Dodijeljene godišnje nagrade HPS-a za planinarski rad i postignuća u 2022. godini

ponedjeljak, 19.12.2022.

Izvršni odbor HPS-a svake godine odlučuje o dodjeli godišnjih nagrada udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u HPS-u u tekućoj godini. Na temelju praćenja rada tijekom cijele 2022. i obrazloženja iz kojih je vidljiv konkretan doprinos organiziranom planinarstvu u protekloj godini, Izvršni je odbor HPS-a na svojoj 19. sjednici odlučio o dodjeli godišnjih nagrada HPS-a za 2022. godinu. Nagrade su dobitnicima svečano na Novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 19. prosinca u Domu HPS-a u Zagrebu uručili predsjednik HPS-a Darko Berljak i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler.

Najbolja planinarska udruga

Slika.U kategoriji najbolje planinarske udruge Izvršni odbor odlučio je nagraditi planinarsko društvo koje se istaknulo se u ovoj godini uzornim radom u svim djelatnostima kojima se bave njegovi članovi. To osobito uključuje planinarski rad s djecom i mladima, angažman u planinarskom školovanju, zaštiti prirode, provođenju međunarodnih projekata, organiziranje brojnih društvenim izletima i turama u Hrvatskoj i inozemstvu te suradnju s brojnim društvima iz Hrvatske i Slovenije. Rad Društva prepoznatljiv je u cijeloj Hrvatskoj, a i mnogo šire. Najbolja planinarska udruga je Hrvatsko planinarsko društvo Gorščica, Zagreb.

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi

Slika.Nagrada se dodjeljuje planinarki koja angažirano vodi jedno od najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj, sudjeluje u svim aktivnostima toga društva te potiče organiziranje izleta, tura i pohoda te sudjelovanje članova društva u raznovrsnim aktivnostima HPS-a. Ove godine, uz sve redovne poslove, osobito se angažirala na poslovima obnove krovišta i pročelja planinarskog doma Umberto Girometta, najvećeg planinarskog objekta u Hrvatskoj koji nije dostupan vozilom. Nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi dodjeljuje se Ivani Radonić, prvoj predsjednici HPD-a Mosor iz Splita.

Najbolje organizirana akcija

Slika.U kategoriji najbolje organizirane akcije nagrada se dodjeljuje za pripremu i izvedbu središnje godišnje planinarske manifestacije kojom se povezuju planinari iz cijele Hrvatske te se popularizira planinarstvo. Ove se godine na toj tradicionalnoj akciji okupilo oko 1000 sudionika, a sve je bilo organizirano i izvedeno na ugodan i uzoran način. Nagrada za najbolje organiziranu akciju u HPS-u dodjeljuje se HPD-u Vrgorac za organiziranje Dana hrvatskih planinara 2022.

Najbolji dužnosnik HPS-a

Slika.Nagrada za najboljeg dužnosnika HPS-a u 2022. dodjeljuje se za uzoran angažman na čelu Komisije za vodiče. Kvalitetno organizirani i izvedeni tečaji, seminari, ispiti, sastanci i brojne druge aktivnosti, kao i dobri rezultati proizašli su iz doslovno svakodnevnog angažmana na organizacijskim poslovima u Komisiji za vodiče. Nagradu prima pročelnica Komisije za vodiče Karoline Supina Vrabec.

Najveći planinarski uspjeh

Najveći planinarski uspjeh u 2022. bilo je speleoronjenje u jami Nedam na ekspediciji »Nedam 2022«. U okviru speleološkog istraživanja u organizaciji Slika.Speleološkog odsjeka PDS-a Velebit i Komisije za speleologiju HPS-a speleolozi su uspjeli otkriti nove podzemne prostore i produbiti naša saznanja o velebitskom podzemlju. Nagrada za najveći pojedinačni uspjeh u 2022. dodjeljuje se speleoroniocima Marku Rakovcu i Dini Groziću.

Najbolji rad s mladima

Slika.U kategoriji u kojoj se nagrađuje planinarski rad s djecom i mladima Izvršni odbor odlučio je nagraditi djelovanje jednog planinarskog kluba iz Hrvatskog zagorja. Zahvalujući angažmanu njegovih članova, u rad toga kluba uključilo se mnogo djece i mladih, što je dalo nov zamah planinarstvu u gradu koji ima dugu i veliku tradiciju planinarstva. Osobito je značajno to što planinarski rad s djecom ne obuhvaća samo osnovne škole iz grada Ivanca, nego i iz brojnih sela u njegovoj okolici. Za najbolji rad s djecom i mladima Izvršni odbor HPS-a nagrađuje Planinarski klub Ivanec.

