Poziv za pristupanje ispitu za naslov "Demonstrator na alpinističkim školama"

petak, 22.02.2013.

Alpinistički klubovi i odsjeci koji trenutno nemaju instruktora alpinizma koji može voditi ili mentorirati alpinističku školu, mogu prijaviti po dva kandidata za polaganje ispita za “demonstratora na alpinističkim školama”. Ova mogućnost iznimno je omogućena treću godinu za redom kako bi se podigla kvaliteta rada na alpinističkim školama te kako bi KA mogla verificirati stručni kadar koji radi na školama.

Ukoliko polože ispit, KA HPS-a će te kandidate verificirati kao stručni kadar za rad na školama 2013. godine.

Ispitna komisija pregledava priložene penjačke kartone i samostalno odlučuje može li kandidat pristupiti ispitu i u slučaju manjeg odstupanja od zahtijevanih uvjeta.

Prijavnicu možete preuzeti ovdje.

Prijave pošaljite na alpinizam@hps.hr do 1.3.2013. Mjesto i datum održavanja ispita će biti određeno nakon što se zainteresirani prijave.


Uvjeti za pristupanje ispitu:

1. članstvo u HPS-u za 2013. godinu,

2. najmanje 21 godina starosti,

3. alpinist pripravnik (ili viši naslov),

4. najmanje 3 godine pripravničkog staža,

5. sudjelovanje u provođenju alpinističkih škola matične alpinističke jedinice u posljednje dvije godine (2011. i 2012.), iznimno za novoosnovane AO i AK ne nužno u matičnoj alpinističkoj jedinici

6. prijava matične alpinističke jedinice (klub/odsjek) sa svim potrebnim podacima koji potvrđuju da su zadovoljeni uvjeti 1-5,

7. izbor 15 najzahtjevnijih alpinističkih ili dugih sportskih smjerova u suhoj stijeni iz penjačkog kartona kandidata (po izboru kandidata) popetih kao prvi ili ravnopravno se izmjenjujući u vodstvu, a u posljednje tri godine

8. izbor 5 alpinističkih ili dugih sportskih smjerova (dužih od 100 metara) u suhoj stijeni s tečajcima, a u posljednje tri godine

Izbor smjerova iz penjačkog kartona mora sadržavati:

- ime smjera,

- lokaciju,

- datum uspona (minimalno godinu i mjesec),

- ocjenu težine smjera (u "školskom" obliku)

- visinu ili dužinu smjera,,

- ime partnera

- mjesto u navezu

Nečitka dokumentacija neće biti uvažena u prijavi.


Definicije: Pri tumačenju gore navedenih uvjeta važeće su sljedeće definicije:

alpinistički smjer u suhoj stijeni – smjer koji u barem 60 % svoje dužine ima ocjenu po UIAA ljestvici (ili nekoj od usporedivih priznatih alpinističkih ljestvica), a viši je od 100 m.

zimski alpinistički smjer – alpinistički smjer u suhoj stijeni (v. gore) s izlazom višim od 1500 m nadmorske visine, popet tijekom kalendarske zime u stijeni koja nije orijentirana prema J, JZ ili JI (na sjevernoj polutki), odnosno prema S, SZ ili SI (na južnoj polutki) i u kojoj tijekom izvedbe uspona prevladavaju uvjeti snijega i leda.

alpinistički smjer u zimskim uvjetima – alpinistički smjer u suhoj stijeni (v. gore) s izlazom višim od 1500 m nadmorske visine, popet tijekom kalendarske zime u stijeni koja je orijentirana prema J, JZ ili JI (na sjevernoj polutki), odnosno prema S, SZ ili SI (na južnoj polutki) i u kojoj tijekom izvedbe uspona prevladavaju uvjeti snijega i leda; alt. alpinistički smjer u suhoj stijeni (v. gore) s izlazom višim od 1500 m nadmorske visine, popet u terminu od 01. 12. do 20. 12. ili u terminu od 21. 03. do 30. 04. u stijeni koja nije orijentirana prema J, JZ ili JI (na sjevernoj polutki), odnosno prema S, SZ ili SI (na južnoj polutki) i u kojoj tijekom izvedbe uspona prevladavaju uvjeti snijega i leda.

nezaspitani smjer – smjer koji ne sadrži ekspanzivni ni lijepljeni klin, osim eventualno na sidrištima.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez