Prvenstveni smjer HARI VI+, A2 / V-VI, A1 - 540 m - Veliki Draški vrh - Tin Cvitković & Rene Lisac

četvrtak, 17.11.2022.

Hari

VI+,A2/V-VI, A1, 540m

(Prvi penjali: Tin Cvitković, Rene Lisac, 31.7.2022, 12-13.11.2022)

U ranim popodnevnim satima 13. studenog smo Tin Cvitković i ja izašli na rub lijevog dijela sjeverne stijene Velikog Draškog Vrha u Krmi prvenstvenim smjerom. Uspon je započet još u srpnju, a završen je dvodnevnim usponom u predzimskim uvjetima u studenom, s bivkom u pola stijene s pogledom na već zasnježeni Triglav.

Smjer je dug oko 540m, kvaliteta i atraktivnost mu raste s napredovanjem u stijeni, posebno zadnjih 5 dužina krasi eksponirano atletsko penjanje u kompaktnoj stijeni. Smjer je konstantnih težina V-VI popeta uz nekoliko tehničkih detalja do A2, lakši dijelovi po razvedenim policama su više iznimka nego pravilo. U stijeni smo ostavili 7-8 klinova i jedan bong. Iz dosadašnjih komunikacija s više slovenskih autoriteta za to područje, uključujući i autora smjera Sendvič s kojim se linija kojom smo penjali dva puta križa, nema informacija o penjanju tom linijom.

Smjer smo, u dogovoru sa Sanjom Đurin, nazvali HARI, kao posvetu kolegi alpinistu, dragom prijatelju i iznimnoj osobi bogatog duha Ranku Žnidariću - Hariju. Hari znači zlatan, onaj koji uklanja tamu i iluziju, te sve prepreke spiritualnom napretku.

1.D IV+ 45m

Ulaz lijevo od krušljive jaruge, traži najlakše prehode preko šlaufova, malo desno pa lijevo.

2.D V 25m

Preko čosa (službena riječ za krušljiv dio terena) oprezno penji do pod strop, štand (kevlar oko nosa i frend 2).

3.D VI+ 10m

Najzahtjevnija dužina 1/3 smjera. Pod stropom idi u lijevo i drži gaće, jer sljedećih 5m se treba izvuć preko glatke trbušine koja grize one koji pokažu strah. Vjeruj u bolje sutra. Štand na polici pored pukotine (klinovi).

4.D V 40m

Prati zajedu desnog boka trbušastog čunja do njegova vrha, zatim po pločama do police.

5.D V+ 35m

Navigacijski interesantna dužina (gledaj sliku 5.D!). Pretežito chossav teren kojim radiš oscilacije (lijevo-desno) izbjegavajući teške skokove . Ciljaj zadnji strop koji trebaš proći u ovoj trećini smjera, štand (dva klina).

6.D V,A1 30m

Od štanda slijedi policu u lijevo dok ne dođeš do profilnog klina i dobre pukotine koja kroz choss vodi na A1 do lakšeg terena s kojim kroz cca 15 m dolaziš do markantne velike police i zajede sa stropom, gdje je start za 2/3 smjera, štand (klin).

7.D VI- 40m

Kreni od štanda ravno gore prateći vidljivu liniju pukotine i čosa, ne po zajedi pod strop. Nakon 10m dolaziš do detalja dužine bez kvalitetnog osiguranja. Budi oprezan na veliku glondžu nakon detaljnih gibova i stani na nju. Dalje dužinu povuci do pod strop gdje radiš štand (pogledaj sliku 7.D).

8.D VI-, A2 20m

Od štanda kreni dijagonalno ulijevo i gore preko trbuha i ploče (VI-) do pukotine. Slijedi pukotinu dokle ide, a onda izlaz na policu u desno preko žgoljavog skyhooka (A2). Po polici u desno i 4-5 metara gore do mjesta za štand (klinovi).

9.D V, A1 30m

Od štanda pendulum u desno cca 5-7m ili prečkaj blago desno dolje po polici s pothvatom do spajanja s pukotinom po kojoj ideš prema gore do stropa. Pod stropom skreni par metara u desno i štandaj preko velikog nosa. Nemoj brinut kako će partner za tobom, nek se snađe. Partner je prečkao bez osiguranja s teškim ruksakom i jebo mater.

10.D V, A1 45m

Skreni u desno (5m) dok ne dođeš ispod 10m dugačke crne pukotine (A1). Ispenji do kraja i po lakšem terenu vijugaj do police i po njoj gravitiraj u desno prema vrhu stošca gdje štandaš (klinovi).

11.D III-IV 50m

Vuci uže u lijevo/gore prema početku završnog crnog zida i zadnje trećine tvoje avanture. Preko laganog terena traži najlakše prolaze do zadnje police prije vertikalnog zida i početka pukotine. (Mjesto za bivak 7m lijevo od ulaza u dužinu 11)

12.D VI, A2 25m

Pripremi prste i otvori vrećicu za magnezij jer kreće zadnja trećina uspona ispunjena kvalitetnom stijenom i interesantnim dužinama. Prati pukotinu do kraja pretežno slobodnim penjanjem (klin) i jednim A2 (skyhook) gibom sve do police na desno (štand frendovi 1,2,klin).

13.D VI 35m

Siđi metar dva i u desno po izloženoj prečki dodi do početka panoramik pukotine V+. S njom izađi na policu i priječi u desno dolje cca 10-15 m dok ne dođeš do trbuha (VI) koji vodi do pukotine i kroz cca 10 m strmog penjanja do štanda na dva klina.

14.D VI, A0 35m

Nastavi u zajedu i prođi pukotinu i okomitu glatku ploču na boulder betu (peta). Prati liniju najmanjeg otpora prema očitom zadnjem dijelu i štandaj malo lijevo ispod stropa na donjoj polici (klinovi).

15.D VI+ 40m

Prijeđi previs i s lijeve strane se nalazi nagrada za "hrabrost" (King kong-Bong). Nastavi po zajedi/pukotini/kaminu dok ne izađeš na veliku policu s očitim kaminom koji nastavlja. Štandaj ili na polici ili nastavi još 8m po kaminu i skreni lijevo na kamenu policu gdje je klin (štand frend 3).

16.D VI+ 35m

Njušiš zelenu travu i borove na vrhu smjera… ali ispred tebe stoji još jedan izazov. Detalj zadnje trećine. Pravi alpski "softić" ocjene VI+. Na izlazu iz smjera štand na klekovini i rogovima od kozoroga.

Pristup: Kao za smjer Sendvič cca 1.30h od parkinga, preporuka je s planinarskog puta prije livadice skrenuti prema stijeni uz desni bok sipara.

Odstup: Na izlazu iz smjera do alpske autoceste imas 5-10 min umornog ali veselog hoda.

Oprema: Set čokova, puni set frendova do #3, šlinge, 8-12 klinova (preporuka), tricam set, ball nuts (3-5).

Oprema u smjeru: Ostavili smo cca 5-7 klinova, pretežito u zadnjoj trećini smjera. Linija penjanja je dijelom očišćena ali upozoravamo na prvu i drugu trećinu smjera zbog slabije kvalitete stijene.

Komentar: Sa 1/3 je moguć relativno lak silaz prečkanjem desno po polici do klina, pa absajl dvije dužine do jaruge koja kreće desno od ulaza u smjer, još jedan absajil po jaruzi do tla.

Smjer je ispenjan u periodu od 3 dana. 31.7.2022 (1/3) ; 12.-13.11.2022. (2/3 i 3/3)

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez