Izobrazba inPlaninec Uste 2023

utorak, 04.04.2023.

Slika.

U planinarskom domu Ušte – Žerenk u Posavskom gorju s pogledom na Moravšku dolinu i Kamniško Savinjske Alpe od 24. do 26. ožujka održana je izobrazba strukovnog kadra Planinarstvo za osobe s invaliditetom koju je organizirao odbor inPlaninec na kojoj je sudjelovala voditeljica Radne skupine za osobe s invaliditetom HPS-a Kristina Marjanović.

Odbor inPlaninec djeluje u sklopu Planinske zveze Slovenija koju vode Marjeta Čič i Jurček Nowakk.

Svrha izobrazbe bila je prenošenje znanja i dugogodišnjih iskustva s praktičnim znanjima, kako uključiti i kvalitetno voditi osobe s invaliditetom. Osim stručnih predavanja održan je okrugli stol razmjena iskustava i dobrih praksi a posljednji dan izobrazbe inkluzivni pohod na kojem je teorija pretočena u praksu.

U tri dana gostoprimstva PD Moravče u planinarskom domu Ušte dvanaest stručnih predavača koji imaju doticaja s praksom prenijelo je polaznicima raznih struka zanimljive informacije a prije svega puno vlastitog iskustava.

U 16 školskih sati interaktivnih predavanja 17 polaznika dobilo je uvid u pedagoške strategije u radu osoba s invaliditetom, kineziološke poglede, rad s osobama koje imaju otežanu pokretljivost (cerebralna paraliza, mišićna distrofija), poremećaji mentalnog zdravlja, pervazivni razvojni poremećaj (poremećaji iz autističnog spektra), hiperkinetički poremećaj (ADHD), poremećaji u senzornom sustavu (gluhe i nagluhe osobe, slijepe i slabovidne osobe), osobe s kroničnim nezaraznim bolestima (astma, dijabetes, srčane bolesti), uvod u psihologiju sporta, prilagodba programa i vođenje planinarskih izleta, nadogradnja iskustva i razmjena dobrih praksi.

neki opis

Nakon cjelodnevne subotnje kiše u nedjelju je osvanuo vedar dan. Zbog ranijih nepovoljnih vremenskih uvijeta većina prijavljenih na inkluzivni pohod i praktični dio se ispričala ali su zato došle četiri slijepe i slabovidne osobe sa svojim pratiteljima. Slijepi i slabovidni planinari tako iznova dokazuju da za njih nema prepreka. Uz njihovu himnu “Odločen korak” koju izvodi Duo Simi uslijedio je 5-satni pohod na najviši vrh Moravške planinske poti – Pivkelj (880 m). Svi sudionici imali su prilike voditi slijepe i slabovidne osobe, većini je to bio prvi susret s tom skupinom planinara. Imali smo priliku i sami biti vođeni stavivši povez na oči ili specijalne naočale za obuku koje polaznicima omogućuju da brzo razumiju poteškoće s kojima se susreću osobe oštećena vida (gubitak perifernog vida “tunelski vid”, zamagljen vid “zacrnjen” ili mutan…).

Isprobali smo kako je to voditi osobu u specijalnim off road invalidskim kolicima uz pomoć tri planinara.
Usput su nam domaćini približili svoj kraj pričajući nam o kulturnim i prirodnim znamenitostima.
Nakon pohoda uslijedila je evaluacija programa, anketa i dodijela potvrda o završenoj planinarskoj obuci za vođenje osoba s invliditetom.
Polaznici su postavljali mnoga pitanja te su se otvorile nove rasprave. Atmosfera među domaćinima, predavačima i polaznicima bila je ugodna i radna a očekivanja ispunjena.
Obostrano je iskazana želja za nastavkom prijateljske suradnje i razvoja na svim područjima planinarstva za osobe s invaliditetom.

Kristina Marjanović

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.