Održan seminar i radionica: Nove metode prezentacije i popularizacije prirodnih vrijednosti u kontekstu znanstvenog obrazovanja i turizma

petak, 28.07.2023.

Seminar je održan u Samoboru 22.7.2023. u suorganizaciji Speleološke udruge Kraševski zviri, Speleološkog društva Velebit i POU Samobor.

Na seminaru smo diskutirali o novijim tehnikama kojima se mogu prezentirati i popularizirati speleološki objekti u edukativnom ili turističkom kontekstu. Istaknuta je i važnost ovih aktivnosti u kontekstu suvremenog europskog znanstvenog obrazovanja, popularizacije STEM područja te geoturizma kao turističkog koncepta 21. stoljeća. Na primjeru rudnika Kraševski zviri u Hrvatskom zagorju demonstrirane su neke mogućnosti dokumentacije i prezentacije VR tehnikom te su praktično isprobane neke mogućnosti dokumentiranja LIDAR tehnologijom. Zaključeno je da će se na primjeru ovog rudnika nastaviti s novim oblicima dokumentiranja kako bi imali praktične primjere za primjenu na drugim lokacijama.

Popis sudionika:

SO Velebit: Dalibor Paar

SU Kraževski zviri: Josip Težak, Damir Androić, Vinka Dubovečak i Valentina Kraš

SU Međimurje: Helena Varga i Mate Zoričić

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez