70 Dan Slavonskih planinara

srijeda, 14.09.2022.

Poslije dvogodišnje pauze, izazvane pandemijskim i organizacijskim problemima, održan je Dan Slavonskih planinara, 70. po redu. Brojka je to proizašla iz sumiranja svih sletova, dana i susreta koji su u osnovi imali isti karakter: godišnje okupljanje planinara s područja Slavonije u širem smislu. Prvo je održano davne 1930., u organizaciji požeških planinara, a od 2015. se organizira pod rednim brojem 65 i nazivom koji i danas koristimo. Brigu o toj tradiciji vodi udruga Slavonski planinari (ranije Slavonski planinarski savez), a domaćin je svaki puta neko drugo planinarsko društvo-članica. Ovaj put je to PD Petrov vrh iz Daruvara, koje bilježi 90 godina organiziranog planinarstva u gradu.

Slika.

Godina je 2022. 11. rujna, nedjelja. Poslije kišne noći još je svježe a naoblaka se još drži dosta gusto... Jutro je i stižu prvi sudionici na plato ispred planinarskog doma Petrov vrh. Malo po malo i eto veselog planinarskog žamora. Nešto poslije zakazanih 9 sati slijede pozdravne riječi i otvorenje: Otmar Tosenberger ispred udruge Slavonski planinari, Mario Ripli ispred HPS-a, Narcis Smojver i Tihomir Djedović iz PD Petrov vrh o društvu i stazama te o logistici i zabavnom dijelu.

Pitamo se koliko će biti blata na stazama no to ćemo uskoro saznati jer vodiči zovu. Duža staza SPP-om do Slivinog visećeg mosta preko Stančevca pa na privremeni vidikovac Glamačine. Ovdje je, zbog sječe šume, otvoren jedinstveni pogled na južne padine Poganog vrha i glavnog grebena Zapadnog Papuka, od Vranog kamena do Crnog vrha. Vodič Narcis. Kraća vodi do izletišta Skočaj i nazad, vodič je Soni. Blata je bilo pa prošlo. Nebo se raščistilo i zaplavilo a na njemu beskonačna igra bijelih oblaka raznih formacija i veličina. Vidici, gdje ih je bilo, prekrasni.

Bila je i još jedna staza, nazvana Jubilarnom za 65 godina Slavonskog planinarskog puta. Njome je rano u 6 sati Josip Prević, predsjednik PD Petrov vrh, poveo malu grupu domaćih planinara. Šteta što im se nitko iz drugih društava nije pridružio, a bilo je planirano. Bila je to najduža, najteža ali i najljepša tura. Za bolje hodače: Vrani kamen - Crni vrh - Međa - V. Stančevac - Slivin most - dom, dužina oko 23 km.
Na putu su sreli Michaela Zidanica, Amerikanca naših korijena, i još dvojicu stranaca koji hodaju Croatian long distance trail - CLDT od Iloka.
Michael se kasnije priključio našem druženju kod doma.

Izvrstan grah i još bolja janjetina s ražnja uz živu glazbu bila je dalje na programu.
Kada se društvo već zaželilo sporijeg tempa, uručena su 24 priznanja Kamilo Firinger za turni obilazak Slavonskog planinarskog puta ili višestruki obilazak (najmanje 5 ovjerenih dnevnika) za period 2020. - 2022. (do 31.kolovoza). Slijedila je i podjela zahvalnica za sudjelovanje te završetak službenog dijela i pozdrav do iduće godine... Još ne znamo gdje.

Jubilej 65 godina SPP-a i 60 godina udruge Slavonski planinari obilježen je povijesnom izložbom postavljenom u domu te prigodnim letcima i naljepnicama.

Uz lijepo vrijeme, za još jedan odlično organiziran i proveden Dan Slavonskih planinara "krivi" su: domaćini iz PD Petrov vrh Daruvar te planinari iz HPD Belišće, HPD Bršljan-Jankovac, HPD Bilogora, HPD Cibalia, PD Dilj gora, PD Đakovo, PD Frankopan, HPD Gojzerica, PD Krndija, PD Mališćak, HPD Orahovica, HPD Papuk, PD Psunj, HPD Sokol, HPD Strmac, HPD Vidim, PD Zmajevac, HGSS stanica Sl. Brod te HGSS stanica Bjelovar koji su dežurali zbog sigurnosti svih prisutnih. Ukupno bar 250 sudionika.

tekst: Otmar Tosenberger, fotografije: Mario Ripli i Josip Prević

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.