Najveći doprinos planinarskoj publicistici

Slika.Izvršni odbor odlučio je nagraditi dva izdanja koja predstavljaju izuzetan doprinos planinarskoj publicistici.

Nagrada se dodjeluje za knjigu Prvih sedamdeset godina PD-a Opatija, u kojoj su vrlo podrobno, na visokoj akademskoj razini, obrađeni razvoj i dosezi planinarstva u Opatiji. Nagradu za doprinos planinarskoj publicistici primaju članice PD-a Opatija i autorice knjige Ivana Eterović i Tina Ružić.

Slika.Izvršni odbor odlučio je također nagraditi i knjigu kojom je na pregledan način obrađena i predstavljena vrlo bogata povijest planinarstva u Istri. Za knjigu 145 godina planinarstva u Istri, koja je tiskana u izdanju Istarskog planinarskog saveza, nagrada se dodjeljuje priređivaču i uredniku Vladimiru Rojniću.

Najbolja web-stranica

Slika.Web-stranice su važno ogledalo rada i prozor u svijet svake udruge. Nagrada za najbolju web-stranicu u 2022. godini dodjeljuje se stranici koja se ističe preglednošću i ažurnošću planinarskih sadržaja i praktičnih informacija. Najbolja je web-stranica www.pd-kamenjak.hr PD-a Kamenjak, Rijeka.

Najbolja planinarska kuća

Slika.Godišnja nagrada za najbolju planinarsku kuću dodjeljuje se relativno novom planinarskom objektu koji se ističe kvalitetnom izvedbom i uzornim uređenjem, a svime time omogućeni su znatno bolji uvjeti za posjećivanje najvišeg vrha Hrvatske. Najbolja je planinarska kuća u 2022. godini planinarsko sklonište Zlatko Prgin na Dinari kojim upravlja HPK Sveti Mihovil iz Šibenika.

Najbolji upravljač planinarske kuće

Slika.Najbolji upravljač planinarske kuće je brojem članova maleno ali dobro organizirano društvo koje se skrbi o planinarskoj kući na krajnjem zapadnom dijelu Hrvatskog zagorja. Povod i razlog za dodjelu nagrade je niz dobro organiziranih i izvedenih radnih akcija uređenja planinarske kuće Cesargrad i njezinog okoliša te cjelokupna briga o prihvatu planinara. Najbolji upravljač planinarske kuće je HPD Cesargrad, Klanjec.

Najbolji domaćin planinarske kuće

Slika.U kategoriji najboljeg domaćina planinarske kuće nagrada se dodjeljuje obitelji koja se skrbi o planinarskom domu Bijele stijene u Tuku u Gorskom kotaru. Nagrada se dodjeljuje za srdačnost u prihvatu planinara, kao i za angažman na obnovi i poboljšanju uvjeta u kući. Nagradu primaju Nikolina Horjak Vilić i Kristijan Vilić.

Najbolji doprinos markacističkoj djelatnosti

Za doprinos uređivanju planinarskih putova i djelatnosti markacista Izvršni odbor nagrađuje člana Komisije za planinarske Slika.putove i povjerenika koji se skrbi o putovima na području Primorja i Gorskog kotara. Zapažen je njegov angažman u radu Komisije, kao i stručna podrška u terenskom obilasku putova s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta u pripremi opsežnog projekta uređenja planinarske infrastrukture. Nagrada se dodjeluje Matiji Periću.

Najbolji vanjski suradnik

Slika.Izvršni odbor odlučio je u kategoriji »Najbolji vanjski suradnik« nagraditi izdavačku kuću specijaliziranu za planinarsku i putopisnu literaturu, koja je osmislila i uspješno organizirala atraktivan festival posvećen knjigama o planinama. Festival je organiziran u Samoboru te u Samoborskom i Žumberačkom gorju, pod imenom Brdo knjiga, a okupio je više stotina ljubitelja planina i planinarenja. Najbolji vanjski suradnik je izdavačka kuća Libricon d.o.o.

Čestitamo svim nagrađenima i želimo svim planinarima mnogo planinarskih uspjeha u 2023. godini!

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez