Poziv - Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard) 27. i 28. 05. 2023.

srijeda, 12.04.2023.

Slika.

Komisija za vodiče HPS-a poziva zainteresirane vodiče na Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard) 27. i 28. svibnja 2023. u Paklenici.

Tečaj se organizira radi osposobljavanja zainteresiranih vodiča za vodički C standard (vođenje na sportsko penjanje), tj. stjecanje uvjeta za pristup ispitu za vodiča C standarda.

Tečaj traje 2 dana i to 27. i 28. svibnja 2023. Predavanja i vježbe održavat će se prema rasporedu koji će polaznici dobiti od voditelja tečaja. Okupljanje polaznika je u 9 h ispod dugog sportskog smjera Karamara sweet temptations (6a+, zapadna stijena Velikog Ćuka) unutar NP-a Paklenica. U slučaju prognozirane kiše u predviđenom terminu, tečaj će se održati tjedan dana poslije, 03. i 04. lipnja 2023. Kandidati će o eventualnoj odgodi tečaja u rezervni termin biti pravovremeno informirani.

Pravo pristupa

Pravo pristupa osposobljavanju za vodiča C standarda imaju kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

 • članstvo u HPS-u, dokazuje se članskom iskaznicom s ovjerenom markicom za tekuću godinu
 • članstvo u matičnoj stanici vodiča u tekućoj godini
 • položen ispit za vodiča A standarda
 • uspješno završeno osposobljavanje u HPS-u za penjanje dugih sportskih smjerova (škola sportskog penjanja koja svojim programom obuhvaća penjanje dugih sportskih smjerova ili ljetna alpinistička škola)
 • barem 10 različitih kratkih sportskih smjerova ispenjanih u vodstvu, s postavljanjem kompleta, na barem tri različita penjališta u RH, u posljednjih godinu dana
 • barem 5 različitih dugih smjerova minimalne ocjene 4b (po francuskoj ljestvici) i minimalne visine 100 m, ispenjanih u posljednje dvije godine
 • sposobnost penjanja smjera težine 4c (po francuskoj ljestvici), u vodstvu s postavljanjem kompleta (podložno provjeri u stijeni)
 • uplaćena kotizacija Hrvatskom planinarskom savezu

Prijava

Prijava se obavlja putem on-line prijavnice na webu HPS-a. Prijave se zaprimaju do 08. svibnja 2023. Maksimalni broj prijavljenih je 12 (dvanaest) polaznika.

Tko izvodi tečaj

Tečaj organizira Komisija za vodiče HPS-a, a izvode ga vodiči instruktori HPS-a i vodiči C standarda.

Troškovi tečaja

Kotizacija je 100 Eura po polazniku, a uplaćuje se prije početka tečaja na žiro-račun HPS-a po predračunu koji se elektroničkom poštom dostavlja na adresu koju kandidat upiše u prijavnici. Kotizacija obuhvaća pokriće organizacijskih troškova tečaja i ispita.

Smještaj i prehrana

Polaznici tečaja se upućuju na samostalno organiziranje smještaja tj. noćenja. Također potrebno je da svaki polaznik sa sobom u ruksaku ponese dovoljne količine odgovarajuće hrane i tekućine za dvodnevno penjanje i izvođenje praktičnih vježbi u sektoru sportskih smjerova nacionalnog parka. U večernjim satima moguće je u okolici posjetiti lokalne ugostiteljske objekte.


Što treba donijeti sa sobom

 • valjanu člansku iskaznicu HPS-a
 • vodičku iskaznicu
 • dokaz o uplati organizacijskih troškova
 • svu potrebnu penjačku opremu za penjanje kratkih i dugih sportskih smjerova
 • nakon zaprimljene potvrde o prijavi, potrebno je na e-mail skolovanje.vodica@hps.hr dostaviti
  • presliku uvjerenja o završenoj odgovarajućoj školi sportskog penjanja ili ljetnoj alpinističkoj školi unutar HPS-a
  • penjački karton

Dodatni info

Podrobnije informacije o školovanju vodiča na sportsko penjanje dostupne su u Programu školovanja vodiča na sportsko penjanje (C standard)

Sve ostale informacije mogu se dobiti


Voditelj tečaja: Tomislav Jakopec, Vodič instruktor HPS

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.