Izvješće o održanom Stručnom seminaru dopunskog obrazovanja i obnove markacističkog znanja u planinarskoj kući „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, 11. ožujka 2023.

ponedjeljak, 13.03.2023.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s planinarskim društvom „PD Dubovac“ iz Karlovca, kao suorganizatorom, dana 11. ožujka 2023. u prostorijama planinarske kuće „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji kod Karlovca, održala Stručni seminar dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista i markacista voditelja, članova planinarskih društava s područja središnje Hrvatske.

Stručni seminar se provodi prema Programu dopunskog obrazovanja i obnove znanja markacista u HPS-u, a namijenjen je markacistima i markacistima voditeljima, članovima planinarskih društava koji su završili tečaj za markaciste i u postupku produljenja dopusnice obnavljaju i dopunjuju markacističko znanje i vještine.

Voditelj stručnog seminara bio je Nenad Greblički, markacist instruktor HPS-a, član i povjerenik Komisije za područje Samoborskog i Žumberačkog gorja, organizacija seminara na terenu Damir Erdelja, markacist HPS-a, povjerenik Komisije za Karlovačko područje, Banovinu i Kordun. Uz voditelja seminara predavači su bili i Hrvoje Gold, markacist instruktor HPS-a, član Komisije te suradnici Komisije: Iva Žulić, markacist voditelj HPS-a, povjerenica Komisije za područje Hrvatskog Zagorja i Međimurja; Mladen Golubić, markacist voditelj HPS-a, povjerenik Komisije za područje Moslavačke gore i Bilogore; Željko Radovanić, markacist voditelj HPS-a, povjerenik Komisije za područje Medvednice; Frane Medak, markacist voditelj HPS-a, povjerenik Komisije za Dubrovačko područje. U radu seminara sudjelovala je i Marijana Žnidarec, markacist voditelj HPS-a, članica Komisije.

U organizaciji seminara su aktivno sudjelovali članice i članovi društva domaćina „PD Dubovac“, kojima i ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i suradnji.

Seminaru su, uz članove društva suorganizatora „PD Dubovac Karlovac“ prisustvovali i članovi „DPIOPV Osmica, Karlovac“, „Društvo prijatelja prirode, Ivanić-Grad“, „HPD Blagus, Blaguša“, „HPD Garjevica, Čazma“, „HPD Grabovica, Ploče“, „HPD Jastrebarsko, Jastrebarsko“, „HPD Kunagora, Pregrada“, „HPD Pliva, Zagreb“, „HPD Runolist, Zagreb“, „HPD Sunovrat, Varaždin“, „HPD Vihor, Zagreb“, „PD Bistra, Donja Bistra“, „PD Kalnik, Križevci“, „PD Pinklec, Sveta Nedelja“, „PDS Velebit, Zagreb“, „PK Scout, Samobor“ i „HPD Kapela, Zagreb“.

Nakon međusobnog upoznavanja i uvodnog izlaganja polaznici seminara su, kroz popratne grafičke prikaze, informirani o zadacima markacista u provedbi strategije hrvatskog planinarstva, označavanju putova prema Knjizi standarda signalizacije na planinarskim putovima HPS-a, načinima obavještavanja Komisije o djelatnostima planinarskih udruga na održavanju planinarskih putova, postupku licenciranja markacista, organizaciji rada Komisije, podjeli planinarskih područja i povjerenicima za pojedino područje, kao i projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura koji HPS provodi u suradnji Ministarstvom turizma i sporta, koji uporište ima u radu markacista planinarskih udruga HPS-a.

Na praktičnom dijelu tečaja izvedena je demonstracija uređenja križanja planinarskih putova, korištenjem osnovnih i dodatnih planinarskih oznaka te planinarskih putokaznih ploča.

Polaznici su aktivno sudjelovali u tijeku seminara, iznosili svoja zapažanja na izložene teme i pokaznu vježbu, podržali ovakav rad Komisije i dogovorili načine još bolje međusobne suradnje.

Sudionici su svoje dopunsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima ispita znanja, što najbolje pokazuje s kolikim uloženim trudom i spremnošću kontinuirano razvijaju svoja markacistička znanja.

Stručni seminar koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, uspješno je završilo 34 polaznika kojima su uručene potvrde o sudjelovanju.

Svim sudionicima želimo da što prije primjene novostečena znanja, a isto tako da standardne smjernice prenesu markacistima članovima svojih planinarskih udruga, kako bi planinarski putovi bili označavani standardnim planinarskim oznakama te pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima

Komisija planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez