Zjatva 2023

subota, 28.10.2023.

HPD Vrgorac u 2023. godini ima tri izleta (pohoda), koji su uvrštena i u HPS-ov Kalendar aktivnosti planinarskih udruga za 2023. god. To su Pohod tri vrha Vrgorskoga gorja 29. i 30. travnja, izlet na Gradinu (Gomilu) 2. srpnja u povodu Dana Grada Vrgorca i izlet na Zjatvu 15. listopada 2023. Na izletu na Zjatvu okupilo se sedamnaest planinara iz matičnoga Društva, kao i iz HPD-a Grabovica iz Ploča i Imber iz Omiša. Zjatva je jama bez dna smještena na starome trgovačkom putu koji je u prošlosti spajao Vrgorački kraj s Gornjim primorjem (mjesta od Drvenika do Baćine u Makarskome primorju). Riječ je o jami širine 70 x 100 m i oko 120 m dubine. Sve strane su joj izrazito strme, a južna je okomita litica koja se pri dnu savija u tunel Velikih vrata, visine preko 25 m. Iznad Velikih postoje i Mala vrata.


Slika.

Početak staze kojom je naša skupina išla nalazi se u Višnjici (Donja Višnjica), a do Višnjice se dolazi magistralnom cestom Vrgorac – Makarska (skretanje za Višnjicu) ili lokalnom cestom Vrgorac – Kokorići – Višnjica. Početak staze označen je okruglom markacijom na uočljivom kamenu pored betonskoga vanjskog stubišta uz ruševnu kuće (vidi fotografije). Ovu su stazu markirali vrijedni markacisti HPD-a Vrgorac i iako još nije postavljena putokazna ploča na početku staze, ona je jasna i vidljiva s kolnika. (Za informacije se možete obratiti i HPD-u Vrgorac).

Od tu se ide oštro serpentinama starom građenom očišćenom stazom i svakim korakom otvara se pogled prema sjeveru i sjeveroistoku na Sv. Mihovil, Veliki Šibenik, Matokit i Vrgorac, a kako napredujemo, vidljive su nam i dalmatinske i bosansko-hercegovačke planine na zapadnome i sjevernome obodu, kao i istočnome. Ovih četrdesatak minuta penjanja najstrmiji je dio ove staze i nakon njega ulazimo prema jugu u šumsko područje. Kako je područje Rilića lovno, tako su lovci prosjekli niz staza u različitim smjerovima, no, na ključnim mjestima planinarske su oznake za Zjatvu jasne okrugle markacije i/ili crvene crte i samo ih treba slijediti. Isto tako, neposredno prije završnoga uspona na Zjatvu, na staroj je zidini napisano odredište Zjatva, i mi nastavljamo tim pravcem.

Prvo odmorište napravili smo kod Višnjičkih staja nakon otprilike 50 min laganoga hoda od početka staze i tu nam se otvara čvorište nekoliko prosječenih nemarkiranih staza, no mi se nastavljamo kretati po marki prema jugu. Naš glavni vodič Neven (Neno) Galić i sam je lovac, često je na Riliću, vrstan je poznavatelj svih puteve i staze ovoga područja jer ih je i on sa svojom lovačkom udrugom čistio i trasirao. Zato nas opominje da slijedimo markaciju za Zjatvu, a, isto tako, znalački informira o tome kamo vode ostali pročišćeni puteljci. Ugodno će nas iznenaditi kada je nakon dvjestotinjak metara od Višnjičkih staja skrenuo sa staze prema jugoistoku da bi na livadi pokazao lokvu i otvoreni bunar - kamenicu iznad nje. Vidi se da tu lovci, a i životinje, navraćaju jer je livada čista. Ali, tu nije kraj iznenađenjima. Drugo nas čeka za desetak minuta kada Neno opet skreće sa staze i za minutu smo kod špilje. Ona sigurno čeka svoje istraživače.

Na Zjatvi smo nakon tri sat laganoga hoda uključujući i stanke.
Vrijeme je maglovito, s pokojom kapljicom kiše, tako da nam se povremeno ukaže Drvenik i Zaostrog, Viter i otok Hvar s juga i vrhovi Rilića na zapadu i sjeveru. Nismo se penjali na Tribić, vrh u blizini Zjatve, odakle se pruža pogled na sve strane, i to od jugoistoka prema sjeveru na Pelješac, Korčulu i Hvar, masiv Biokova, Rilić, Čvrsnica, Velež i Prenj, nego smo nakon pola sata odmora za razgledavanje otvora Zjatve i odmora krenuli istom stazom nazad.

Izvješće napisali: Neven Galić i Antonia Galić

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez