25. Dani planinara Herceg-Bosne

utorak, 23.08.2022.

Slika.Ovogodišnji Dani planinara Herceg-Bosne održani su u Gornjem Zoviku kod Brčkog, od 19. do 21. kolovoza. Gornji Zovik udaljen je od Brčkog oko 25 kilometara, a nalazi se na prekrasnim terenima planine Majevice. Središte događanja bilo je u planinarskom domu Sveti Bernard, nazvanom po zaštitniku putnika i planinara.

Dom je izgrađen za tri godine i svečano je otvoren 2018., na što su članovi Planinarskog društva Granaš iz Brčkog posebno ponosni.

Slika.Dani planinara započeli su u petak 19. kolovoza dolaskom i prijavom planinarskih društava, a u večernjim satima druženje se nastavilo kroz program planinarske noći. Druženja i zabave nije nedostajalo.

Već se prvog dana vidjelo i osjetilo da vrijeme neće biti naklonjeno, no svi su i dalje bili optimisti i nadali se najboljem. Subota je osvanula tmurna i kišovita i plan da se krene u 8 sati na planinarske ture se izjalovio, tako da je oko podneva izvedena kraća kružna tura. Povratak je bio brzinski, jer je okupljene planinare opet u zaklon potjerala jaka kiša uz grmljavinu.

Slika.U Planinarski savez Herceg-Bosne učlanjeno je 39 planinarskih društava. Usprkos izuzetno jakoj kiši i grmljavini okupilo se oko 250 planinara iz 27 planinarskih društava te je u 18 sati upriličeno otvaranje Dana planinara uz pozdravne riječi predsjednika Saveza Ante Vukadina, dopredsjenice HPS-a Jadranke Čoklice i predsjednika društva domaćina PD Granaš Zvonka Josića.

Nakon svečanog otvorenja i predaje prigodnih darova s obje strane upriličena je promocija monografije i filma „Kad čovjek postane planina” koju su predstavili priređivači Željka Zlojo Martinović i Miroslav Blaž. Planinari su sa zanimanjem pratili izlaganje i uživali u njemu,a nakon toga priređena je večera za sve predstavnike planinarskih društava te planinarska noć.

Nedjelja je opet osvanula kišovita I vjetrovita s grmljavinom. Od programa održana je misa u mjesnoj crkvi u Zoviku, a planiarske ture su odgođene zbog izrazito nepovoljnog vremena. Sudionici su se razišli nakon ručka i zatvaranja skupa, sve uz nadu i želju da na idućim Danima planinara Herceg-Bosne, koji će se održati u Tomislavgradu, neće biti ovako loših vremenskih neprilika.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.