Izvještaj s alpinističkog kampa Moje prve Alpe, 22. - 25.6.2023.

četvrtak, 06.07.2023.

Komisija za alpinizam HPS-a organizirala je četverodnevni kamp Moje prve Alpe. Na kampu je sudjelovalo 24 sudionika, koji su ispenjali 25 smjerova (ukupno 6670 metara ispenjane stijene). Prenosimo zapažanja sudionika:

Za mene je sve počelo još krajem 2022. godine kada sam dobila neki snažan osjećaj da želim nekako doprinijeti svojoj (našoj) maloj penjačkoj zajednici u Hrvatskoj. I kroz dopisivanje s Teom Čalogović shvatila sam da bi htjela organizirati ljetni alpinistički kamp Moje prve Alpe.

Mislim da sam još friška u penjanju i alpinizmu pa sam znala da će mi ovo biti izazovno. Odmah sam pitala Jelenu Cerinski da mi pomogne kako god će htjeti i moći. I tako smo nas dvije, uz korisne Teine savjete krenule u organizaciju kampa MPA.

Prvo je trebalo odrediti lokaciju. Kako nisam htjela ponavljati Vršič (iako smo prvi dan penjali tamo jer je bilo usput) gdje smo svi bili ili ćemo biti puno puta, htjela sam pronaći nešto novo (bar meni), a da je i dalje super za ekipu koja nikada nije bila u Alpama. A kad ne znaš di krenuti, najbolje je povući za rukav one malo iskusnije. Dobivam hint od Kranjeca i Bejuka da su Zapadni Julijci super destinacija za ljude koji se po prvi puta upuštaju u penjanje u Alpama.

I tako, odluka pada da idemo u dolinu Bele vode ilitiga Rio Bianco.

Ambijent je ludilo. Bili smo smješteni u drvenoj kolibi usred šume koja je nekada davno (jako davno) bila lovačka kuća nekog kralja. Smješteni smo na samo sat vremena hodanja od svih nama zanimljivih smjerova.

Iako je neke od nas jedan dan malo omela loša prognoza, svi smo bili baš nabrijani da maksimalno iskoristimo ovo naše vrijeme u Alpama.

Četiri dana bez signala na mobitelu. Četiri dana druženja s ljudima koji guštaju u istim stvarima kao i ja. Četiri dana planina, a osjećaj je bio kao da nas nije bilo mjesec dana u civilizaciji.

Skupilo nas se iz AO Velebit, AO Mosor, AO Željezničar & AO Matica. Sudionici kampa: Alan Bačić, Bojan Katnić, Jagor Koprek, Grga Cipek, Ana Klarić, Jakov Budić, Ivana Mance, Tea Čalogović, Jelena Cerinski, Bruno Crljenić, Lukas Grbac Lacković, Anja Piljek, Mateja Črnko, Darko Kožina, Maja Maletić, Luka Ivančić, Petra Perlain, Mladen Ognjenović & Tea Glumac. A na druženje/penjanje u kamp došli su i Nataša Petrin, Martin Milobara, Rene Lisac, Nikica Lovrić & Vedran Štifanić.

Hvala svima od srca - i tečajcima i asistentima.

I u ime svih sudionika, željela bi se zahvaliti Komisiji za alpinizam pri HPS-u na podršci ovog predivnog kampa.

Vidimo se iduće godine na jubilarnom trećem kampu Moje prve Alpe.

Što su drugi rekli pročitajte u nastavku:

Ivana Mance

Kamp "Moje prve Alpe" je uspješno održan na predivnim lokacijama Vršić i Rio Bianco. Bili smo smješteni u dobro opremljenom domu Rifugio Brunner.

Stijene u Rio Bianco regiji su se pokazale kao dosta kompaktne. Iako klinovi u smjerovima nisu bili gusto postavljeni, bilo ih je dovoljno tamo gdje je bilo potrebno. Iz mog iskustva, bilo se lakše osigurati s klinovima nego frendovima i čokovima, stoga preporučujem ponijeti kladivo ako se odlučite penjati ovdje.

Došlo je do jedne situacije u smjeru Ive-Piemontese u stijeni Cima Picolla della Scala (Mala Lojtrica) gdje se (nekad nedavno) odlomio veliki komad stijene, pa kamin pokraj prevjesa nakon police više ne postoji (cug prije detaljnog). Slovenska naveza zaobišla je taj dio s desne strane, ulazeći u narančastu stijenu. Mi smo odlučile ne ulaziti u nepoznato i spustile se dolje. Absajl s police na štand ispod bio je malo zeznut jer ide jako u lijevo.

Organizatori kampa su zaslužili sve pohvale. Sudionicima nije nedostajalo ništa, informacije su dolazile na vrijeme, organizatori su bili fleksibilni i uvažavali su želje sudionika, ali su istovremeno sve imali pod budnim nadzorom. Izbor lokacije za kamp bio je izvrstan jer je područje pružalo mnogo lijepih, dugih i dovoljno laganih smjerova za prvi susret s alpama. Prema povratnim informacijama tečajaca, dojmovi su izuzetno pozitivni, stoga veliki "Bravo!" za organizatore.

Lukas Grbac Lacković

Znaš da je dobar izlet kad se 3 dana zaredom budiš u 5 ujutro ili prije, a sve dane penješ. Međutim, bilo je tu i novih, neugodnih iskustava; srušiti kamen na partnera u najlakšoj dužini, slabo osiguranoj, nije ugodna situacija. U subotu penješ u oblaku, na vjetru i pernatoj jakni dok penješ u vodstvu, dok dan nakon rokaš bez majice na nebu bez oblačka pa izgoriš na alpskom suncu. Odaberete smjer od 730m, nađeš u vodiču smjer istog imena, iste ocjene i samo 50m dulji (kao više-manje) i prilikom dolaska do stijene shvatiš da je to potpuno drugi smjer u stijeni preko puta – a ti nemaš pojma kamo ideš. Ali! Instruktori nisu tu samo tako, već znaju pokoju stvar. Drago mi je da su bili tu, tako iskusni i susretljivi, koji su sve te primitivne greške već vjerojatno stoput napravili i apsolvirali. Ovaj kamp je sjajna ideja, a Rifugio Brunner je savršena baza za uspone, one ostvarene, i one koji samo čekaju – da im se vratimo!

Mateja Črnko

Vratili smo se kući nakon mojih/naših prvih Alpa. Malo sam tužna i smišljam sljedeće projekte, ideje za susret s ekipom iz Zagreba te plan treninga za buduće uspone. Četiri dana smo živjeli kao na »manjoj« ekspediciji. Odlična ekipa, ozbiljna i disciplinirana kada je potrebno, inače opuštena i uvijek spremna na šalu. Matica, Željezničar, Velebitski i Mosor, različiti klubovi koji dijele istu ljubav. Bez obzira na teške pristupe, duge silaske i krušljiv teren svi se vraćaju iz smjerova sjajnih očiju i ispunjenih srca. Poseban je osjećaj kada ti planina dozvoli da joj se približiš na ovaj način, a još veća zahvalnost kada se nađu iskusniji penjači, koji te povedu sa sobom u ovaj čarobni svijet. Hvala vam :)

Jakov Budić

Doživljaje s kampa teško je opisati riječima. Biti u ulozi asistenta u nečemu kao što je penjanje alpinističkih smjerova u Alpama zahtijevalo je jedan potpuno drugačiji pristup pripremi uspona. Penjanje u nepoznatoj stijeni i kraju može biti izazovno i samo po sebi, a kada penješ s nekim koga si tek upoznao stvari postaju to kompliciranije. Nema oslanjanja na partnera, a priprema kao da se udvostručuje – moram pripremiti sebe, a onda i onoga koga vodim u smjer. To me je definitivno istjeralo izvan zone komfora i omogućilo da pomaknem svoje granice. Ali uz sve to dolazi i još nekoliko izuzetno ispunjavajućih stvari. Kamp je bio nakrcan ljudima koji vole penjanje, svatko sa svojim pričom i iskustvima. Društvo je bilo fantastično, a cjelokupna me atmosfera oduševila. Nema problema s ranim ustajanjem, svi su entuzijastični oko penjanja i cijelo vrijeme se uživa u prirodi, malo gdje se tako što može doživjeti. Na kraju, vidjeti osmjehe od uha do uha i napadaje sreće i oduševljenja kod ljudi koji prvi puta penju u Alpama je nešto neprocjenjivo, a još kad shvatiš da si sam doprinio tome… Sve u svemu, fantastično iskustvo koje jedva čekam ponoviti.

Mladen Ognjenović

Ovaj nije bio moj prvi susret s alpama, ali je prvi put da sam sudjelovao u vec tradicionalnim drugim Mojim prvim alpama. Vrhunska organizacija okupila je odlične ljude na izvrsnoj lokaciji. Predivni pogledi na vrhove koji okružuju planinarsku kuću Brunner obogatili su ugodno penjanje na više manje kompaktnoj stijeni zapadnih Julijskih alpi. Iznimno mi je drago bilo upoznati i družiti se s ekipom iz drugih alpinističkih odsjeka. Moje prve alpe su odlično iskustvo za svakog mlađeg alpinističkog pripravnika željnog upoznavanja s čarima alpskog penjanja. Vidimo se na jubilarnim trećim Mojim prvim alpama.

Smjerovi & naveze:

Četvrtak, 22.6.2023.

Alan Bačić & Lukas Grbac Lacković - Madonna, Nad šitom glava (sjeverna stijena)

Bojan Katnić & Anja Piljek - Sjeveni raz, Mala Mojstrovka (sjeverna stijena)

Jagor Koprek & Mateja Črnko - Pocarska, Mala Mojstrovka (Grebenc)

Grga Cipek & Darko Kožina - Zahodni raz, Mala Mojstrovka (sjeverna stijena)

Jakov Budić & Maja Maletić - Zahodni raz, Mala Mojstrovka (sjeverna stijena)

Ivana Mance & Luka Ivančić - Juševa smer, Nad šitom glava (južna stijena)

Tea Čalogović & Petra Perlain - Pocarska, Mala Mojstrovka (Grebenc)

Tea Glumac & Mladen Ognjenović - Steber ob Kamenkovem kaminu, Nad šitom glava (južna stijena)

Petak, 23.6.2023.

Alan Bačić & Lukas Grbac Lacković - Parete Sud, Pan di Zucero

Grga Cipek & Luka Ivančić - Južni kamin, Vetta Bella

Jakov Budić & Darko Kožina - Južni kamin, Vetta Bella

Ivana Mance & Tea Čalogović - Rampa est, Mala Lojtrica

Subota, 24.6.2023.

Alan Bačić & Darko Kožina - Sjeverni Raz, Cimma alta di Riobianco

Bojan Katnić & Mladen Ognjenović - Sjeverni Raz, Cimma alta di Riobianco

Grga Cipek & Petra Perlain - Rampa est, Mala Lojtrica

Jakov Budić & Mateja Črnko - Diretissima, Cima delle Cenge

Ivana Mance, Maja Maletić & Tea Glumac - Piemontese Ive, Cima Piccola della Scala (abseil iz smjera nakon 4.te dužine)

Tea Čalogović & Luka Ivančić - Diretissima, Cima delle Cenge

Bruno Crljenić & Lukas Grbac Lacković - Krobath Metzger, Cima del Vallone

Jelena Cerinski & Ana Klarić - Sjeverni Raz, Cimma alta di Riobianco

Nedjelja, 25.6.2023.

Jakov Budić & Luka Ivančić - Sjeverni Raz, Cimma alta di Riobianco

Alan Bačić & Maja Maletić - Diretissima, Cima delle Cenge

Grga Cipek & Darko Kožina - Diretissima, Cima delle Cenge

Bruno Crljenić & Lukas Grbac Lacković - Parete Sud, Pan di Zucero

Tea Čalogović & Mladen Ognjenović - Južni kamin, Vetta Bella

Tekst: Tea Glumac, u ime Komisije za alpinizam

Slike: Lukas Grbac Lacković, Petra Perlain, Tea Glumac, Alan Bačić, Jakov Budić, Grga, Cipek, Ivana Mance, Jelena Cerinski

Slika 1 od 15.Slika 2 od 15.Slika 3 od 15.Slika 4 od 15.Slika 5 od 15.Slika 6 od 15.Slika 7 od 15.Slika 8 od 15.Slika 9 od 15.Slika 10 od 15.Slika 11 od 15.Slika 12 od 15.Slika 13 od 15.Slika 14 od 15.Slika 15 od 15.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez