Škola planinarskog skijanja, Sadnighaus 2023.

petak, 10.02.2023.

Slika.Komisija za planinarsko skijanje HPS-a je od 1. do 5. veljače održala Školu planinarskog skijanja prema programu škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza, na lokacijama Astentala. Ishodište je bila planinarska kuća Sadnighaus. U izvođenju škole sudjelovali su Tomislav Galić i Vanja Starčević. Školu su pohađali i uspješno završili članovi PDS-a Velebit, PD-a Mališćak, HPD-a Gorščica, HPD-a Mosor, HPD-a Zagreb-Matica, HPK-a Vučje bratstvo i PD-a Prelog. Zbog ograničenog kapaciteta nije bilo moguće na školu primiti sve zainteresirane te im je preporučeno da se prijave iduće godine.

Zbog obilnoga novonapadalog snijega, što je uzrokovalo svakodnevno pravljenje prtine, škola je bila fizički zahtjevna. Sastojala se od predavanja i radionica u večernjim satima i ture na skijama preko dana. Teoretska predavanja su odrađena po planu i programu. U planinarsko-skijaškom dijelu polaznici škole su vježbali planinarsko skijanje po vrlo raznolikim terenima te snježnim i vremenskim uvjetima, rađene su video analize vježbi lavinskih potraga i spašavanja kako bi sudionici dobili što bolji uvid u samo izvođenje vježbi te bi se radile analize tekućeg dana koji bi završavao predavanjima uz slajdove ili filmove.

Prema provedenoj evaluaciji škola je izvedena po vrlo visokim standardima i ispunila je u potpunosti očekivanja polaznika. Po ocjeni instruktora polaznici su uspješno savladali postavljene zadaće, ostvarili napredak u tehnici skijanja po dubokom snijegu, usvojili su protokol traženja i spašavanja unesrećene osobe u lavini te savladali sve praktične vještine vezane uz opasnosti prilikom planinarskog skijanja.

Video snimak dostupan je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=0ifL0JomwAQ

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom HPS i planinarske udruge članice HPS-a izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog HPS-a Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku.

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

28.03.2023.

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 24. i 25. ožujka u planinarskom domu na Uskovnici u Julijskim Alpama. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenije, a neposredan povod 130. obljetnica planinarstva u Sloveniji.

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

07.03.2023.

Na svojoj 21. sjednici 6. ožujka 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim prihvatljivim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.