Stručni seminar o znanstvenim istraživanjima speleoloških objekata

srijeda, 30.11.2022.

U subotu 26. studenog 2022. godine u prostorijama HGSS stanice Zagreb („Žica“) održao se stručni seminar o znanstvenim istraživanjima u speleološkim objektima u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a uz domaćinstvo Speleološkog kluba Ozren Lukić. Voditelji seminara bili su Damir Janton i Vinka Dubovečak, instruktori speleologije.


Predavanja i radionice su održane sa sljedećim temama i predavačima:

 • Uvod u seminar – Damir Janton
 • Iskustva u zaštiti i upravljanju speleološkim objektima u okviru georaznolikosti i geobaštine u Sloveniji – Jure Tičar
 • Zakonske regulative, uvjeti za zaštitu speleoloških objekata i njihovo upravljanje u RH – Valerija Butorac
 • Biospeleologija, biospeleološka istraživanja i trendovi – Ana Komerički
 • Arheološka i paleontološka istraživanja u speleološkim objektima – Ivor Janković
 • Fizikalna, kemijska istraživanja krša u kontekstu klimatskih promjena – Dalibor Paar
 • Geoznanstvene metode i pristupi u speleologiji – Filip Šarc
 • Hidrogeološka istraživanja – Velimir Ivačić
 • Primjena GIS-a u speleološkim istraživanjima – Velimir Ivačić
neki opis neki opis neki opis


Glavni cilj ovog seminara bio je približiti aspekte znanstvenih istraživanja koja se mogu obavljati tijekom boravka u speleološkim objektima. Od načina prikupljanja podataka ili uzoraka pa do njihove obrade. Pričalo se i o idejama kako se kroz projektne aktivnosti mogu sustavno izvoditi neka istraživanja kao što se i teme znanstvenih istraživanja mogu pretvoriti u završne ili diplomske radove pa sve do doktorskih disertacija povezanih uz speleološka istraživanja.


Sudionici su osim odslušanih predavanja imali priliku i vidjeti uzorke stijena, uzorke špiljske faune koji su se mogli gledati pod mikroskopom i lupom, a bili su izloženi i razni mjerni instrumenti kojima se prikupljaju podaci za razne aspekte znanstvenih istraživanja. U prostorijama Žice također su bili izloženi i posteri raznih tematika koji povezuju speleološka i znanstvena istraživanja.

neki opis neki opis neki opis


Ovim seminarom dobili smo sjajne temelje i smjernice za nastavak educiranja speleološke zajednice o važnosti i značaju znanstvenih istraživanja u speleološkim objektima. U planu je organizacija seminara iste tematike u prvom kvartalu 2024. godine uz dogovor da će se uz teoretski dio seminara uvesti i praktični dio gdje će sudionici imati priliku vidjeti i sami isprobati načine prikupljanja podataka i uzoraka u speleološkim objektima.


Na seminaru je sudjelovalo 36 sudionika, 8 predavača te troje ljudi koji su bili zaduženi za logistiku, a sve to iz 13 speleoloških društava iz Slovenije i Hrvatske. Ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima, a posebno hvala ide predavačima na odazivu te članovima Speleološkog kluba Ozren Lukić na sjajnom domaćinstvu. Hvala i HGSS stanici Zagreb na ustupanju prostorija za potrebe Seminara.

Sudionici, predavači i logistika:

 1. SK Ozren Lukić: Karla Štiberc, Karmen Jakovina, Clea Tunjić, Nina Trinajstić, Antun Bošnjak, Damir Janton, Velimir Ivačić, Filip Šarc, Ana Komerički, Igor Kneţ, Julija Capjak, Matea Šmintić
 2. DDISKF: Marsela Alić
 3. SO PDS Velebit: Ana Lipovac, Ana Ercegovac, Barbara Domitrović, Marko Ličko, Marina Grandić, Mia Šepčević, Lea Okićki, Ivan Bašić, Ana Bakšić, Tea Selaković, Dalibor Paar, Ivor Janković
 4. SO HPD Željezničar: Vlado Božić, Milivoj Uroić, Lea Ovčarić, Helena Varga, Valerija Butorac
 5. SU Kraševski zviri: Josip Težak, Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Vinka Dubovečak
 6. SO PD Profunda: Anamarija Paradinović, Davor Cvitanić
 7. SO HPD Imotski: Branimir Jukić

Najnovije vijesti

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

24.01.2023.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na iskazivanje potreba za obnovu, održavanje, uređenje i opremanje planinarske infrastrukture, u cilju organizirane nabave materijala, alata i pribora za te namjene.

125 godina Hrvatskog planinara

125 godina Hrvatskog planinara

06.01.2023.

U 2023. navršava se 125 godina od početka izlaženja Hrvatskog planinara. Časopis Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Od 1898. godine, kada je počeo izlaziti, pa do najnovijeg siječanjskog broja 2023. objavljeno je 37.528 stranica s 24.675 članaka i vijesti te 26.065 slika i ilustracija.

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

01.01.2023.

Organizirano djelovanje Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS), planinarskih udruga i planinara u protekloj godini obilježio je zamah svih aktivnosti, osobito nakon prestanka ograničavajućih okolnosti zbog pandemije bolesti Covid-19. Osim brojnih uspješno ostvarenih izleta, tura, pohoda, ekspedicija, logora, tečaja, ispita i drugih aktivnosti, ostvarena su i postignuća i iskoraci u pogledu kvalitete rada u brojnim djelatnostima.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.