3. Memorijalni pohod Od Premužića do Štampara

ponedjeljak, 09.10.2023.

U organizaciji Podružnice Oriovac - HPD Gojzerica Požega, u nedjelju 08.10.2023., u Oriovcu je održan 3. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara.


Slika.

Pohod je započeo okupljanjem planinara u središtu Oriovca, uz tradicionalni planinarski doručak i topli čaj te rakiju za zdravicu. Nakon prijave društava i druženja pristiglih gostiju, okupljenim planinarima obratili su se: Karlo Tomljenović ispred Udruge Most 352 Oriovac, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić te predsjednik općinskog vijeća Matija Jošić. Nakon njih uslijedili su planinarski predstvanici: predsjednik HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković, predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza Goran Bašić i za kraj Zoran Ivezić, voditelj Podružnice u Oriovcu. Govornici su pozdravili nazočne i kratko se osvrnuli na organizaciju 3. Memorijala i na značaj Ante Premužića i Andrije Štampara za ovaj kraj i planinarstvo općenito.
Nakon pozdravnih govora odala se počast značajnim Oriovčanima i poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem lampiona i minutom šutnje ispred spomenika.

Pohod je započeo kretanjem na stazu prema Kasonjskom vrhu, gdje je završavala kraća staza dok je duža nastavila prema Brodskom Drenovcu.
Dio ekipe koji je hodao lakšu stazu vratio se s Kasonjskog vrha preko Unke u Oriovac.
Pohodnici na dužoj turi zaustavili su se kraj rodne kuće Andrije Štampara, crkve Svetog Dimitra u drenovačkom groblju i kuće u središtu Brodskog Drenovca u kojoj je odrastao znameniti velikan.

Povratak je bio trasom SPP-a prema Oriovcu. U Oriovcu ih je dočekao topli grah i raznolika ponuda pića, kao okrijepa nakon prijeđenih 20-tak kilometara.

Sve se nastavilo druženjem u dobrom raspoloženju, uz glazbu i široku ponudu lokalnih OPG-a. Za kraj dodijeljene su zahvalnice planinarskim društvima, koja su nazočila ovom hvalevrijednom planinarskom događaju. Nakon toga je uslijedila predstava amaterskog brodskog kazališta, pod nazivom: Tko leži, ne bježi. Predstava je bila šećer za kraj, ponudivši komične scene koje su nasmijale već dodvoljno vesele planinare.
Nakon održane predstave planinari su se razišli svojim kućama. Posljednji su poprište napustili planinari iz Požege, koji su imali organizirani prijevoz autobusom te domaćini iz Podružnice Oriovac.

Današnji pohod u Oriovcu posjetilo je nekoliko stotina planinara iz Republike Hrvatske i obližnje Bosne i Hercegovine. Bila su tu nazočna sljedeća planinarska društva: HPD Gojzerica Požega (kao organizator) s Podružnicom Oriovac, HPD HZZO Požega, HPD Sokolovac Požega, HPD Vidim Kutjevo, PD Videta Srbac (BiH), HPD Zagreb Matica, HPD Vihor Zagreb, PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Papuk Virovitica, HPD Cibalija Vinkovci i niz udruga s područja općine Oriovac. Zahvaljujući svim ovim pokazateljima možemo reći da je manifestacija uspješno održana te da iz godine u godinu prerasta u ozbiljnu manifestaciju, koja privlači sve više znatiželjnih planinara.

Do iduće godine, vidimo se opet!

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez