Održano predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“

ponedjeljak, 26.06.2023.

POLN-short

U srijedu 14. lipnja 2023. godine Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb organizirali su predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ kroz primjenu koncepata „Pick One Leave None“ i „Leave No Trace“,  u prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 23.

Na predavanju su sudjelovali kao panelisti: dr.sc. Marina Popijač, JU Park prirode Medvednica, prof.dr.sc. Ivan Martinić, Komisija za zaštitu prirode HPS-a,  Tena Tarle, Vijeće gradske četvrti Podsused-Vrapče, Valentina Futač, mag.math., HPD Gorščica.

Moderator panela je bio prof.dr.sc. Davor Škrlec, Pročelnik Komisije za zaštitu prirode HPS-a.

Projekt „Pick One Leave None“ regionalni je projekt financiran sredstvima Europske Komisije kroz program Erasmus+. Ciljevi projekta sukladni su načelima iz Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina, koje je usvojila Skupština HPS-a 21. svibnja 2022. godine. Više informacija o projektu možete saznati na internet stranicama projekta Pick One Leave None.

Snimku predavanja možete pogledati na Youtube kanalu HPD Gorščica. U raspravi i odgovorima na pitanja moderatora dotaknuli smo se problema svih dionika planinskih prostora pa vas ovim putem pozivamo da pogledate predavanje (trajanje snimke je 90 minuta).


Slika 1 od 1.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez