Najava markacističkih aktivnosti na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita, 22. - 23. listopada 2022.

petak, 09.09.2022.

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a) u suradnji s PD "Paklenica" iz Zadra, organizira tečaj za markaciste, za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Sjeverne Dalmacije i južnog Velebita). Istodobno će se održati i sastanak s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova s tog područja.

Tečaj za markaciste

Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s PD "Paklenica" iz Zadra¸ te logističku potporu Uprave Nacionalnog parka Paklenica i Središta za obuku HGSS-a "Dragan Špehar - Špeco", 22. - 23. listopada 2022. organizira tečaj za markaciste. Tečaj se organizira za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita. Organizacija tečaja Nenad Greblički, član Komisije za planinarske putove HPS-a, a predstavnik suorganizatora Julije Žigo, voditelj markacista PD „Paklenica“, Zadar.

Tečaj se provodi prema Programu tečaja za markaciste u Hrvatskom planinarskom savezu, a radi epidemiološke situacije, održava se jedan vikend. Namijenjen je članovima planinarskih društava koji žele održavati planinarske putove. Broj mjesta na tečaju je ograničen.

Teorijski dio tečaja održati će se u subotu, 22. listopada 2022. u dvorani za predavanja i sastanke Upravne zgrade Nacionalnog parka Paklenica, Dr. F. Tuđmana 14a, 23 244 Starigrad-Paklenica. Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika u subotu, 22. listopada 2022. od 8 do 8:30 sati, a predavanja započinju u 9 sati. Teorijski dio tečaja je cjelodnevni, pri čemu se isti dan nakon predavanja održava i provjera znanja.

Mjesto i vrijeme početka praktičnog dijela tečaja, koji će se održati u nedjelju, 23. listopada 2022. godine, bit će objavljeni pri kraju predavanja. Praktični dio tečaja, koji traje do ranih poslijepodnevnih sati, planiran je na području Paklenice.

Zainteresirani članovi planinarskih društava članica HPS-a s navedenog područja, mogu se prijaviti na tečaj elektroničkom prijavom na tečaj i to preko matičnih planinarskih društava koja su obaviještena o održavanju tečaja i načinu prijave. Prijave se podnose najkasnije do 8. listopada 2022.

Broj polaznika je ograničen s time da prednost sudjelovanja na tečaju imaju članovi planinarskih društava koja su nadležna za održavanje planinarskih putova na planinama sjeverne Dalmacije i južnog Velebita. Prijavljeni za tečaj trebaju imati uplaćenu članarinu za tekuću 2022. godinu, a na tečaj obavezno trebaju donijeti člansku iskaznicu HPS-a.

Cijena tečaja je 100 kuna po polazniku, a plaćanje se obavlja po predračunu koji će biti poslan planinarskim društvima iz Ureda HPS-a.

Sastanak Komisije s predstavnicima planinarskih društava i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita

S ciljem ostvarenja što bolje i konstruktivnije suradnje svih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova te željom za poboljšanjem kvalitete, osiguranja i zaštite planinarskih putova, uz održavanje markacističkih tečajeva, organiziraju se sastanci predstavnika Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, stanica HGSS-a, stanica vodiča, JU zaštite prirode, turističke zajednice, Hrvatskih šuma, lokalne samouprave, lovačkih i drugih udruga i ustanova s kojima planinari i markacisti dijele prirodu i putove na tom području.

Sastanak s predstavnicima planinarskih društava održavatelja planinarskih putova i ostalima zainteresiranima za kvalitetne, sigurne i zaštićene planinarske putove na području sjeverne Dalmacije i južnog Velebita, održati će se u subotu, 22. listopada 2022. s početkom u 10 sati u Središtu za obuku HGSS-a "Dragan Špehar - Špeco", Put Selina 1, 23244 Starigrad-Paklenica.

Sudjelovanje na sastanku možete najaviti do 10. listopada 2022. korištenjem elektroničke prijave na sastanak.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, navedene aktivnosti će se odgoditi, a o novom terminu održavanja tečaja odnosno sastanka prijavljeni će biti pravovremeno obaviješteni.

Kontakt podaci:

- Nenad Greblički, član Komisije za planinarske putove HPS-a, 091-338-4848, grebo99@gmail.com

- Julije Žigo, suradnik Komisije za planinarske putove HPS-a, 098-923-4724, julijezigo@gmail.com

- Komisija za planinarske putove HPS-a, putovi@hps.hr

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.