Preminuo Boris Buljan (PD Svilaja, Sinj)

ponedjeljak, 01.05.2023.

Slika.U subotu 29. travnja 2023., nakon duge i iscrpljujuće bolesti u 77. godini života, u krugu svojih najmilijih, otišao je Boris Buljan, počasni predsjednik Planinarskog društva Svilaja u Sinju. Bio je dijete vrličke kale, suprug, otac, planinar, planinarski vodič, markcist i zaštitar prirode koji je za sebe uvijek govorio da je samo običan prolaznik koji voli prirodu.

Svojim zalaganjem, vedrinom, mudrošću i bogatim životnim iskustvom utkao je neizbrisiv trag u planinama, svijetu planinarstva i generacijama strastvenih planinara. Njegova ‘planinarska’ karijera započela je 1960-ih godina kada je kao mladić obilazio antikvarijate i knjižare, satima istraživao i upijao sve što se ticalo planinarskih tema. Kasnije je biran u upravu PD-a Svilaja i obavljao je dužnost tajnika i blagajnika, te bio predsjednik Društva od 1978. do 1979., 1982., 1986. – 1987., 1998. – 2019. a tada je izabran za trajnog počasnog predsjednika PD-a Svilaja.

Iza Borisovih godina stisnule su se tisuće prehodanih kilometara po domaćim i drugim planinama, obilaznicama i putovima. Za svoj rad, doprinos razvoju planinarstva, suradnju među društvima, raznim akcijama i planinarskim pothvatima, kao i za vođenje društva, 1982. dobio je zlatni znak Hrvatskog planinarskog saveza. Godine 1988. nagrađen je Zlatnom plaketom SFK Sinj. Nositelj je brončane, srebrne i zlatne značke Hrvatske planinarske obilaznice i značke Velebitskog planinarskog puta. Od 2009. imao je status markacista, a osim toga je posjedovao zvanje planinarskog vodiča i čuvara prirode. Sudjelovao je u radu Glavnog odbora HPS-a i Komisije za planinarske putove HPS-a. Kao krunu svojoj planinarskoj karijeri, dobio je plaketu HPS-a za doprinos razvoja hrvatskog planinarstva 2014. godine.

Također, bio je suradnik Željku Poljaku u sveobuhvatnom i bogatom izdanju knjige »Hrvatske planine«. Zaslužan je brojne markirane putove po Svilaji, Kamešnici i Dinari, ali i za razvoj Cetinske transverzale te osnivanje i gradnju planinarskog doma Orlove stine na Svilaji. Tako je 2003. postavljen kamen temeljac koji će kasnije prerasti u prekrasnu dvokatnicu snažnog imena »Orlove stine«’, a Borisove riječi su se ostvarile: »Dom okuplja ljude, tu je svatko dobrodošao. Tu se ne raspravlja i ne čini zlo. Dom je na radost svih koje planine zovu, odmaraju i napune pozitivom.«

U slobodno vrijeme, bio je strastveni kolekcionar planinarskih pisanih materijala i knjiga. Skupljao je sve brojeve časopisa »Naše planine« i »Hrvatski planinar«, a u rokovnicima pažljivo bilježio sve gdje se ikada spominjala planina Svilaja i njeno društvo. U planinama je upoznao stotine ljudi, s nekima surađivao, istraživao, pisao, organizirao, vodio izlete, penjao se, planinario i uživao. Za svakog je za života pronašao riječ pohvale.

»Tko dođe jednostavan u prirodu, velika je vjerojatnost da će se zaljubiti u nju i planine. Zato treba doći i pustiti da ti planina sama ispriča o sebi, ali i o tebi, zbog čega si ti tu.« rekao je jednom prilikom.

Prošle 2022. dočekao je stoti rođendan planinarstva u Sinju i službeno otvorenje doma Orlove stine. U tom dugom razdoblju, više od pola stoljeća bio je aktivan. Svilaja je bila njegov život i u rokovnike, dupkom popunjene značkicama, nikada neće stati svi životni usponi i padovi, ljudi, anegdote, priče, vicevi i fotografije što su on i Svilaja zajedno doživjeli. Njegov doprinos planinarstvu Sinja, Cetinske krajine i Hrvatske ostat će trajno zabilježen i u ljubavi čuvan svim generacijama koji će kročiti njegovom Svilajom i svim divnim planinama.

Adio planinarski meštre! Planinari gore po oblacima, markiraj nam staze i kroji obilaznice po plavetnilu. Mi ćemo, onako kako si nas učio, nastaviti čuvati naše planine, a posebno tvoju Svilaju.

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.