Škola planinarskog skijanja HPD Pazinka

nedjelja, 07.05.2023.

Odavno je poznato da je planinarsko skijanje jedna od najkompleksnijih planinarskih aktivnosti koja podrazumijeva poduzimanje i izvođenje planinarskih tura i pohoda isključivo na skijama. Tko god da se u tome okušao spoznao je iskustvo koje istovremeno značajno potiče i fizičke i mentalne sposobnosti prilagođavanja smanjenom komforu i preživljavanja u karakterističnim uvjetima zasniježenog planinskog okruženja.

Upravo je na ovim premisama, 09. veljače 2023. g. u Pazinu, održana javna informativna prezentacija planinarskog skijanja kao poticajna sugestija kako isključivo kompetentno i kvalitetno preneseno znanje i vještine u kontroliranom upravljanju rizicima i opasnostima uz primjerenu psihofizičku sposobnost planinarsko skijanje postaje izvanredno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

Ubrzo zatim, temeljem pokazanog interesa i provedenog postupka raspisa, pokrenuta je i Škola planinarskog skijanja pod vodstvom M.Nikšića ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja i u cijelosti je izvedena po Programu Hrvatskog planinarskog saveza. Škola je održana od 15. veljače do 07. travnja. 2023. g. a obrazovni proces odvijao se je programirano kroz didaktiku i metodiku stručnih predavanja, koje su polaznici odslušali u prostorijama matičnog društva PD Pazinka Pazin, odnosno planski kroz terenske vježbe tijekom pet organiziranih skijaških tura u četiri različita planinska područja Austrije, Italije i Slovenije.

Početna provjera nužne razine znanja alpskog skijanja održana je na skijalištu Platak iznad Rijeke, a višednevne skijaške ture izvedene su primjerenom težinskom progresijom i psihofizičkim opterećenjem od jednostavnijih prema kompleksnijim, kako slijedi: Stubeck (2.370 m) u planinskoj skupini Maltaberg, Romatenspitze (2.696 m) u Ankogelgruppe, Krnicom pod Krišku stenu (1.950 m) u Julijskim Alpama, Hoher Sonnblick, (3.106 m) u Goldberggruppe i Similaun (3.606 m) u Ötztalskim Alpama.

Posljednja skijaška tura bila je ujedno i ispitna tura koju su polaznici potpuno samostalno pripremili i izveli s čime su pokazali razinu naučenog znanja i vještina. Tijekom ispitnog procesa polaznici su izborom primjerene rute i mogućih varijanti za slučajeve nužde, ispravnim tumačenjem meteorološke i lavinske prognoze, optimizacijom opreme, putne hrane i tekućine, orijentacijom u zahtjevnom visokogorskom okruženju, odabirom optimalnog smjera kretanja uz odgovarajući tempo, ritam i odmor, osnovnim tehnikama kretanja zasniježenim terenom upotrebom cepina i dereza u usponu i silazu, komunikacijom i organizacijom grupe tijekom skijaškog spusta te individualnim vladanjem skijaškim tehnikama dokazali zrelost u donašanju odluka, samostalnost i sposobnost upravljanja rizicima kojima je planinarenje na skijama izloženo. Tematski izdvojena provjera znanja odnosila se je na individualnu demonstraciju sposobnosti izvođenja protokola u incidentnim situacijama improvizacijom i pojednostavljenim metodama samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom odnosno na vještine lavinske predikcije, detekcije i postupaka spašavanja u lavinskim nesrećama.

Provedenom cjelovitom analizom i evaluacijom zajednički je utvrđena uspješnost cjelokupnog programiranog školovanja tijekom kojeg su polaznici pokazivali konstantnu pozitivnu proaktivnost i s entuzijazmom reagirali na sve izazove, dok je snalaženje i prilagodba smanjenom komforu, suverenost pri planinarskom skijanju i spremnost polaznika u fiziološkom savladavanju nadmorske visine i fizičkog napora bilo na potrebnoj razini. Sve greške i propusti nastojale su se kroz kontrolu rizika pravovremeno detektirati i ispravljati tako da je tijek procesa prijenosa i usvajanja znanja protekao bez značajnijih neugodnosti za sve sudionike.

Valja istaknuti da je ovo prva uspješna i u potpunosti izvršena Škola planinarskog skijanja u Istri po programu Hrvatskog planinarskog saveza a polaznici K.Bartolić, D.Blažević, i G.Kliman stekli su stručni naziv „pripravnik planinarskog skijanja“ i pravo na službeno uvjerenje o uspješno završenom školovanju. Kumulativni izvještaj s fotodokumentacijom dostupan je na poveznici:

Škola planinarskog skijanja HPD Pazinka

Voditelj škole

Mladen Nikšić

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.