Za proširivanje planinarskih znanja i vještina potražite savjete i poduku od iskusnijih planinara. Znanja i vještine za sigurno planinarenje najbolje se stječu i razvijaju pohađanjem planinarskih škola koje se provode po programima Hrvatskog planinarskog saveza, uvježbavanjem i primjenom osobnih iskustava te učenjem iz planinarskih priručnika i drugih pouzdanih izvora.


Želimo vam siguran i ugodan planinarski korak!

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

U jami Nedam dosegnute nove dubine

U jami Nedam dosegnute nove dubine

20.06.2022.

Tijekom istraživanja jame Nedam na Velebitu otkriveni su i istraženi novi podzemni kanali te je u jami premašena dubina od 1300 metara. Istraživanja se provode u sklopu projekta Speleološka Istraživanja hrvatskog krša kojemu je cilj istražiti i prikupiti nova saznanja o krškom podzemlju.

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

U Mariji Bistrici proslavljen dan Svetog Bernarda

16.06.2022.

U Mariji Bistrici je 15. lipnja 2022. Hrvatska gorska služba spašavanja uz sudjelovanje spašavatelja i gostiju iz svih krajeva Hrvatske svečano obilježila dan Svetog Bernarda, zaštitnika planinara, alpinista, skijaša i gorskih spašavatelja.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.