Uspješno održan Tečaj za vodiče na Mosoru

utorak, 26.02.2013.

Protekla dva vikenda na planinarskom domu Umberto Girometta bilo je vrlo živo. Naime, 16.-17. te 23.-24. veljače održan je Tečaj za vodiče A kategorije.

Ekipa na Tečaju je bila dobro raspoložena te su sve planirane akcije i predavanja e održane bez većih promjena. Naime, neki instruktori koji su planirani da na ovom tečaju održe predavnja bili su spriječeni bolešću te su predavanja održali ostali članovi Stanice vodiča Split, kao i predavač HGSS-a. Budući vodiči imali su mogućnost naučiti ili obnoviti prije stečena znanja koja im uvelike mogu pomoći pri vođenju grupe na izlete. Kako bi vodič mogao postići pravi autoritet, mora mnogo znati. Stoga su instruktori i ovog puta iskoristili priliku i polaznicima tečaja omogućili uvide u neke nove podatke i neka nova znanja. Tečaj je bio podijeljen na praktični i predavački dio. Tako je Goran Gabrić progovorio o povijesti planinarenja.

Kao iznenađenje prvog vikenda, na tečaju se pojavio pročelnik Vodičke službe, Dorijan Klasnić, koji je tom prigodom održao predavanje o standardima i ustroju Vodičke službe HPS-a.

Slika.

Vrlo zanimljiva rasprava povela se na temu propisa od interesa za planinare. Polaznici su se zainteresirali kad se razgovaralo o zakonima i propisima kojima je regulirano planinarstvo i vođenje.

Slika.

Kako bi se uopće mogli kretati u planinu i pri tom voditi grupe, polaznici su promišljali i o načinu motivacije u situacijama precjenjivanje sposobnosti, umora, pažnje, straha, frustracije ili konflikta. Također su se upoznali s načinima kako spriječiti ili ublažiti neracionalno ili svojevoljno ponašanje i nepokorivanje pravilima grupe i autoritetu vodiča.

Slika.

kako bi izlet, tura ili pohod bio uspješan, potrebno je da vodič detaljno organizira sam izlet. Stoga mora biti upoznat s čitanjem znakova koji prethode pogoršanju (ili poboljšanju) vremenskih uvjeta.

Mora biti upoznat sa obilježjima i specifičnostima planine koju pohodi i na koju sprema izlet.

Polaznici su na svaku vježbu kretali kao grupa te na taj način vježbali kretanje u planini te samo vođenje grupe. Bilo je i duhovitih situacija, što je uvelike pridonjelo zanimljivosti i kvaliteti samog tečaja. Naime, polaznici su se ozbiljno uživljavali u uloge vodiča,i preuzimali odgovornost za grupu. Odrađena je i vježba orjentacije.

Slika.

Male probleme u probemu zadavao im je azimut-kontraazimut,

Slika.

no, ubrzo su, uz pomoć predavača Dalibora Bjelića i to savladali.

Slika.

Uz pomoć Denisa Vranješa i Željka Bockovca polaznici su obnovili znanje čvorologije.

Slika.

Kao i uvijek ponovno pala odluka da će čvorove vježbati redovito i sustavno.

Slika.

A poznavanje čvorologije potrebno je i za izradu improviziranih nosila

Slika.

Polaznici su bili upoznati i sa opasnostima planinarenja te postupanju pri nesreći.

Slika.

Zahvaljujući Livii Puljak, liječnici, odradili su kvalitetne vježbe zbrinjavanja unesrećenog planinara.

Slika.

Slika.

Željako Bockavac im je pokazao i upoznao s načinima korištenja opreme za osiguranje i penjačke tehnike.

Slika.

Dva vikenda su za polaznike, prema njihovim riječima, prošla brzo i u zanimlijvom tonu, kako kažu. Slijedi vrijeme za učenje, te u svibnju polaganje samog ispita kao preduvjeta za stjecanje naziva vodiča a standarda.

Za ovaj tečaj vladao je veliki interes. Mjesta je bilo ograničeno, i popunjena su u rekordnom roku. Na samom tečaju je prisustvovalo 32 polaznika iz 6 planinarskih društava. Iz PD "Sv. Jure" - Solin (14), HPD "Mosor" - Split (9), PD "Promina" - Drniš (3), PD "Belveder" - Biograd (3), PK "Split" - Split (2), PEU "Gata" - Gata (1).

Slika.

Interes koji je vladao pokazuje od kolike je nužnosti organiziranje novog tečaja, stoga su svi oni koji su htjeli prisustvovati, a nisu se uspjeli prijaviti upućeni na tečaj koji će biti održan na Promini, ovu jesen.

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.