Održan tečaj za vodiče A standarda na Psunju

subota, 28.10.2023.

Tijekom dva vikenda u mjesecu rujnu i listopadu 2023.godine u planinarskom domu Omanovac na Psunju, održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a.


Slika.

Tečaju je pristupilo 15 polaznika s područja Slavonije, Zagreba i Istre , iz raznih planinarskih udruga: SPD Altius Osijek, HPD Gojzerica Požega, PD Dilj Gora, HPD Zagreb-Matica, PD Susedgrad, PD Planinorci, PD Gea Zagreb i PD Pazinka Pazin.

Posebna zahvala domaru Deanu Nagy-u i osoblju planinarskog doma Omanovac koji su se potrudili da naš boravak bude maksimalno ugodan i jer smo se zahvaljujući njima u potpunosti mogli posvetiti učenju i vježbanju. Hvala im na nevjerojatnom gostoprimstvu.

Sva predavanja su se održavala u planinarskom domu Omanovac, a na predavanjima su se kandidati upoznali s temama i vještinama koje planinarski vodič mora posjedovati kako bi uspješno i kvalitetno vodio grupu planinara sukladno svom standardu: od propisa, kretanja, boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti u planinama, osnovama spašavanja, organizacije planinarskih izleta, meteorologije, funkcioniranja grupe, do povijesnih i zemljopisnih pojmova i poznavanja planina.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje te transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata.
Na završnoj, kombiniranoj vježbi su polaznici imali prilike primijeniti u praksi na tečaju stečena znanja i vještine.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Josipa Diklića, iz SPV Slavonija činili instruktori Dražen Mlinarić i Mario Perić iz SPV Slavonija te asistenti Stjepan Schonberger i Marija Kelava također iz SPV Slavonija.


Slika.

Predavanja i vježbe prve pomoći je vodila je liječnica dr. Dea Sabo iz Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, članica HGSS-a, te gorski spašavatelj Josip Diklić iz HGSS Stanice Osijek.

Polaznici su bili motivirani za stjecanje novih znanja i odradili su sva predavanja i vježbe uz maksimalan trud i zalaganje.
Novi pripravnici za planinarske vodiče dobili su uvid da je biti planinarski vodič izuzetna odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, ali ako se odradi po svim pravilima struke donosi zadovoljstvo, radost i lijepe trenutke vođenim planinarima i vodičima.

Za uspješno i kvalitetno planinarsko vođenje potrebno je stečena znanja stalno obnavljati i nadograđivati kako na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča, prisustvovanjem na stručnim seminarima , predavanjima i edukacijama, te razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala instruktorima, asistentima, liječnici i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu.

Svima nama zajednički je cilj podizanje znanja i vještina naših svih planinarskih vodiča i pripravnika za planinarske vodiče HPS-a na višu razinu kako bi planinarski izleti i pohodi bili sigurni i svima dostupni, posebice u vrijeme kada je planinarenje i kod nas postalo masovno i sve više osoba pohodi planine.

Josip Diklić, voditelj tečaja

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez