Škola planinarskog skijanja HPD Pazinka

nedjelja, 07.05.2023.

Odavno je poznato da je planinarsko skijanje jedna od najkompleksnijih planinarskih aktivnosti koja podrazumijeva poduzimanje i izvođenje planinarskih tura i pohoda isključivo na skijama. Tko god da se u tome okušao spoznao je iskustvo koje istovremeno značajno potiče i fizičke i mentalne sposobnosti prilagođavanja smanjenom komforu i preživljavanja u karakterističnim uvjetima zasniježenog planinskog okruženja.

Upravo je na ovim premisama, 09. veljače 2023. g. u Pazinu, održana javna informativna prezentacija planinarskog skijanja kao poticajna sugestija kako isključivo kompetentno i kvalitetno preneseno znanje i vještine u kontroliranom upravljanju rizicima i opasnostima uz primjerenu psihofizičku sposobnost planinarsko skijanje postaje izvanredno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

Ubrzo zatim, temeljem pokazanog interesa i provedenog postupka raspisa, pokrenuta je i Škola planinarskog skijanja pod vodstvom M.Nikšića ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja i u cijelosti je izvedena po Programu Hrvatskog planinarskog saveza. Škola je održana od 15. veljače do 07. travnja. 2023. g. a obrazovni proces odvijao se je programirano kroz didaktiku i metodiku stručnih predavanja, koje su polaznici odslušali u prostorijama matičnog društva PD Pazinka Pazin, odnosno planski kroz terenske vježbe tijekom pet organiziranih skijaških tura u četiri različita planinska područja Austrije, Italije i Slovenije.

Početna provjera nužne razine znanja alpskog skijanja održana je na skijalištu Platak iznad Rijeke, a višednevne skijaške ture izvedene su primjerenom težinskom progresijom i psihofizičkim opterećenjem od jednostavnijih prema kompleksnijim, kako slijedi: Stubeck (2.370 m) u planinskoj skupini Maltaberg, Romatenspitze (2.696 m) u Ankogelgruppe, Krnicom pod Krišku stenu (1.950 m) u Julijskim Alpama, Hoher Sonnblick, (3.106 m) u Goldberggruppe i Similaun (3.606 m) u Ötztalskim Alpama.

Posljednja skijaška tura bila je ujedno i ispitna tura koju su polaznici potpuno samostalno pripremili i izveli s čime su pokazali razinu naučenog znanja i vještina. Tijekom ispitnog procesa polaznici su izborom primjerene rute i mogućih varijanti za slučajeve nužde, ispravnim tumačenjem meteorološke i lavinske prognoze, optimizacijom opreme, putne hrane i tekućine, orijentacijom u zahtjevnom visokogorskom okruženju, odabirom optimalnog smjera kretanja uz odgovarajući tempo, ritam i odmor, osnovnim tehnikama kretanja zasniježenim terenom upotrebom cepina i dereza u usponu i silazu, komunikacijom i organizacijom grupe tijekom skijaškog spusta te individualnim vladanjem skijaškim tehnikama dokazali zrelost u donašanju odluka, samostalnost i sposobnost upravljanja rizicima kojima je planinarenje na skijama izloženo. Tematski izdvojena provjera znanja odnosila se je na individualnu demonstraciju sposobnosti izvođenja protokola u incidentnim situacijama improvizacijom i pojednostavljenim metodama samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom odnosno na vještine lavinske predikcije, detekcije i postupaka spašavanja u lavinskim nesrećama.

Provedenom cjelovitom analizom i evaluacijom zajednički je utvrđena uspješnost cjelokupnog programiranog školovanja tijekom kojeg su polaznici pokazivali konstantnu pozitivnu proaktivnost i s entuzijazmom reagirali na sve izazove, dok je snalaženje i prilagodba smanjenom komforu, suverenost pri planinarskom skijanju i spremnost polaznika u fiziološkom savladavanju nadmorske visine i fizičkog napora bilo na potrebnoj razini. Sve greške i propusti nastojale su se kroz kontrolu rizika pravovremeno detektirati i ispravljati tako da je tijek procesa prijenosa i usvajanja znanja protekao bez značajnijih neugodnosti za sve sudionike.

Valja istaknuti da je ovo prva uspješna i u potpunosti izvršena Škola planinarskog skijanja u Istri po programu Hrvatskog planinarskog saveza a polaznici K.Bartolić, D.Blažević, i G.Kliman stekli su stručni naziv „pripravnik planinarskog skijanja“ i pravo na službeno uvjerenje o uspješno završenom školovanju. Kumulativni izvještaj s fotodokumentacijom dostupan je na poveznici:

Škola planinarskog skijanja HPD Pazinka

Voditelj škole

Mladen Nikšić

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Hrvatski planinar - dvobroj srpanj/kolovoz 2024.

Hrvatski planinar - dvobroj srpanj/kolovoz 2024.

05.07.2024.

Dvobroj Hrvatskog planinara za srpanj i kolovoz donosi pet zanimljivih velikih članaka.

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

04.07.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na podnošenje izvješća o ostvarenju preuzetih zadaća uređenja planinarskih putova i objekata u okviru projekta obnove, održavanja, uređenja i opremanja planinarske infrastrukture "Sigurna i održiva planinarska infrastruktura" 2023/24., koji se provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta.

U subotu 14. rujna otvorenje Planinarske obilaznice Dinara

U subotu 14. rujna otvorenje Planinarske obilaznice Dinara

04.07.2024.

Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj Hrvatski planinarski savez na najvišoj hrvatskoj planini Dinari otvorit će atraktivnu planinarsku obilaznicu s 14 kontrolnih točaka. Svečanost otvorenja Planinarske obilaznice Dinara održat će se u subotu 14. rujna 2024. na Kninskoj tvrđavi.
footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez