Održan tečaj za A standard na Platku

četvrtak, 22.09.2022.

Slika.

Tijekom dva vikenda u mjesecu rujnu ( 10.-11. i 17.-18.) 2022. godine u domu Platak i okolnim terenima održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a. Tečaju je pristupilo 25 polaznika s područja Primorja, Istre, Karlovca i Zagreba, iz raznih planinarskih udruga: PD Kamenjak Rijeka, PD Tuhobić, HPD Sopalj, PD Glas Istre, PD Kamenjak Rab, DPIOPV Osmica, HPD Vinica, PD Dubovac, PDS Velebit.

Sva predavanja su se održavala u domu Platak , a na predavanjima su se budući vodiči upoznali sa svim znanjima koje jedan vodič mora posjedovati za uspješno i kvalitetno vođenje, od propisa, preko kretanja i boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti koje vrebaju planinare, osnove spašavanja, organizacija planinarskih izleta, meteorologije do psihologije grupe, kao i povijesti i geografskih pojmova i poznavanja planina i mnogih drugih.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Na završnoj vježbi kao finalu cijelog tečaja polaznici su trebali kombinirati sva do tada stečena znanja i vještine i primijeniti ih u praksi.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Alena Čančarevića iz SPV Rijeka sačinjavali još instruktori Zoran Popovski iz SPV Rijeka, Davor Rogina i Dubravko Pejnović iz SPV Varaždin, Stjepan Posavec i Dubravko Balent iz SPV Zagorje, Eugen Zobaj i asistent Tarik Sedić iz SPV Zagreb.

Predavanja i vježbe prve pomoći je vodila je liječnica Ivana Milošević sa Medicinskog fakulteta u Rijeci.


Slika.

Polaznici su bili vrlo motivirani za stjecanje novih znanja pa su sva predavanja i vježbe odrađeni uz maksimalni trud i zalaganje, uz spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji ako se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima, kao i da je za uspješno i kvalitetno vođenje ipak potrebno stečena znanja stalno obnavljati i nadopunjavati na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča kao i razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala svim instruktorima, asistentu, liječnici i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu jer je svima nama za cilj podignuti znanje i vještine naših budućih vodiča na jednu višu razinu da bi planinarski izleti i pohodi bili svima još sigurniji, a time i ugodniji i ljepši.

Alen Čančarević

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez