Bosutski dani - Pohod Frankopana 2022

četvrtak, 30.06.2022.

Slika.

Bosutski dani - dani općine Andrijaševci, je manifestacija koja se obilježava obično zadnji vikend u lipnju. Ovaj puta bila je to 12. put za redom. Ona uključuje brojne aktivnosti udruga općine Andrijaševci. Tako su se uz lovce, ribolovce, razne udruge žena, umjetnika slikara, glumaca, bikera te ostalih udgruga, i planinari uključili u obilježavanje dana općine. Unutar općine Andrijaševci dva su sela, Rokovci i Andrijaševci, od osamnaest koji se u Hrvatskoj nalaze uz rijeku Bosut. Zanimljivost je također da se općina Andrijaševci ustvari nalazi u selu Rokovci. Zbog smještaja sela na obalama Bosuta, mještanima je rijeka vrlo bitana, te su po njoj nazvali centralnu manifestaciju obilježavanja dana svojih sela.

Planinarska udruga "Frankopan" koja je osnovana u jesen 2019. u Andrijaševcima, za svoj prvi pohod izabrala je stazu koja se pruža uz rijeku Bosut. Staza u trajanju od 3 sata polazila je iz centra Vinkovaca, iz parka Lenije, od starog mosta, pored izletišta Sopot, arheološkog nalazišta Sopot, Rokovačkih zidina, preko rokovačkog željezničarskog mosta do sjedišta društva u Andrijaševcima.


Slika.

Na početku staze u parku Lenije, gdje je u 10 sati, 26. lipnja 2022., bilo okupljanje planinara, poslužen je tradicionalni slavonski doručak. Kava, domaće kiflice, kruh s masti, paprikom i soli, kruh s domaćim pekmezom, slanina, šunka, kulen.

Poslije obraćanja predsjednice domaćeg društva i vodiča okupljenim hodačima i planinarima, kolona od sedamdesetak hodača krenula je šetnicom uz rijeku Bosut. Šetnica je dužine oko 4 kilometra, natkrivena lijepim drvoredom. Izletnici su uživali u hladovini i prizorima rijeke Bosut. Bosut je mirna, slavonska rijeka, koja nastaje kod Cerne, spajanjem Biđa i Berave, a ulijeva se u Savu. Izleda mirno i spokojno. Čak su i stari Rimljani znali reći kako u svom carstvu imaju rijeku koja do podne teče na jednu stranu, a popodne na drugu. Pri tome su mislili na Bosut koji ponekad tako mirno teče da se i malim vjetrom voda pokrene u jednom ili drugom smjeru.


Slika.

Nakon 4 kilometra šetnice, dolazi se do sada zanemarenog izletišta Vinkovčana - Sopot. Tu smo našli ribiče općine Andrijaševci, Športsko - ribolovni klub "Karas" kako pripremaju fiš i zabavu za svoje članove i goste. Nakon kratkog pozdrava sa sumještanima, kolona hodača nastavlja dalje prema obnovljenom neolitičkom naselju Sopot. Upravo zahvaljujući ovom naselju mlađeg kamenog doba Sopot Vinkovci se smatraju jednim od najstarijih europskih gradova. Vjeruje se da je naselje postojalo još prije sedam tisuća godina te da je kontinuitet naseljavanja na ovom mjestu trajao 800 godina. O lokalitetu nam je govorio mladi Rokovačnin, povjesničar i suradnik Gradskog muzeja Vinkovci Filip Šplajt, koji je hodao s planinarima.
Nastavljajući šetnju uz Bosut, dolazimo do sljedećeg lokaliteta, arheoloških ostataka srednjovjekovne crkve i bivšeg naselja Rokovci. I ovdje su planinari mogli poslušati kratko, ali temeljito predavanje našeg mladog povjesničara te pogledati nešto artefakata koji su ovdje bili pronađeni.
Polazeći prema Andrijaševcu, planinari su imali dvadesetak minuta hoda slavonskom ravnicom, te preko zadnjeg izazova rokovačkog željezničarskog mosta, došli do sjedišta društva Frankopan, pivnice "The White Boar", gdje su se do večernjih sati družili uz grah i osvježavajuća hladna pića. Bilo je pjesme i ugodnog planinarskog druženja. Vlasnik pivnice, poznati "vinkovački Englez" Steve Gaunt gostima je priredio i tombolu.
Gostujuća društva primila su zahvalnice, kao i stanica HGSS-a Vinkovci za sudjelovanje u pohodu i osiguranje na stazi. Ujedno su polaznici škola koje je PD "Frankopan" održavalo ove godine, Opće planinarske škole i Dječje planinarske škole, dobili svoje diplome Hrvatskog planinarskog saveza. Ovo su bile prve planinarske škole našeg društva. Dapače, ovo je bila prva je Dječja planinarska škola u Vukovarsko - srijemskoj županiji.

Na samom završetku druženja, planinari su mogli pogledati natjecanje lađa te bajkerski defile kroz selo. Druženje je završilo u nadi da ovo nije bio 'prvi i zadnji' pohod Frankopana, te da ćemo se naći i iduće godine u nešto većem broju.

Predsjednica društva "Frankopan"
Dragica Šibenik

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.