Održan tečaj za A standard na Platku

četvrtak, 22.09.2022.

Slika.

Tijekom dva vikenda u mjesecu rujnu ( 10.-11. i 17.-18.) 2022. godine u domu Platak i okolnim terenima održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a. Tečaju je pristupilo 25 polaznika s područja Primorja, Istre, Karlovca i Zagreba, iz raznih planinarskih udruga: PD Kamenjak Rijeka, PD Tuhobić, HPD Sopalj, PD Glas Istre, PD Kamenjak Rab, DPIOPV Osmica, HPD Vinica, PD Dubovac, PDS Velebit.

Sva predavanja su se održavala u domu Platak , a na predavanjima su se budući vodiči upoznali sa svim znanjima koje jedan vodič mora posjedovati za uspješno i kvalitetno vođenje, od propisa, preko kretanja i boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti koje vrebaju planinare, osnove spašavanja, organizacija planinarskih izleta, meteorologije do psihologije grupe, kao i povijesti i geografskih pojmova i poznavanja planina i mnogih drugih.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Na završnoj vježbi kao finalu cijelog tečaja polaznici su trebali kombinirati sva do tada stečena znanja i vještine i primijeniti ih u praksi.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Alena Čančarevića iz SPV Rijeka sačinjavali još instruktori Zoran Popovski iz SPV Rijeka, Davor Rogina i Dubravko Pejnović iz SPV Varaždin, Stjepan Posavec i Dubravko Balent iz SPV Zagorje, Eugen Zobaj i asistent Tarik Sedić iz SPV Zagreb.

Predavanja i vježbe prve pomoći je vodila je liječnica Ivana Milošević sa Medicinskog fakulteta u Rijeci.


Slika.

Polaznici su bili vrlo motivirani za stjecanje novih znanja pa su sva predavanja i vježbe odrađeni uz maksimalni trud i zalaganje, uz spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji ako se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima, kao i da je za uspješno i kvalitetno vođenje ipak potrebno stečena znanja stalno obnavljati i nadopunjavati na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča kao i razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala svim instruktorima, asistentu, liječnici i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu jer je svima nama za cilj podignuti znanje i vještine naših budućih vodiča na jednu višu razinu da bi planinarski izleti i pohodi bili svima još sigurniji, a time i ugodniji i ljepši.

Alen Čančarević

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

75 godina Dana hrvatskih planinara

75 godina Dana hrvatskih planinara

28.09.2022.

Prije točno 75 godina, dana 28. 9. 1947. po prvi put je održana manifestacija pod imenom Dan planinara. Središnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara održana je 1947. na Ponikvama na Medvednici, a na njoj se okupilo oko 3000 planinara.

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

22. natječaj planinarske fotografije HPD-a Mosor

26.09.2022.

HPD Mosor i ove godine raspisuje 22. natječaj za najbolju fotografiju iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije, te planinske flore i faune. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima prirode i fotografije.

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

EUMA i ERA objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi

19.09.2022.

Europska planinarska asocijacija (EUMA) i Europska pješačka asocijacija (ERA) izradile su i objavile priručnik o signalizaciji na planinarskim putovima u Europi. Tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene su oznake koje se koriste za obilježavanje planinarskih i pješačkih putova u 34 europske zemlje.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.