Memorijalni skup Glavno da se klajmba 2023.

petak, 08.09.2023.

Drage ljubiteljice i dragi ljubitelji Biokova te svi oni koji će to tek postati!

S veseljem vas pozivamo na ovogodišnje, trinaesto izdanje Memorijalnog skupa Glavno da se klajmba, koji je pokrenut u jesen 2011. godine u čast naših alpinista Tonija Rosa, Igora Skendera i Martina Užarevića.

Ove godine GDSK će se održati od petka, 6. listopada do nedjelje 8. listopada u Gornjem Kričku (Brela). Kao i prethodnih godina, sudionike očekuje mjesto za šatore. U petak grahom časte AO Velebit i AO Željezničar, dok nas u subotu očekuju tradicionalne gradele koje priprema SAK Ekstrem.

U subotu, 7. listopada, u 19 sati moći ćete poslušati predavanje Sunčice Hraščanec. Neki se možda sjećaju njezinog predavanja u Bastu, davne 2012. godine, no možete biti sigurni da će naša Sunka imati još puno novih priča i odličnih fotografija, a oni koji ju još nisu poslušali, uživat će u anegdotama i doživljajima ove aktivne i sveprisutne penjačice!

Tradicionalne majice, koje je ove godine dizajnirala varaždinsko-zagrebačka slikarica, alpinistica i jahačica, Jelena Martinović, moći ćete nabaviti u petak (od 19 do 21 sat) i u subotu (od 18 do 21 sat).

Dugogodišnju članicu AO Velebit, Sunčicu Hraščanec Sunku, svatko je barem jednom sreo na nekom penjalištu i zapamtio njezin osmijeh i entuzijazam. Zahvaljujući penjanju, ali i speleologiji, proputovala je gotovo čitav svijet i oduvijek rado prenosi svoje dojmove i avanture, koji su zasigurno motivirali mnoge penjače i penjačice mlađe generacije da i sami istraže rjeđe posjećena mjesta. Dio teksta iz članka objavljenog na T-portalu 2017. godine najbolje opisuje o kakvoj se osobi radi:

"Sunčica Hrašćanec prva je Hrvatica koja je još 2001. godine ispenjala slavni El Capitan u navezu s Igorom Čorko, a 6 godina kasnije i u navezu s Biljanom Težak. Sudionica je ženske ekspedicije na Mount Everest (2009.) i mnogih penjačkih putovanja diljem svijeta (Meksiko, Jordan, Madagaskar, Kanada, Turska, Maroko, Korzika, Sardinija…). Rekorderka je u broju pobjeda na Big Wall Speed Climbing natjecanju u Paklenici. Sudjelovala je i u mnogim speleološkim ekspedicijama (Velebit, Ande, Madagaskar), te skijaško-alpinističkoj ekspediciji u Peruu. Među prvim je ženama koje su se spustile u 1295 metara duboku Lukinu jamu. Prošle je godine proslavila 30 godina alpinizma i speleologije.

Kad govori o sebi kaže – ‘ja sam samo ekstremni rekreativac’."

Molimo da svoj dolazak najavite na sljedeću e-mail adresu: glavno.da.se.klajmba1@gmail.com.

Prijave ne moraju biti pojedinačne, a na istu adresu možete pisati i ukoliko imate kakvih pitanja vezanih uz skup.

U prijavama napišite iz kojeg ste društva te datum, mjesto i državu rođenja, vrstu isprave (putovnica ili osobna iskaznica), broj isprave (podaci potrebni za turističku zajednicu - kako bismo olakšali prijavu). Također napišite boravite li u kampu ili u privatnom smještaju. Molimo da prijave pošaljete do 3. listopada 2023. zbog lakše organizacije obroka za sudionike.

VAŽNO

Svi sudionici skupa koji koriste kamp dužni su platiti boravišnu pristojbu u iznosu od 0,93 eura (7 kuna po tečaju konverzije 7,5345).po danu boravka.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez