Zabilješka o sastanku Komisije za pl. putove HPS-a i predstavnika pl. društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje pl. putova na području sj. Dalmacije i j. Velebita - 22. 10. 2022.

nedjelja, 06.11.2022.

Sastanak je održan 22.10.2022.g. u prostoru središta za obuku HGSS-a „Dragan Špehar – Špeco“, Starigrad Paklenica, s početkom u 10 sati.

Sastanku su nazočili:

 • Mihaela Kadija, TZ Zadarske županije, direktorica
 • Marjana Marasović, TZO Starigrad, direktorica
 • Franjo Špalj, JU NP Paklenica, glavni čuvar prirode
 • Josip Serdar, JU NP Paklenica, čuvar prirode
 • Marin Marasović, „Rajna“ u.o., vlasnik
 • Morana Vuković, PD Paklenica, predsjednica društva
 • Marko Veljača, dopredsjednik društva
 • Milan Terman, PD Paklenica, tajnik društva
 • Julije Žigo, PD Paklenica, pročelnik sekcije
 • Marin Mitrović, PD Belveder, markacist voditelj
 • Sanja Lelas, HPK Sveti Mihovil Šibenik, pročelnik odsjeka
 • Momir Karabuva, HPK Sveti Mihovil Šibenik, markacist

Uvodnim izlaganjem prisutni su putem PPT upoznati sa ustrojem i osnovnim djelokrugom rada Komisije za planinarske putove HPS-a. Naglašen je značaj kontinuirane suradnje PD-a i HGSS-a, SPV, TZ, JU zaštićenih područja s Komisijom. Također su upoznati sa uspostavom Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima kao i Interaktivnom planinarskom kartom Hrvatske. Po pitanju signalizacije na planinarskim putovima značajan je iskorak HPS napravio novim konceptom tipiziranja planinarskih putokaza s ciljem da svi planinarski putovi u Hrvatskoj budu označeni na jednak i prepoznatljiv način. Zadatak Komisije je i provoditi u Strategiji razvoja hrvatskog planinarstva 2015 – 2025. svoj dio u dijelu planinarskih putova.

Svi prisutni iznijeli su svoja zapažanja na iznijete teme s posebnim osvrtom na organizatore dugih pješačkih staza koji koriste planinarsku infrastrukturu ali ne sudjeluju u dovoljnoj mjeri ili nikako u održavanju iste. Bilo je razgovora i o suradnji sa turističkim organizacijama i njihovoj ulozi, posebno o preporukama oko označavanja, održavanja i korištenja pješačkih i poučnih staza. Korisnicima treba pružiti kvalitetne obavijesti o stazama kako bi njihov boravak u prirodi bio siguran. Suradnja planinarskih društava i ostalih sudionika (HGSS, JU NP Paklenica, HŠ ) navedena je kao primjerena.

Sastanak završen u 12.30 sati.

Matija Perić, voditelj tečaja
Komisija za planinarske putove HPS-a

Najnovije vijesti

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2023.

23.11.2022.

U Uredu HPS-a dostupan je Planinarski kalendar HPS-a za 2023. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij nalaze velika fotografija i podaci o planiranim akcijama u tom mjesecu. Cijena kalendara HPS-a je ista kao i proteklih godina - 35,00 kuna / 4,65 €.

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

20.11.2022.

U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

Oštećen planinarski put kroz Veliku Paklenicu

20.11.2022.

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica izvijestila je o oštećenjima planinarske staze u Velikoj Paklenici. Oštećenja su nastala zbog kišnog nevremena 17. studenoga, kada su na području južnog Velebita pale velike količine kiše uzrokujući bujicu i odrone staze na više mjesta.

footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.