Izlet OSI: Pruži mi ruku - Japica 2022.

petak, 29.07.2022.

U nedjelju 3. srpnja 2022. održan je izlet Pruži mi ruku OSI na Japicu namijenjen osobama s invaliditetom. Izlet je organiziran u okviru projekta Planinarenje za osobe s invaliditetom Hrvatskog planinarskog saveza.


Slika.

Izlet su zajedničkim snagama organizirali HPD Cesargrad (Klanjec) i HPD Željezničar (Zagreb) uz podršku HPD Obruč. Polazna točka izleta bio je Tuhelj gdje su planinari vozači ostavili planinare putnike te se odvezli do Klanjca od kud su ih planinari domaćini vratili u Tuhelj. Lagano kroz Tuhelj, kraj crkve, s asfalta na makadam, s makadama na šumski put, prateći markacije stiglo se u zaseok Pristave pa do vidikovca... Uslijedio je spust pa uspon. Vrućina dana bila je ublažena šumskom sjenom koja je većimdijelom pratila trasu izleta. Nakon toga trasa izleta prolazi iznad kamenoloma do lokacije Korita gdje došlo do podjele sudionika u dvije grupe. Jedna je krenula prema planinarskoj kući zaobilazeći vrh, a druga se uputila na Japicu, vrh Cesargradske gore. Svi su se u konačnici našli kod planinarske kuće Cesargrad, odmorili se i spustili u Klanjec.

Bilo je to sveukupno 8 kilometara hodnje pune dobre energije, podrške, smijeha, zafrkancije, pomoći, znoja, vrućine, popijene tekućine, napora, iscrpljenosti i volje. Sve je to kulminiralo kod planinarske kuće druženjem ispunjenim zadovoljstvom, srećom i pjesmom uz gastro-enološku ponudu Hrvatskog Zagorja!


Slika.

Izlet je okupio 38 sudionika od kojih je 14 uspješno promoviralo planinarenje kao aktivnost osoba s invaliditetom. Zapravo njih 14 x 2 jer su svi na izletu sudjelovali sa svojim svakodnevnim pratnjama: amputacija potkoljenice, cerebralna paraliza, intelektualne teškoće, multipla skreloza, nagluhost i sljepoća. Veliko, ogromno hvala svim "rukama" na ovom izletu jer bez njihove dobre volje, želje da pomognu i da budu podrška ovaj se izlet ne bi održao.

Mnogi sudionici su prvi puta planinarili i ostali iznenađeni svojim sposobnostima te se na kraju ponosni na sebe i druge pozdravljali s 'Vidimo se opet!'.

Ovako dobru priču prepoznali su pokrovitelji koji su sve sudionike nagradili odličnim keteringom zagorske gastronomije, vinom zagorske enologije te prigodnim majicama. Hvala pokroviteljima, Zagorsko-krapinskoj županiji i Vinariji Sever!

Sanja Smolčić (PD Cesargrad)
Željko Brdal (HPD Željezničar-Zagreb)


Izlet Pruži mi ruku predstavljen je u emisiji Šesto čulo Hrvatskog radija. Emisiju možete preslušati na HRTi platformi.
Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.