Uspon na Visočicu 2022

utorak, 05.07.2022.

Planinarsko društvo „Željezničar“ iz Gospića obilježilo je 02.07.2022. 49. obljetnicu svog postojanja te 124. godišnjicu prvog organiziranog uspona Gospićana na Visočicu.


Slika.

Naime, istog dana 1898. godine u dva sata poslije podne na kolima iz Gospića su se uputili nadšumar Milan Drenovac, Ante Blašković, Dragan Travica i Prof Dragutin Franić do Divosela i dalje krenuli pješice prema jednom od najljepših vidikovaca na Velebitu Visočici. Na za Gospićane kultnoj Visočici se najprije večeralo i zanoćilo, da bi ujutro uživali u veličanstvenom prizoru izlasku sunca. Nakon doručka mala, ali odabrana grupica se spustila u selo Čitluk gdje su objedovali i kolima se vratili u Gospić.


Slika.

2. srpnja ove godine kod čuvenog (po imenu) izvora Pizdica na kraju Rizvanuše okupilo se oko 50 planinara iz Dalmacije, Zagreba, Like i organizatora slavljenika iz Gospića. Gospićki željezničari su nakon razminiranja nekadašnje staze preko Delukina vrela stazu obnovili i markirali i već 10 godina organiziraju povijesni memorijalni pohod posvećen prvom organiziranom izletu Gospićana na Velebit, kada su donijeli i odluku da to ujedno bude i dan obilježavanja obljetnice društva. Po prekrasnom vremenu došli su najprije do njihove planinarske kuće i nakon okrijepe produžili do vrha, gdje ih ni visoka temperatura nije smetala da uživaju razgledajući predivne pejzaže prema moru i otocima s jedne strane, ličkim poljima s druge strane i velebitskom gorostasu protegnutom 145 km od sjeverozapada do jugoistoka.

Nakon bezbroj fotografiranja i kraćeg odmora, uslijedio je silazak do polazišta, a one slabije kondicije pokupila su dva kombibusa na polovici puta. Pravu feštu za nagradu planinarskim entuzijastima organizatori su priredili u prostorijama HEP-a na početku Rizvanuše nedaleko Rizvan Sitya u kojem je sve vrvjelo od inozemnih turista Rizvan parka. PD Željezničar je zahvalio svim društvima koji su sudjelovali na pohodu i pozvao ih da iduće godine istog datuma dođu na velebnu proslavu i obilježavanje jubilarne 50. obljetnice društva i 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Lici.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.