Novosti s Troglava i Kamešnice

ponedjeljak, 29.10.2012.

Krajem prošle zime planinarska javnost bila je šokirana kada su u samo sedam dana zapaljene dvije planinarske kuće na Troglavu i Kamešnici. Bile su to omiljena planinarska odredišta koja je pohodio velik broj planinara i ljubitelja prirode. Najprije je zapaljena kuća "Dinaridi" (1530 m) pod Ledenom kosom, a zatim pl. kuća u Kurtegića docu (1450 m). Nedavno su započeta obnova obje kuće, s tim što je lokacija na Troglavu promjenjena i sad se kuća gradi podno Velike Duvjakuše (1709 m), nove točke HPO-a.

Na Veliku Duvjakušu može se najlakše doći iz pravca Ježevića, preko Sutine i Kozije jame gdje se put

račva prema pl. skloništu na Čorinu Lacmenu (1550 m), i Velikoj Duvjakuši i Troglavu (1913 m). Ta je staza dosta kraća od staze s Vrdova (za uspon iz Ježevića do pl. kuće treba oko 2 i pol sata, a od kuće do Troglava stiže se za daljnjih sat i pol hoda.

Zavešetak radova očekuje se na Dan državnosti sljedeće godine, na godišnjicu otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima legendarnih "Puma" iz Varaždina na Velikoj Duvjakuši. Planiran je i planinarski pohod.

Veliku potporu daje HGSS-a, bez čije bi pomoći ove aktivnosti na Troglavu i Kamešnici bile teško izvedive, a partner je PU "Dinaridi" iz Splita. Kuća je dimenzija 8 x 6m, 3 x 6m odpada na verandu u

kojoj je bunar i podrum. U nakladi HGSS-a uskoro iz tiska izlazi zemljovid troglavske skupine, što će omogućiti lakše kretanje. Sama kuća je na visini od 1630 m i bit će najviši planinarski objekt u Hvratskoj.

Početkom ovog ljeta podignuto je još jedno sklonište kontenjerskog tipa na ovom dijelu Dinare, točnije na predjelu Čorina Lacmena. na visini od 1550 m koja služi kao točka za odmor pri usponu na Jankovo brdo (1780 m). Na njega se stiže usponom iz Ježevića kroz Crvene grede ili preko

Sutine i Kozije jame.

(Darko Gavrić)

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez