Pohod Dubovačkim planinarskim putem

ponedjeljak, 17.10.2022.

Slika.

I ove godine članovi PD „DUBOVAC“ Karlovac nastavili su tradiciju listopadske hodnje po Dubovačkom planinarskom putu ( DPP-u ) puta koji prolazi kroz karlovačko – ozaljsko podbrežje, od Ozlja preko Vodenice ( 538 m ), sv.Križa ( 318 m ), rijeke Dobre i Pl.kuće „ Zvonimir Plevnik “ na Klavariji do Karlovca, a povezuje dva stara grada Dubovac u Karlovcu i stari grad Ozalj.

Svečano otvorenje puta bilo je 22.10.1983.god. u starom gradu Ozalj, a u prigodi obilježavanja 60-godišnjice Planinarskog društva „Dubovac“ i 100–godišnjice organiziranog planinarstva u Karlovcu.

Trasu puta u dužini od 28 km, 23 planinara je obišlo za 8 sati, uživajući, kao i svake godine dosada, u prekrasnom krajoliku, okupanom jesenskim bojama, prolazeći kroz stara sela s očuvanom arhitekturom starih seoskih kuća, upoznajući se s voćarsko – vinorodnim krajem, posutim zdanjima iz naše starije prošlosti.

U popodnevnim satima upriličeno je prigodno druženje na Kalvariji.Slika.

Istovremeno polaznici Male planinarske škole „ Klinci i klinceze 2022“ subotnji dan su proveli u Ogulinu, zbog Kleka kolijevci hrvatskog planinarstva. U jutarnjim satima posjetili su Zavičajni muzej, razgledali Zbirku Domovinskog rata i Spomen sobu poginulim, umrlim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, Etnografsku zbirku, Spomen sobu Ivane Brlić Mažuranić, Arheološku zbirku, Ćeliju br. 6. Naravno, najduže se zadržali u dvije prostorije s postavom Alpinističke zbirke, koji je bio inspirativan i poticajan pri kasnijem usponu na sam vrh Kleka. Nakon posjeta muzeju uslijedio je i obilazak lokaliteta Đulinog ponora.

Iz Bjelskog 18 školarca i 22 „pratitelja“ uputilo se najkraćom ali i najstrmijom stazom prema pl.domu Klek. Neki su po starom običaju ponijeli pokoje drvo za grijanje, neki i građevni materijal…Školarci prate markacije, puni snage…Pred domom smo za nešto više od sat vremena. Kraći odmor, stiglo se rekuperat.

Uzima se oprema i svi kreću prema vrhu, atraktivnom stazom podno stijene Kleka. Uz maksimalni oprez i disciplinu u hodnji, ni gelenderi nisu predstavljali problem ( nekima prvo iskustvo penjanja ) na vrhu su za sat vremena. Nagrada uživanje u pogledu na sve četiri strane svijeta. One koji su prvi put na vrhu Kleka krstio je „velečasni“ Vjeko. Refuli vjetra, a na heliodromu u dolasku veći broj planinara krate boravak na vrhu.

Zasluženi duži odmor na domu, puni dojmova, dogovor o aktivnostima koje su pred nama.

Iako se pojavljuju i znakovi umora, spust do automobila preletio, izazovi subotnjeg popodneva i večeri, brzinski pozdravi, ah ti automobili.

Šećer na kraju, svi ponosni i sretni da su dio škole i naša Velika šestorka najmlađih, petogodišnjaci koji ne da su se popeli na Klek, nego su na svakom izletu u prvim redovima, od markacije do markacije. Bravo Iva, Klara, Stela Č., Stela N., Ivor, Luka.

Planinarsko društvo „Dubovac“ Karlovac

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.