Izvješće sa speleoloških ispita za nazive instruktor speleologije i speleolog

srijeda, 01.02.2023.

U prostorijama HGSS Stanice Zagreb, 28. siječnja 2023. godine održan je speleološki ispit Komisije za speleologiju HPS-a za speleološki naziv Instruktor speleologije i Speleolog.

Domaćini ispita bili su članovi SO PDS Velebit, Zagreb.

Slika.

Ispitnu komisiju su sačinjavali instruktori speleologije Damir Janton, Dalibor Paar, Nikolina Marić, Vinka Dubovečak te Dino Grozić, Ana Bakšić i Jure Šarić koji su ujedno članovi i Komisije za speleospašavanje HGSS-a.
Ispitivanju kandidata prisustvovali su i kandidati za naziv Instruktor speleologije, Dominik Šime Samac i Marina Grandić.

Prijavljeni kandidat za naziv Instruktor speleologije je uspješno obradio svoj rad i novi instruktor speleologije je Dominik Šime Samac (SO HPD Ante Bedalov, Kaštel Kambelovac, značka instruktor br. 133) s temom „Topografsko snimanje speleoloških objekata“. Rad će biti objavljen na web-u KS HPS nakon još malih dorada.

Od sedam prijavljenih kandidata za naziv Speleolog, šestero ih je pristupilo ispitu.

  • Gorana Perić (SO PDS Velebit, značka broj 279)
  • Luka Ivančić (SO PDS Velebit, značka broj 280)
  • Damir Androić (SU Kraševski zviri, značka broj 281)
  • Jelena Beželj (SO HPD Snijeţnica, značka broj 282)
  • Tila Medenica (SO HPD Ţeljezničar, značka broj 283) uz odradu na području samospašavanja
  • Katica Ćerić (SO HPD Snijeţnica, značka broj 285) uz odradu na području samospašavanja (penjanje s unesrećenim speleologom i prelazak sidrišta) te primjenu sistema Sv.Bernard.

Novim speleolozima i Instruktoru speleologije uz diplome, iskaznice i značke uručen je prigodni poklon – udžbenik Speleologija II.

Isptina komisija je nakon ispita donijela neke zaključke i smjernice za kandidate ali i buduće izvođenje ispita:

  • Kandidati trebaju više vježbati tehnike samospašavanja kao i sistema za podizanje, preporuka je da se koriste poglavljima u knjizi Speleologija II koje se bave tim područjima a uvijek se mogu obratiti i Instruktorima u KS HPS ili članovima KS HGSS za savjete i smjernice
  • Potrebno je revidiranje ispitnih pitanja za stjecanje stručnog naziva Speleolog. Pokazalo se da većina kandidata ima problema s istim pitanjima koja nisu najpreciznije postavljena, a za neka pitanja je zaključeno da zbog napredovanja tehnika više nisu relevantna.
  • Zaključeno je da je potrebna izrada novijeg predloška za pisanje Instruktorskih radova, kao i preciznije upute po pitanju navođenja literature i citata. Objavit će se i novija verzija prijedloga tema za Instruktorske radove za buduće kandidate.

Ovim se putem se zahvaljujemo članovima Speleološkog odsjeka PDS Velebit na sjajnom domaćinstvu. Hvala i HGSS stanici Zagreb na ustupanju prostorija za potrebe Ispita.

Damir Janton
pročelnik Komisije za speleologiju HPS-a

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom HPS i planinarske udruge članice HPS-a izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog HPS-a Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku.

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

28.03.2023.

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 24. i 25. ožujka u planinarskom domu na Uskovnici u Julijskim Alpama. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenije, a neposredan povod 130. obljetnica planinarstva u Sloveniji.

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

07.03.2023.

Na svojoj 21. sjednici 6. ožujka 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim prihvatljivim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.