Tečaj A standarda u Radoboju 09.2022.

srijeda, 14.09.2022.

Slika.

Tijekom prva dva vikenda u mjesecu rujnu (3.-4. i 10.-11.) 2022. godine u Radoboju i na obroncima Strahinčice održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a. Tečaju je pristupilo 32 polaznika s područja sjeverozapadne Hrvatske, Zagreba, SIska i troje polaznika iz Slavonije, iz raznih planinarskih udruga: HPD Bilo Koprivnica, HPD Cesargrad Klanjec, HPD Gradina Konjščina, HPD Kapela Zagreb, HPD MiV Varaždin, HPD Pevec Koprivnica, HPD Pliva Zagreb, HPD Sisak, HPD Sokol Zagreb, PD Izletnik Zagreb, PD Kalnik Križevci, PD Zagreb i PD Zanatlija Osijek.

Smještaj je bio u predivnom novom domu u Radoboju i ovim putem želim zahvaliti svim članovima HPD Radoboj i drugima koji su dežurali i volontirali i potrudili se da bi naš boravak bio maksimalno ugodan da bi se mi u potpunosti mogli posvetiti učenju i vježbanju. Hvala im na nevjerojatnom gostoprimstvu.

Sva predavanja su se održavala u odlično opremljenom multimedijalnom Centru za prirodu Zagorje u Radoboju, a na predavanjima su se budući vodiči upoznali sa svim znanjima koje jedan vodič mora posjedovati za uspješno i kvalitetno vođenje, od propisa, preko kretanja i boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti koje vrebaju planinare, osnove spašavanja, organizacija planinarskih izleta, meteorologije do psihologije grupe, kao i povijesti i geografskih pojmova i poznavanja planina i mnogih drugih.


Slika.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Veliko finale cijelog tečaja je bilo na završnoj vježbi gdje su polaznici trebali kombinirati sva do tada stečena znanja i vještine i primijeniti ih u praksi.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Dubravka Balenta iz SPV Zagorje sačinjavali još instruktori Alan Čaplar i Eugen Zobaj iz SPV Zagreb, Stjepan Posavec iz SPV Zagorje, Domagoj Potrebica i Nikola Šebrek iz SPV Varaždin, Saša Jurić član SPV Varaždin i HGSS Stanice Blelovar, te asistenti Jagoda Šantić i Rudolf Posavec iz SPV Zagreb.

Predavanja i vježbe prve pomoći je vodio je liječnik dr. Mario Horvat iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije - Ispostava Prelog.

Polaznici su bili vrlo motivirani za stjecanje novih znanja pa su sva predavanja i vježbe odrađeni uz maksimalni trud i zalaganje, uz spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji ako se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima, kao i da je za uspješno i kvalitetno vođenje ipak potrebno stečena znanja stalno obnavljati i nadopunjavati na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča kao i razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala svim instruktorima, asistentima, liječniku i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu jer je svima nama za cilj podignuti znanje i vještine naših budućih vodiča na jednu višu razinu da bi planinarski izleti i pohodi bili svima još sigurniji i ugodniji, pogotovo u današnje vrijeme kad je planinarenje postalo jako popularno i masovno i sve više i više ljudi odlazi u planine.

Dubravko Balent - Costa

Slika 1 od 16.Slika 2 od 16.Slika 3 od 16.Slika 4 od 16.Slika 5 od 16.Slika 6 od 16.Slika 7 od 16.Slika 8 od 16.Slika 9 od 16.Slika 10 od 16.Slika 11 od 16.Slika 12 od 16.Slika 13 od 16.Slika 14 od 16.Slika 15 od 16.Slika 16 od 16.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.