Putevima dedeka Kajbumščaka i Mala planinarska škola PD Strahinjščica

četvrtak, 08.09.2022.

Slika.

Prve nedjelje u rujnu već tradicionalno se održava pohod „Putevima dedeka Kajbumščaka“ kao uvod u nadolazeći krapinski festival. Okupilo se preko stotinjak zaljubljenika u prirodu i planinarenje. Uz obilje dobre volje (ali i hrane, glazbe… ) planinarilo se iz centra Krapine do Planinarskog doma na Strahinjčici i na vrh Strahinjčice Sušec (846 m).

Ujedno je svečanom dodjelom diploma Hrvatskoga planinarskog saveza obilježen i završetak prve Male planinarske škole. Škola je organizirana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za male planinarske škole, odvijala se od travnja ove godine i obuhvaćala je 30 tak djece dobne skupine od 8 do 13 godina. Školu je uspješno završilo 25 djece, a polaznici su mogli steći osnovna znanja o planinarstvu, planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, zaštiti prirode i opasnostima u planini te se upoznati s osnovama penjanja. Glavni je cilj bio upoznati djecu na sustavan i njima primjeren način s osnovama planinarstva te ih podučiti kako se sigurno kretati i boraviti u prirodi i odnosu prema prirodi. Na taj način djeca se od malih nogu naviknu na kretanje i boravak u planinama i u prirodi, nauče osnovne vještine snalaženja u prirodi kroz atraktivne izlete i zanimljiva predavanja i vježbe, prožete igrom i zabavom.

Škola se provodila u suradnji s partnerima - Stanicom planinarskih vodiča Zagorje, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Zagorje Zeleno, te suradnicima Hrvatskom gorskom službom spašavanja i drugima. Financirana je sredstvima Krapinsko-zagorske županije, a za sudionike je bila besplatna.

Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenom na području Strahinjčice, a u sklopu škole polaznici su prespavali u planinarskom domu, družili se uz logorsku vatru, posjetili Klek te se okušali u penjanju u dvorani.


Slika.

Svečanom uručenju diploma prisustvovao je i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar, hrvatski planinarski publicist, urednik, vodič i instruktor, istaknuvši tom prigodom kako Savez posebno podupire organizirani planinarski rad s djecom i mladima u planinarskim udrugama te je iskoristio priliku da izrazi zahvalnost svima koji vođenjem djece i mladih u planine razvijaju planinarstvo u svojim sredinama, naglasivši kako nema ljepšeg, ali i odgovornijeg posla.

Voditeljice male planinarske škole Miljenka Mužar i Marija Strmečki čestitale su polaznicima na uspješnom svladavanju svih zadataka, kolegijalnosti, upornosti i volji te zahvalile roditeljima na povjerenju, a svim suradnicima i predavačima na njihovu predanom angažmanu i doprinosu. Škola je od svih sudionika ocijenjena vrlo uspješnom, a osim planinarskih znanja i vještina, svi polaznici, predavači i suradnici dobili su vrijedne uspomene i prijateljstva koja će se produbljivati i širiti i dalje na planinarskim putevima. Takav sustavan rad s djecom i mladima pokazao se kao najbolje ulaganje u budućnost ne samo krapinskog planinarskog društva već i planinarstva općenito.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.