Škola planinarskog skijanja, Sadnighaus 2023.

petak, 10.02.2023.

Slika.Komisija za planinarsko skijanje HPS-a je od 1. do 5. veljače održala Školu planinarskog skijanja prema programu škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza, na lokacijama Astentala. Ishodište je bila planinarska kuća Sadnighaus. U izvođenju škole sudjelovali su Tomislav Galić i Vanja Starčević. Školu su pohađali i uspješno završili članovi PDS-a Velebit, PD-a Mališćak, HPD-a Gorščica, HPD-a Mosor, HPD-a Zagreb-Matica, HPK-a Vučje bratstvo i PD-a Prelog. Zbog ograničenog kapaciteta nije bilo moguće na školu primiti sve zainteresirane te im je preporučeno da se prijave iduće godine.

Zbog obilnoga novonapadalog snijega, što je uzrokovalo svakodnevno pravljenje prtine, škola je bila fizički zahtjevna. Sastojala se od predavanja i radionica u večernjim satima i ture na skijama preko dana. Teoretska predavanja su odrađena po planu i programu. U planinarsko-skijaškom dijelu polaznici škole su vježbali planinarsko skijanje po vrlo raznolikim terenima te snježnim i vremenskim uvjetima, rađene su video analize vježbi lavinskih potraga i spašavanja kako bi sudionici dobili što bolji uvid u samo izvođenje vježbi te bi se radile analize tekućeg dana koji bi završavao predavanjima uz slajdove ili filmove.

Prema provedenoj evaluaciji škola je izvedena po vrlo visokim standardima i ispunila je u potpunosti očekivanja polaznika. Po ocjeni instruktora polaznici su uspješno savladali postavljene zadaće, ostvarili napredak u tehnici skijanja po dubokom snijegu, usvojili su protokol traženja i spašavanja unesrećene osobe u lavini te savladali sve praktične vještine vezane uz opasnosti prilikom planinarskog skijanja.

Video snimak dostupan je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=0ifL0JomwAQ

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez