Tečaj A standarda u Radoboju 09.2022.

srijeda, 14.09.2022.

Slika.

Tijekom prva dva vikenda u mjesecu rujnu (3.-4. i 10.-11.) 2022. godine u Radoboju i na obroncima Strahinčice održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a. Tečaju je pristupilo 32 polaznika s područja sjeverozapadne Hrvatske, Zagreba, SIska i troje polaznika iz Slavonije, iz raznih planinarskih udruga: HPD Bilo Koprivnica, HPD Cesargrad Klanjec, HPD Gradina Konjščina, HPD Kapela Zagreb, HPD MiV Varaždin, HPD Pevec Koprivnica, HPD Pliva Zagreb, HPD Sisak, HPD Sokol Zagreb, PD Izletnik Zagreb, PD Kalnik Križevci, PD Zagreb i PD Zanatlija Osijek.

Smještaj je bio u predivnom novom domu u Radoboju i ovim putem želim zahvaliti svim članovima HPD Radoboj i drugima koji su dežurali i volontirali i potrudili se da bi naš boravak bio maksimalno ugodan da bi se mi u potpunosti mogli posvetiti učenju i vježbanju. Hvala im na nevjerojatnom gostoprimstvu.

Sva predavanja su se održavala u odlično opremljenom multimedijalnom Centru za prirodu Zagorje u Radoboju, a na predavanjima su se budući vodiči upoznali sa svim znanjima koje jedan vodič mora posjedovati za uspješno i kvalitetno vođenje, od propisa, preko kretanja i boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti koje vrebaju planinare, osnove spašavanja, organizacija planinarskih izleta, meteorologije do psihologije grupe, kao i povijesti i geografskih pojmova i poznavanja planina i mnogih drugih.


Slika.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Veliko finale cijelog tečaja je bilo na završnoj vježbi gdje su polaznici trebali kombinirati sva do tada stečena znanja i vještine i primijeniti ih u praksi.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Dubravka Balenta iz SPV Zagorje sačinjavali još instruktori Alan Čaplar i Eugen Zobaj iz SPV Zagreb, Stjepan Posavec iz SPV Zagorje, Domagoj Potrebica i Nikola Šebrek iz SPV Varaždin, Saša Jurić član SPV Varaždin i HGSS Stanice Blelovar, te asistenti Jagoda Šantić i Rudolf Posavec iz SPV Zagreb.

Predavanja i vježbe prve pomoći je vodio je liječnik dr. Mario Horvat iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije - Ispostava Prelog.

Polaznici su bili vrlo motivirani za stjecanje novih znanja pa su sva predavanja i vježbe odrađeni uz maksimalni trud i zalaganje, uz spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji ako se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima, kao i da je za uspješno i kvalitetno vođenje ipak potrebno stečena znanja stalno obnavljati i nadopunjavati na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča kao i razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala svim instruktorima, asistentima, liječniku i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu jer je svima nama za cilj podignuti znanje i vještine naših budućih vodiča na jednu višu razinu da bi planinarski izleti i pohodi bili svima još sigurniji i ugodniji, pogotovo u današnje vrijeme kad je planinarenje postalo jako popularno i masovno i sve više i više ljudi odlazi u planine.

Dubravko Balent - Costa

Slika 1 od 16.Slika 2 od 16.Slika 3 od 16.Slika 4 od 16.Slika 5 od 16.Slika 6 od 16.Slika 7 od 16.Slika 8 od 16.Slika 9 od 16.Slika 10 od 16.Slika 11 od 16.Slika 12 od 16.Slika 13 od 16.Slika 14 od 16.Slika 15 od 16.Slika 16 od 16.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez