Noć punog mjeseca - bivakiranje na Sinjalu

četvrtak, 15.09.2022.

Slika.

Krećemo iz Mirkovića u predvečernjim satima. Na uspon nas ide osmero, dok će nas nekoliko planinara čekati na skloništu „Zlatko Prgin” HPK „Sv. Mihovil”.

Dok se polako penjemo "jogurt stazom" (za one koji ne znaju, ova staza se zove "jogurt staza" jer je u početku dijelom bila markirana plastičnim čašicama od jogurta po stablima), oblaci koji su bili nad Dinarom polako se razilaze. Nakon oko sat hoda, fotkamo prekrasni zalazak sunca.

Na usponu naš vridni Robert pila debla koja su pala na stazu, pa je ovom prilikom i staza dodatno očišćena.

Nakon odmora i večere u skloništu HPK "Sv. Mihovil", evo nas na vrhu. Na bivakiranje na vrhu se ipak odlučilo samo nas troje, dok će ostali prenoćiti na skloništu i doći na vrh u zoru.

Noć je prekrasna, vedra, uz malo povremene izmaglice i bez daška vjetra - idealna za bivakiranje. Naravno da smo prilično vremena proveli na foto-sessionu, zadivljeni prekrasnim doživljajem noći na vrhu planine. Sva sreća Siniša ima novi I-phone sa savršenom kamerom koja može fotkati i po mraku, a da fotke izgledaju super osvijetljene. Ako malo bolje pogledate fotke, vidićete zvijezde na nebu, a oko nas je u trenutku snimanja bio potpuni mrak osvijetljen samo sjajem punog mjeseca.


Slika.

U zoru nas, nakon par uri slatkog sna, budi ekipa koja je spavala na skloništu i došla do nas pred izlazak sunca. Uživamo u predivnoj zori na vrhu planine i vatrometu boja.

Kako uočavamo da nam se iz daljine približava kiša, snimamo još nekoliko fotki i pripremamo se za silazak.

Za kraj nas je, nakon divne i idealno mirne i vedre noći, Sinjal počastio i prekrasnom dugom. Pa, zadivljeni i zahvalni na takvom doživljaju planine, prije oluje krećemo natrag prema skloništu "Z. Prgin".

Na sklonište smo se spustili taman prije proloma oblaka, a nakon prestanka kiše, nastavilo se sa radovima na skloništu na kojem se uvijek nešto radi i uređuje.

Tu su nas tokom jutra posjetili i planinari iz Slavonije kojima je ovo bio prvi uspon na Sinjal, bravo momci.

Nakon ručka na skloništu, silazimo po divnom sunčanom vremenu natrag u Mirkoviće.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.