Poziv na volontiranje na 11. Smotri izviđača Hrvatske

srijeda, 20.07.2022.

Slika.Savez izviđača Hrvatske poziva sve planinarske vodiče i ostale iskusne planinare koji imaju afiniteta prema radu s djecom da se pridruže provedbi 11. Smotre izviđača Hrvatske u Lovincu. U sklopu Smotre djeluje Centar znanja planinarenja u kojem će izviđači savladavati znanja i vještine potrebne za sigurno planinarenje. Izviđači će također planinariti na Zir, Sv. Brdo, Cvitušu i obližnja brda.

Slika.11. Smotra se održava od 25. srpnja do 4. kolovoza 2022. u Lovincu. Volonterski angažman u pravilu počinje 23. srpnja do 7. kolovoza i uključuje pripremu lokacije Centra za održavanje radionica te raspremanje nakon same Smotre. Volonteri će bili uključeni u poslove provedbe radionica o orijentaciji, opremi, planinarskoj opremi, vođenje i pratnju planinarskih izleta, pripreme lokacije (dizanja šatora, razvlačenja banera i sl.). Poželjno je da su volonteri planinarski vodiči A standarda ili sličnog planinarskog iskustva. Potrebni su i volonteri sa završenom alpinističkom, speleološkom ili alpinističkom školom koji bi „top-rope“ osiguravali sudionike pri penjanju. Volonterima su osigurani troškovi prijevoza, prehrana (3 obroka + hrana za izlete) i smještaj u šatorima i poljskim krevetima osiguranima od strane organizatora, ili drukčije po dogovoru.

Podrobnije informacije o mogućnostima volontiranja dostupne su na poveznici (PDF).

Zainteresirani planinari se mogu prijaviti na poveznici: https://sih1952.typeform.com/to/J2mXoK2K. Više o samoj 11. Smotri možete saznati na https://smotra2022.scouts.hr/. Za pitanja i više informacija obratite se na program@scouts.hr.

Tijekom Smotre planirano je održavanje ukupno šest dvodnevnih pohoda za starije srednjoškolce i studente, na Sveto brdo iz Lovinca (Krč), s noćenjem na Dušicama te silazak do Starigrada Paklenica drugi dan (polasci 26.7., 27.7., 28.7, 1.8., 2.8., 3.8.), kao i niz drugih planinarskih aktivnosti za mlađe sudionike.

Najnovije vijesti

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Novosti u Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

09.08.2022.

Interaktivna planinarska karta Hrvatske na mrežnoj stranici HPS-a proširena je ovoga ljeta podacima o svim planinarskim udrugama članicama HPS-a. Na novom sloju karte, označenom crveno-bijelom pribadačom nalik na planinarsku markaciju, dostupan je pregled geolokacija svih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

115 godina od pronalaska velebitske degenije

115 godina od pronalaska velebitske degenije

17.07.2022.

Dana 17. srpnja 1907., prije točno 115 godina, mađarski prirodoslovac Árpád von Degen otkrio je na Velebitu jedan od najpoznatijih hrvatskih biljnih endema, danas poznat pod imenom velebitska degenija (Degenia velebitica).

100 godina planinarske markacije

100 godina planinarske markacije

01.07.2022.

Prije točno stotinu godina (1922.) slovenski planinar Alojz Knafelc uveo je u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom. Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.