Održan trinaesti Memorijalni alpinistički skup Glavno da se klajmba

petak, 20.10.2023.

Od 6. do 8. listopada u Gornjem Kričku održan je trinaesti Memorijalni alpinistički skup Glavno da se klajmba. Kao i prošle godine, dobra je prognoza privukla preko stotinu penjača, od kojih su neki stigli već sredinom tjedna.

Penjalo se svaki dan i posvuda jer je vrijeme bilo stabilno, što je bila prilika mnogima da ostvare željene uspone ali i da pomaknu vlastite granice. Što se značajnih uspona tiče, moglo bi se reći da je ova godina bila itekako plodna. Kao prvo svakako treba spomenuti mladi riječki navez, braću Nelc (Mateja i Denisa) koji su popeli smjer Aquarius (7b), a mlađi je brat Matej detalj prošao slobodno. Svakako je zanimljiv podatak da im je ovo bio prvi posjet Biokovu, vjerujemo ne i zadnji! Zatim su tu iskusni Davor Matošević i Igor Markanjević Cigo (također članovi RAK-a), koji su se počastili kultnim smjerom Juti Yak (VII/VII+; Barać, Božić). Juti Yak je jedan od najtežih i najintrigantnijih klasičnih smjerova na Biokovu koji ima tek nekoliko ponavljanja. Velebitaško-Željezničarski navez Lisac i Grbac Lacković oslobodili su pak smjer Mlađak u Malom Borovcu, koji je prvenstveno ispenjao Rene s Tinom Cvitkovićem. Detalj su ocijenili kao VII/VII+. Ove godine bilježimo i još jedan prvenstveni smjer i to na Osičinama, gdje još ima mjesta za nove linije. Osičine su zadnjih nekoliko godina doživjele pravi "boom" zbog jednostavnog pristupa i silaza, a za razliku od Vrisovih glavica nude pravi planinski ugođaj. Marko Buljan i Ana Vrbanović tamo su popeli prvenstveni smjer između poznatih smjerova Radoznali muflon i Izvorski duh i nazvali ga Odmetnuti muflon (V).

Ovogodišnje majice, koje je dizajnirala slikarica i alpinistica Jelena Martinović, prodavale su se u petak i subotu te su rasprodane u tri sata. U petak su AO Velebit i AO Željezničar tradicionalno častili grahom, dok su u subotu nakon predavanja poslužene skuše s gradela. Sudionici skupa imali su priliku i kupiti razglednice s biokovskim motivima koje je također izradila Jelena Martinović.

U subotu su skup službeno otvorili pročelnica Komisije za alpinizam, Tea Čalogović, Vojo Ribičić, dugogodišnji član SAK Ekstrema i Mia Vrbanac Užarević, članica AO Velebit. Nakon kratkog pozdravnog govora, došlo je vrijeme za predavanje Sunčice Hraščanec, i to pred punom dvoranom. Sunčica, ili kako ju svi znaju, Sunka, već je održala predavanje na GDSK-u, i to davne 2012. godine, dok smo još bili u Bastu. Njezino ovogodišnje predavanje lijepo se poklopilo s njezinom tridesetom godišnjicom bavljenja penjanjem (koja je bila prošle godine, ali nećemo cjepidlačiti). Sunka je definitivno jedna od najostvarenijih i najsvestranijih penjačica iz Hrvatske, a u svom predavanju provela nas je kroz trideset godina avantura, putovanja, doživljaja, susreta, nezgoda, smijeha i nepresušnog entuzijazma. Govorila je o svojim počecima u speleologiji, o svojoj ljubavi prema penjanju, o egzotičnim mjestima koje je posjetila zahvaljujući svom hobiju. Predavanje je bilo inspirativno i ohrabrujuće, pogotovo za mlađe penjačice i penjače, jer je Sunka svojim primjerom pokazala da se uz puno volje i snalažljivosti može otputovati daleko i doživjeti svašta. No, unatoč svim pozitivnim stranama te naše drage aktivnosti, Sunka je našla vremena ali i snage da se prisjeti svih prijatelja koje je u tih trideset godina izgubila, podsjećajući tako publiku na krhkost života i opasnosti koje vrebaju u planinama a kojih uvijek moramo biti svjesni. Ovo predavanje zasigurno će dugo ostati u sjećanju svih prisutnih i bilo je tema mnogih razgovora subotnje večeri, kada smo pod zvjezdanim nebom nazdravljali za nove planove, nova prijateljstva ali i za sve one kojih se rado sjećamo i koji nam nedostaju.

Komisija za alpinizam zahvaljuje članovima SAK Ekstrema, AO Velebit i AO Željezničar na pomoći u organizaciji ovog skupa, a posebno mladim članovima AO Velebit na volonterskom radu te uspješnoj prodaji majica. Hvala našim domaćinima na gostoprimstvu i našem Biokovu na čvrstom zagrljaju, nezaboravnim vidicima i opojnim mirisima vrijeska, kadulje i borovine. Vidimo se dogodine!

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez