Obnovljen hrvatski dio prekograničnog puta Kojnik - Žbevnica

srijeda, 06.09.2023.

Ulaskom Republike Hrvatske u šengenski granični režim, stekli su se uvjeti za obnovu nekadašnjih prekograničnih planinarskih putova (PP) i uspostavu novih.

Stoga je 4. svibnja 2023. u Kopru održan sastanak predstavnika Meddruštvenog odbora (MDO) PD Primorske i Istarskog planinarskog saveza (IPS) na kojem je dogovorena prioritetna obnova nekadašnjeg prekograničnog puta Kojnik – Žbevnica te postepena uspostava/otvaranje tri nova prekogranična puta:

  • Vodice – Velika vrata – spoj na slovenski PP Velika – Mala Plešivica
  • Vodice – Ribnik – spoj na slovenski PP za Ostrič
  • Sv. Duh (kraj Buzeta) – Črnica – spoj na slovenski PP za Veli Badin

Suglasnost na ovaj dogovor dale su Komisije za planinarske putove obaju saveza.

Dana 8. kolovoza 2023. uređena je i obnovljena hrvatska strana prekograničnog PP Kojnik – Žbevnica, i to dionica preko Špičastog vrha. Radi se o putu broj 10.01.14 (područni broj 114, „Sakomanov put“). Počevši od dodirne točke na državnoj granici, u pravcu Špičastog vrha postavljene su početne štapne markacije, a potom je i cijeli PP preko Špičastog vrha nanovo markiran po nekadašnjoj službenoj trasi, a danas ugaženoj stazi na terenu. Isto tako u kutiju na Špičastom vrhu postavljen je pečat.

Preostali dio Sakomanovog puta do vrha Žbevnice planira se obnoviti do konca tekuće godine, uz financijsku potporu HPS-a kroz projekt SOPI 2023-2024.

U cjelodnevnoj akciji sudjelovali su markacisti: Vladimir Rojnić (IPS), Ljubo Žaja i Danijel Maglica te planinarka Helena Rupena (svi iz HPD „Planik“). Po dovršetku akcije, HPD „Planik“ kao dobar domaćin počastio je ekipu s ukusnim domjenkom u hladovini planinarske kuće Žbevnica.

Hvala PD-u „Elektroistra“ Pula na donaciji kvalitetnih impregniranih štapnih markacija.

U Puli, 31. kolovoza 2023.
Tekst i zemljovid: Vladimir Rojnić
Fotografije: Danijel Maglica

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez